用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,如何禮貌地寫放棄學位信?
發新帖回覆
go

真心請教,如何禮貌地寫放棄學位信? [複製鏈接]

已經交了一間A小學的留位費,但最近收到另一offer,所以想早一點放棄學位,騰空位置。

最主要考慮是下年還有個要報小,不想A小學留下壞印象。準備寫一封信給學校,想請教應該寫什麼理由?擔心下年妹再報A小學時,好似會前後矛盾。

1    0    0    0

回覆 hkparents172328 的帖子

打去問學校先,有些學校係有表格填的,同埋放位唔會有影響,係轉校細佬妹再考同一間先會有影響

hkparents172328 發表於 24-1-3 12:26
已經交了一間A小學的留位費,但最近收到另一間offer,所以想早一點放棄學位,騰空位置。
最主要考慮是下年 ...
信內容應該冇人睇,如果遇著小器學校,你寫成點都救唔返
寧願下年用過另外一個地址電話報名

利申,細仔有被小器

yhchanchan 發表於 24-1-3 13:41

請問邊間會小器(emoji)(emoji)‍♀️

放心,未讀過冇人會記得你

yhchanchan 發表於 24-1-3 13:41
其實有及早通知/寫信給學校已係盡責的表現 何需擔心內容點寫
正路邊會有學校咁得閒記住誰放offer唔讀 仲要記埋封信寫過咩?
決定收唔收最終應係係校長/副校或高層,收棄位通知/信嘅可能只係校務處某某職員

好奇邊間學校會咁小器 同埋點解認為間學校係因為棄位而唔收細佬妹 而唔係其他原因?

f00130 發表於 24-1-3 17:44
其實有及早通知/寫信給學校已係盡責的表現 何需擔心內容點寫
正路邊會有學校咁得閒記住誰放offer唔讀 仲要 ...

非常同意

回覆 f00130 的帖子

當然係有啲事發生先知。不過唔講詳情了,一講就知係邊間

呢啲嘢信則有不信則無啦

醒目開學勳章 王國長老

其實,除咗特殊原因(健康理由、移民、家庭理由)
你話唔讀a校,明顯係揀b校㗎啦(如果a校係真愛,點都會諗到辦法,又唔係臨開學至call waitlist咩都定局)
有禮貌地話經過考慮忍痛放棄學位,多謝各位教職員心機時間咪得囉

yhchanchan 發表於 24-1-3 18:08
回覆 f00130 的帖子

當然係有啲事發生先知。不過唔講詳情了,一講就知係邊間

咁都係小心d好.
學校的一刻的決定,但就影向小朋友好几年

我reject 了幾間,都問過朋友不會影響弟妹,我無寫信。
其中一間無註冊,一間註冊左2個月後放棄,佢話寫左封email 就可以。
兩間都是熱門一線。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊