用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港真光小學 vs 九龍塘聖家
go

香港真光小學 vs 九龍塘聖家 [複製鏈接]

香港真光小學 vs 九龍塘聖家 ,
地點兩者差不多
請求大家意見,謝謝
   0    0    0    0

錢唔係問題就真光

回覆樓主:

兩間都是中文小學升英文中學,兩間都大約70 %直升或升上更好的學校。

升中:兩間的中學好似都差唔多banding? 聖家小學官網搵唔到升中資料,真光根據以往幾年的紀錄至少85%小朋友直升或升上更加好的學校,剩返的大部份都還可以(eg 真光女書院,鄧肇堅,寶血)。真光感覺透明度高啲。

真光小學有男仔好似比較多元化。

學業上真光都相對輕鬆,聖家根據網上爬文好似好辛苦。

真光似乎好啲。

謝謝大家給我寶貴的意見,感激不盡

hihisheep 發表於 23-12-8 03:28
地點兩者差不多
請求大家意見,謝謝
認識2 間用者、女女也是b1頭成績(已升中)九龍塘聖家用家話幾谷下、中文尤其深、英文以前比較淺但改用左Oxford living 後都深了。
坑真用家話academic 方面算輕鬆、在香港來說已算happy school

hihisheep 發表於 23-12-8 03:28
地點兩者差不多
請求大家意見,謝謝

會揀九龍塘聖家

sally001 發表於 23-12-9 20:04
會揀九龍塘聖家

可以分享你嘅睇法嗎?
Thanks

hihisheep 發表於 23-12-9 20:41
可以分享你嘅睇法嗎?
Thanks

聖家書院band 1B,  校風好, 地點好, 九龍塘地鐵站旁, 大部份聖小學生也可升中學部.

sally001 發表於 23-12-9 20:51
聖家書院band 1B,  校風好, 地點好, 九龍塘地鐵站旁, 大部份聖小學生也可升中學部.
...

謝謝你

RainyRice 發表於 23-12-9 00:07

兩間都是中文小學升英文中學,兩間都大約70 %直升或升上更好 ...

你似乎要做返少少功課了,坑真同小學部係聯繫關系,只可以係統一派位處比25%小學部,更不是比25%中學位給小學部。坑真小以往直升既人數,只係往績,並不是EDB體系內既承諾,自己研究清楚~

hihisheep 發表於 23-12-9 20:41
可以分享你嘅睇法嗎?
Thanks

聖家既直屬位係兩間自己小學共用的,亦簡稱互相爭位,受條件限制,直屬位只供Band 1 and 2抽籤,Band 1 先派先抽,有剩到Band 2,採派完即止既方法,有多既放出街~

mcl233 發表於 23-12-10 17:56
你似乎要做返少少功課了,坑真同小學部係聯繫關系,只可以係統一派位處比25%小學部,更不是比25%中學位給 ...

對聖家我真係冇做過功課。對聖家完全不認識。見這個post之前其實未研究過聖家。
說實話,真的沒有做過什麼功課,對香港本地升中學制度完全不熟也不明白。
對真光的功課除了留意歷年升學紀錄,我也問過學校高小老師,只要小朋友在校內排名70%入返坑真冇問題。如你所講除了聯繫25%,還有叩門位都會留很多俾真小,而且同區沒有很多人會抽奬填真小。
不過如果想100%直升中,或只要合格就可以直升,或不想入真光中學的其實應該直接升小大抽獎嘗試抽更加出名的學校,又或者盡快考入真正的龍校,相信升小考比插班或升中考更加容易。
其實想直升都有壓力,亦有機會未必升得返。就算這三年內70%可以升,難保10年之後現在入幼稚園的小朋友,升到六年班的時候香港的學制會變成怎樣,甚至這兩間學校會不會被殺校。

RainyRice 發表於 23-12-10 22:34

對聖家我真係冇做過功課。對聖家完全不認識。見這個post ...

冇人可以估算坑真收自己學生是如何玩法,灣仔係全港最充足英中位既區,亦係區細強校多既強區,全港最強~

估算坑真小會用自行位收自己B2目標生,B1推晒落統一,因係統一近乎必入,再視乎仲有幾多B2生可以抽入,所以收自己學生人數年年會有少許出入。雖然係派位制度以外既收生方法,但都可以無須担心,坑真有自己辦法去安排,7X人係近年上落不大~

mcl233 發表於 23-12-10 22:43
冇人可以估算坑真收自己學生是如何玩法,灣仔係全港最充足英中位既區,亦係區細強校多既強區,全港最強~
...

多謝分享。

mcl233 發表於 23-12-10 22:43
...

坑真小本區B2, 全港B1
個人直覺係以備取生身份自行入真中

如果本區b2全港B1真小生用正取生入,
無offer嘅本區b1真小生難免有hard feeling

如果以備取生入,無乜外人知
至少考前列嘅無offer親生女唔會hard feeling

無乜本區真b1生會填真中同坑真小爭

真光前列除非操行問題,自行唔收機會非常之少。至於最前列的同學,會去DGS, SPCC, YWG, BPS 等等,亦有部份會選擇留真光。真光課程並不happy, 英文這幾年一直用較深的Oxford Living, 中文就一向深,數學正常程度。不過由於功課量唔多,測考量正常,學校關愛,又有中學Backup,所以同學都算讀書得happy,尤其是對目標是升原校的同學。不過如果係邊緣人,又或想出去外闖的,壓力一樣不少

回覆樓主:

灣仔網的好處是很多Band one學校,但缺點是除了瑪利曼以外,沒有比真光更好的津校,而瑪利曼又不是真光家長杯茶,所以抽獎只能亦只會選真光。聖家是否九龍塘網?如果係優點是可以抽瑪利諾

jenjenny 發表於 24-1-9 09:32

灣仔網的好處是很多Band one學校,但缺點是除了瑪利曼以外,沒 ...

請問點解瑪利曼不是真光家長杯茶呢?

回覆樓主:

Banding 成績不是跟真光差太遠,學校風格卻大不一樣,瑪利曼好 free,所以唔多同學揀

NEWTL 發表於 24-1-9 21:36
請問點解瑪利曼不是真光家長杯茶呢?

真光band1女仔,
自行 真光+ bps/女英華,
乙一 真光

而一心外闖既會考幾間直資。

咁就與MSS無緣了。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊