用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小V.S. 區內一線尾津校
發新帖回覆
go

音小V.S. 區內一線尾津校 [複製鏈接]

本身家庭是基督教信仰

男仔性格乖巧,有學緊鋼琴

小朋友都中意音小

區內有一線尾的小學offer,但6年後又再需要考中學

請問大家覺得音小如何,去完簡介會及面試之後都覺得唔差,各方面都不錯

1    0    0    0

Halo,我都係住青衣(emoji)(emoji)音小vs將軍澳直資
我自己final選擇音小(emoji)(emoji)

HJT 發表於 24-1-11 14:43
家住青衣本身家庭是基督教信仰男仔性格乖巧,有學緊鋼琴小朋友都中意音小區內有一線尾的小學offer,但6年後 ...

一鳥在手好過百鳥在林
有可能在森林六年都得個爛桔

waiwaileung1    發表於 24-1-12 12:18

音小係黃大仙校網, 校網唔太好, 加上音小英語境一般, 學術唔算得上好, 學費偏貴, 係九龍區來講,  性價比偏低, 地點唔就腳。不過如果真係好鍾意音樂, 可以考慮, 佢好多課堂都圍繞音樂同宗教, 佢學費有包埋學樂器(好似一款樂器)。

係我的話會揀區內一線津校, 本身葵青校網都唔錯, 加上屋企又近學校, 慳好多時間。

識好多人都有音小offer, 但大抽奬抽到心儀或叩到心儀津校, 通常都放。識既人當中最後無人讀音小。所以真係好鍾意音樂, 否則都唔放棄葵青校網, 而要音小

黃大仙校網應該唔關音小事,因為音小一條龍直升音中,冇參加升中呈分派位, 當然係音小讀得好都可以叩其他津貼中學或考其他直資,考唔到最少升中都有間音中backup。 我知道係音小都唔係叫做成績十分好過啲学生都有考到滙基,而我都知有人考到協恩。如果音小學術唔好, 音中全收佢哋嘅小學生都做到band one 尾英中咁我覺得唔差喎! 要知道呈分試升中的壓力, 有時唔係話你小朋友本身成績不差,就一定派得好好, 有好多因素影響。 我個人意見,我就會選一條龍中學,真係考得好,喺冇心理壓力下去叩或考其他中學,就算考唔到,都有間不太差的band one中學。 如果地點唔係考慮因素,我個人就投音小一票。 同埋呢個世界咩人都有,我認識一樣有人不要地區一線小學選擇讀音小,因為想小朋友喺冇壓力下之下享受小學生活 成長

waiwaileung1 發表於 24-1-13 14:45
黃大仙校網應該唔關音小事,因為音小一條龍直升音中,冇參加升中呈分派位, 當然係音小讀得好都可以叩其他 ...

非常認同你

waiwaileung1    發表於 24-1-15 11:25

deleted

過來人,有龍一定要擇龍。

另音小的學術並不差,如果能夠跟得上,絕對比不少的一線小學更深,亦更能貼近中學課程,因為學校會派中學部的老師去教高小的學生。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊