用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-2-22 10:07
聽聞人講過。
請教練單對單教仔女,聽得多。
父或母都請埋教練單對單操自己,就真係覺得出奇。

請教練就冇,自己自學埋一份就好多, 例如圍棋、風帆、pokemon卡.....等

lalali789668 發表於 24-2-22 05:49
回覆 TAIOU4 的帖子

最近我地田徑教練話spcc問佢有無2013年特異生推薦,喺田徑圈子好普遍 ...

真的嗎? 難怪有啲家長好酸

回覆 貓頭鷹之家 的帖子

呢間學校就另類啲, 佢地為咗搵"精英"真係無所不用其技

jiljill 發表於 24-1-10 12:24
有怎樣的制度,便會有怎樣的家長和學生。

君不見許多家長見小朋友讀不成書便開始操水、練跑、打波等等。

以你的思維,你也可以谷「優異成績」的仔女做體育特異功能人士的!你有能力谷到嗎?如果想谷就谷到,咁通街都係奧運冠軍了

jiljill 發表於 24-1-10 12:36
呵呵,純有感而發。我小朋友沒有特異功能,之前報學校時見它們預留學位甚至優先取錄這些學生,覺得有點「 ...

你開呢個post好明顯係「唔抵得」,因為自己小孩子只懂讀書沒特異功能,做運動就係旁門左道?你呢段說話得罪幾多運動員?咁四年一次嘅奧運要摺埋了小朋友付出幾多時間+努力+毅力+金錢,每星期操足7日先有機會喺大賽拎獎牌,你覺得係「旁門左道」?你嘅認知有點令人吃驚、脫節甚至可怕。呢個年代,玩運動係願意花錢同時間+有毅力嘅家庭嘅遊戲,你知唔知搵一個私人教練幾錢一個鐘?仲要係科學化嘅訓練,唔係死操爛操,加上要衝出香港周圍飛去比賽拎經驗,小朋友練到嘔,家長銀包乾涸都肯堅持落去,先有微乎其微嘅機會喺運動方面「成才」!現在80後的家長,學歷和知識水平都不俗,家長願意配合小朋友發展運動,都唔會輕易放棄學業的,因為這類家長都是很高要求的人,入外國top嘅大學玩運動係會加分的!如果咁都叫旁門左道,咁你搵補習名師貼題考試算唔算?或者只顧讀書先係無其他技能同大部分普通人嘅「安全區」,因為無其他選擇及出路。

jiljill 發表於 24-1-10 15:11
原來運動有咁多好處,可以培養埋全球思維,明顯我思維無咁 sophisticated and far-fetched.
...

係呀!唔好成日坐定定咪書掛住考第一,做多啲運動頭腦都清醒啲架,咁就唔會「上咗岸」但嬲人哋做運動但又唔認葡萄人,仲要浪費時間開post發泄啦!

回覆樓主:

肯定之前畀人橫刀奪愛,不能含怒到日落。

hilaryashley 發表於 24-5-7 01:57
係呀!唔好成日坐定定咪書掛住考第一,做多啲運動頭腦都清醒啲架,咁就唔會「上咗岸」但嬲人哋做運動但又 ...

我都好熱愛運動,讀書時玩過學界。但如果你問我讀書成績同運動點揀,答案好清楚。

先讀好書,考入好學校好學科,搵份穩定而收入高嘅工作,空餘時運動下,生活就係咁簡單。

jiljill 發表於 24-5-7 08:47
我都好熱愛運動,讀書時玩過學界。但如果你問我讀書成績同運動點揀,答案好清楚。

先讀好書,考入好學校 ...
正正因為你唔係真正既運動員心態,衹係熱愛運動,唔係視運動係你既專業,你這樣的心態自然係好正常既想法.

天外之人 發表於 24-5-7 10:14
正正因為你唔係真正既運動員心態,衹係熱愛運動,唔係視運動係你既專業,你這樣的心態自然係好正常既想法. ...

我覺得係因為我有得揀

jiljill 發表於 24-5-7 10:45
我覺得係因為我有得揀
呢D唔係揀,而係無得好揀,你所喜愛既運動,衹可以留在業餘玩樂輕鬆情況下去玩,正正適合學校內那些體育,唔同那些專門用好多時間去提昇運動潛能既人,這類人在香港好少生存機會,始終冇一個真真正正培養既地方,所以先真正浪費了好多本身可能係未來傑出既運動員.這點我才針對用特異功能入學不好既原因,令這類人隨時成為兩頭唔到岸不上不下既通才.

天外之人 發表於 24-5-7 10:55
呢D唔係揀,而係無得好揀,你所喜愛既運動,衹可以留在業餘玩樂輕鬆情況下去玩,正正適合學校內那些體育,唔同那 ...

香港地,讀到書嘅小朋友百分百揀讀書,只有讀唔到書嘅人先會玩特異。

我未見過有例外。

天外之人 發表於 24-5-7 10:55
呢D唔係揀,而係無得好揀,你所喜愛既運動,衹可以留在業餘玩樂輕鬆情況下去玩,正正適合學校內那些體育,唔同那 ...
其实体艺中学当初的成立是否可以满足你所说的目的?只是它要维持做一间英中,成绩不可以差,运动也要好,搞到现在两头不到岸。

jiljill 發表於 24-5-7 11:08
香港地,讀到書嘅小朋友百分百揀讀書,只有讀唔到書嘅人先會玩特異。

我未見過有例外。
我衹係覺得香港既教育,係大部份於唔開心既情況令孩子逼著去讀書,你這樣想法有一半係錯,讀唔到書嘅人玩體藝OK,衹係用呢方面來達到入心儀學校方式就不苟認同,始終可能這類體藝本身就係孩子既專業,衹係家長用心放在學術上,唔係體藝方向.

天外之人 發表於 24-5-7 11:28
我衹係覺得香港既教育,係大部份於唔開心既情況令孩子逼著去讀書,你這樣想法有一半係錯,讀唔到書嘅人玩體藝O ...

讀書辛苦係必然嘅,愉快學習只是一個口號,任何嘢要做到頂尖都要下大苦功。

完全同意你嘅睇法,企圖用特異入心儀學校嘅人係旁門左道,投機心態。

jiljill 發表於 24-5-7 11:34
讀書辛苦係必然嘅,愉快學習只是一個口號,任何嘢要做到頂尖都要下大苦功。

完全同意你嘅睇法,企圖用特 ...

做唔做到頂尖唔係咁樣做出來,更何況咩為之頂尖?做到頂尖既醫生,但原來係心理變態又如何? 做到頂尖既經濟人員,但攪啲野出來欺騙人又如何?做到頂尖既官員,但做既野冇擔當又好敷衍又如何??

令孩子愉快學習本身就唔係難事,主要係父母自己面子,若然冇呢方面既念頭,大部份孩子都應該係好愉快學習.喺幼稚園以致小學,讀書本身應該就係一件唔辛苦既事,衹係比畸形教育制度影響到學校,而學校又影響到父母,自然孩子容易比父母面子而影響到.

天外之人 發表於 24-5-7 11:39
做唔做到頂尖唔係咁樣做出來,更何況咩為之頂尖?做到頂尖既醫生,但原來係心理變態又如何? 做到頂尖既經濟人 ...

頂尖是有客觀標準的,例如以前計多少支火箭,現在就多少科 5**。

至於頂尖人士德行如何,這是另一個課題,和成績沒有直接關係。

jiljill 發表於 24-5-7 11:47
頂尖是有客觀標準的,例如以前計多少支火箭,現在就多少科 5**。

至於頂尖人士德行如何,這是另一個課題 ...

你這樣想法既教育都好有問題.等同想做頂尖人士唔理會佢既德行如何.怪不得咁多考得好既所謂頂尖人仕,做壞事都唔覺係有問題.

天外之人 發表於 24-5-7 11:51
你這樣想法既教育都好有問題.等同全部頂尖人士都係畜牲.

吓,你是如何得到這結論的???

jiljill 發表於 24-5-7 11:08

我未見過有例外。

好主觀,同埋會唔會係見得太少叻人。

叻人好大機會好多野都叻,係有頂尖口嘅思考能力同毅力嘅,可以放喺好多area都有出色嘅表現,唔會只有讀書勁。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊