用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九官VS陸興濤
發新帖回覆
go

九官VS陸興濤 [複製鏈接]

好幸運中左九官
但想知同陸興濤比較邊個會好點?

陸興濤有補底直升羅氏基金
九官有10%可以上伊利沙伯中學

小朋友超級活躍,一般谷的能力
   0    0    0    0

kaman888 發表於 23-12-5 17:27
好幸運中左九官

升中來講陸興濤好好多, 又有龍。九官升Band 1 應該30%都未必有, 九官雖然有伊中連繫位, 但要幾間官小抽, 即係要頭幾名先有機會抽到, 如果級頭幾名, 全港大部分Band 1A 都讀到。

至於小朋友性格活潑, 直資既教學模式會比較適合

九官除咗地點近九龍塘港鐵站, 應該無咩特別優勢

好幸運中左九官
想問你係自行幾多分入到九官?

好幸運中左九官

除非有地點考慮,否則我會揀陸小
又平又係龍

i_love_leibb 發表於 23-12-8 17:58
又平又係龍
2間無論學術,升中,行政上都有較大差距。都無咩好比較

hkhk8888 發表於 23-12-6 16:42
想問你係自行幾多分入到九官?

15分中

i_love_leibb 發表於 23-12-8 17:58
又平又係龍

黃大仙去陸小真係有D遠,都係講有龍阿媽唔駛咁煩

bighero 發表於 23-12-8 19:51
2間無論學術,升中,行政上都有較大差距。都無咩好比較

你可以分享多點你的見解嗎?我都聽聽其他家長見解自己再分析

kaman888 發表於 23-12-9 12:40
你可以分享多點你的見解嗎?我都聽聽其他家長見解自己再分析

我對陸小了解唔太多,只知佢有龍,間龍既中學都唔錯。
而九官小有朋友講好麻麻,行政亂,升中仲好差,小三前已好多人轉校。
佢係41網來講升中都算幾差下,如果對比九龍城幾間官小,紅馬,福馬升中算好啲,農小已經無咁好,九官小應該差過農小。

利申:2年前有叩門時九官小offer,但最後無要

阿仔係陸小用家,陸小係傳統教學模式嘅學校,重視學術。有龍100%直上羅氏,有保底有拔尖,功課唔多,返到屋企好多時已完成八成, 勝在學費夠平,小朋友如果讀得好嘅話,可以轉去其他更好嘅學校,更上一層樓,盡可攻退可守。但係,間學校比較細同舊,小朋友活動空間不足,同埋間學校地點非常隔涉,你要check清楚有冇校車到,如果自己接送唔係揸車嘅話都幾麻煩。學校全年六測四考考,每個星期都要默書,測驗考試無限Loop,家長要跟得好緊,讀得呢間學校真係要確保小朋友唔抗拒測驗考試,同埋長期keep住溫書嘅狀態先好讀,如果唔係都幾痛苦,
因為係大班,一班33個人,所以有兩個班主任,有幸我個仔嗰班兩個班主任都好好,啲嘢跟得好足,同埋覆野都好快嘅,學校行政OK,我仔讀得好開心,好鍾意返學

回覆 kaman888 的帖子

九官功課量、課程程度適中,唔算很谷,小班教學,老師用心教學,有不同的課外活動玩,學校地理位置佳,方便。校網方面很好,只要考在前列,就已可考到Band 1中學。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊