用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喜愛家長伴讀,未會自動自覺睇書
發新帖回覆
go

喜愛家長伴讀,未會自動自覺睇書 [複製鏈接]

是否變成非自主學習?
   1    0    0    0

好耐冇上EK, 回應一下這主題.

咁又未必會係,感覺最主要都係孩子想父母多陪伴,我都係由孩子出世陪到現在,上了中學都已經自主學習去了. 其實小學唔係要成績好,係要令佢唔討厭讀書先係最重要.

crysta2l    發表於 24-1-2 13:01

小學應該唔駛伴讀, 但係你可以同佢頃下書中內容, 我仔小學時他看的書我也拿來看, 談談書中內容也可作思想交流, 我當然冇佢睇得咁快, 唯有跳下跳下睇, 揾的他想追看的書佢自然唔等你, 自己睇

天外之人 發表於 23-12-5 17:43
好耐冇上EK, 回應一下這主題.

咁又未必會係,感覺最主要都係孩子想父母多陪伴,我都係由孩子出世陪到現在,上 ...

咁小學其實未必須要咁谷

Baymax 發表於 23-12-6 04:55
小學應該唔駛伴讀, 但係你可以同佢頃下書中內容, 我仔小學時他看的書我也拿來看, 談談書中內容也可作思想交 ...

漫畫西遊記

我伴讀到小三,當年小三用了超過半年時間讀完整套中華五千年12本書1-10冊,11和12冊係佢自己讀

上到中學,讀文言文和中史,初中讀岳飛,諸葛亮,到高中讀廉跛,都會同我講,記得細個睇過呢d故事

回覆 ifcsir 的帖子

孩子想父母既陪伴,根本唔會有"谷"呢個字,到孩子在中學階段,已經好多家長印証想陪都難.

我兩個兒時都有伴讀, 每個人可以自主閱讀的時間都唔同, 我覺得最基本係, 佢唔會討厭睇書, 已經好足夠, 時機一到, 就會突然買書都買到你窮

mimi1102 發表於 23-12-28 14:21

我兩個兒時都有伴讀, 每個人可以自主閱讀的時間都唔同, 我覺得最基本係, 佢唔會討厭睇 ...
孩子學習讀書,家長伴讀真係最重要做到令孩子唔討厭睇書學習就足夠,能唔能夠成才睇孩子自己,所謂既成才係唔需要逼,越係逼越係唔會成為真正人才,好既話最終都係回報給你得到大學証書而已(但唔係孩子自己想要,亦都做唔到本身先天可能係佢專長既真正專才)

回覆 天外之人 的帖子

非常同意孩子其實是喜歡爸爸媽媽的陪伴。
我依然記得非常清楚。幼稚園時,我兩個女已經可以認字了,但她們仍纏著我讀給她們聼。(我喜歡一手抱一個,然後每讀完一個故事,要她們獎賞我一個kiss)

有一天,我問她們,我覺得她們應該以及會自己看書了,爲何還要我讀?她們說,她們喜歡媽媽抱抱和親親。如果自己讀,就沒有了。當我說,她們可以在媽媽沒放工前自己看書,媽媽放工回來,依然可以講故事給她們聼,她們馬上開心地自己看書了。

回覆樓主:

呢個年代肯一齊睇已經好好,好過唔理你,掂都唔掂

回覆樓主:

伴讀如果要引起孩子愛上閱讀的習慣,不能光只陪他們一字一字的讀,要讓他們感覺到有樂趣才有用。我陪兩個孩子從小的閱讀,不單單是扮演聲音,還有角色扮演,很小的時候開始,讀一會,就問一些問題,答錯了不能說他們錯了,說很接近了,再給提示,引導他們說出正確答案,他們會有滿足感,而且從中學會看書給自己提問,這也起引導他們思考,他們猜了也會好奇想知道自己猜想的對不對,而繼續往下看。我的兩個孩子一個快14歲了,另一個9歲,K3就已經養成愛閱讀的習慣了,到現在都可以書不離手的,當然在現世代,要先控制好電子產品的使用時間,避免不了的,我也是要停止了電子產品,孩子才能一天看起碼3-5個小時的書,最長可以一天看8-9個小時書的呢!

天外之人    發表於 24-1-10 12:33
當個好爸爸

boyboobee 發表於 24-1-10 11:57
伴讀如果要引起孩子愛上閱讀的習慣,不能光只陪他們一字一字的讀,要讓他們感覺到有樂趣才有用。我陪兩個孩 ...
我都是這樣做, 電子產品都是在小四開始才使用,雖然感覺似係沉迷,但都不會討厭睇書樂趣. 因已經玩得多,上了中學更懂得控制,手機及IPAD大部份都係以學習為主.

天外之人 發表於 24-1-10 12:38
我都是這樣做, 電子產品都是在小四開始才使用,雖然感覺似係沉迷,但都不會討厭睇書樂趣. 因已經玩得多,上了 ...

你比我強,我大的升中以後用電子產品是失控了,攔也攔不住,不過她依然喜歡看書的,只是時數減少很多了。對小的,我就更嚴控使用電子產品了,正在嘗試不同方式引導她自我管理時間,不過尚未成功
當個好爸爸

boyboobee 發表於 24-1-10 12:43
你比我強,我大的升中以後用電子產品是失控了,攔也攔不住,不過她依然喜歡看書的,只是時數減少很 ...
衹要唔討厭看書讀書就OK,孩子順其自然發展就好,係金子總會有發光既地方.

100個小朋友裡面

高到低
1. 自己睇 25%
2. 父母伴讀 25%
3. 唔睇 --- 50%

其實 1 和 2 區別不太大
到了小學高年級想小朋友多靠近父母應該已經唔容易
願意讀已經係非常好嘅勢頭
之後基本上同比較早自己讀係同一條跑道(邊個吸收多,應用好就係後話了)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊