用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Non Jupas 2024
樓主: lovelycar
go

Non Jupas 2024   [複製鏈接]

phoebenam 發表於 24-1-21 15:10
我諗最起碼要達到佢地要求,不同curriculum 有不同要求,可以去返佢地官網睇有乜requirements ,我見有啲 ...

要小心看要求,HKU有不少學科(尤其是位比較少的)都指明放第一位是優先考慮,這看來很「soft」,不是必須,但是,位少,很容易就fill-up.  所以,根本就是必需放第一位而成績達到要求才有機會有面試。

lovelycar 發表於 24-1-24 20:23
岩岩收到HKU Engineering CO
A*AA

Congrats

hehehaha2017 發表於 24-2-14 22:33
城大LAW, 2A1B ALEVEL

港大醫科,  女拔 3個有OFFER  今年中六

請教你是否指12月first round有面試但未有conditional offer, 但如果最終成績有4A*, 仍然有機會補上收返嗎?
我有follow去年student room的post, 好似,真係有學生4A*(但唔清楚背境),到9月都冇回音呢

hehehaha2017 發表於 24-2-16 23:24
女拔   中五 通常六月考  ALEVEL  CHEM , BIO, MATHS   及其他科 考一半
IAL 10 ...

那麼,明白了。謝謝你詳細解釋!

我朋友女兒的實例,佢由DSE條path, 是你所提的女校,interview 完,HKU有email 通知,叫她放A1, 如果有六粒星,應該冇問題,但係佢失手,得5粒,重讀一年重考,有6粒星,但係連interview都冇!
所以,我都覺得HKU對重考的case會打折的。

hehehaha2017 發表於 24-2-17 05:21
錯過一次, 要第2次 再試好難
如果是夠分再揀, RE JUPAS , 那些機會 應該遠勝你講重讀

CSFC 去年有6個入CUHK medicine, 7個入HKU medicine,全部至少4A*全級有大約180幾人!

如果HKU有60-70人係non-JUPAS secondary school leavers, CSFC都佔左10%

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊