用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Paul Boys 同HKUGA 面試冇撞時間,但好緊湊,請教點部處 ...
樓主: 包包mami
go

Paul Boys 同HKUGA 面試冇撞時間,但好緊湊,請教點部處好?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 24-1-14 17:48
SPC同SPCC scholarship面試只睇小五成績,唔係用RO而且SPC普遍會選名校/大校學生見,細校學生唔係級一其實 ...

細校有特別推薦名單,唔駛級一,係男級一就得(級一女生的話),我識同學係咁

hkpapa852 發表於 24-1-14 17:48
SPC同SPCC scholarship面試只睇小五成績,唔係用RO而且SPC普遍會選名校/大校學生見,細校學生唔係級一其實 ...

我識嘅並唔係細校,佢亦不是級一二三

回覆 Calaci 的帖子

對,感覺上spc對考生係有特定既preference,唔單係睇成績

liverpool2023 發表於 24-1-14 17:52
細校有特別推薦名單,唔駛級一,係男級一就得(級一女生的話),我識同學係咁
...
又想請教一下,SPC GA面試2月27日舉行,當佢一星期前通知面試,即係2月中SPC已決定面試名單,其時SPC是否已有學生RO?還是SPC也是以小五成績來決定GA面試名單?謝謝

Leedsforever 發表於 24-1-14 18:21
又想請教一下,SPC GA面試2月27日舉行,當佢一星期前通知面試,即係2月中SPC已決定面試名單,其時SPC是否已 ...

曾經有人講過直資學校較早收表,佢哋比津校16/1先截止再呈交EDB,佢哋係會較早收到RO的,May be 一月尾二月頭

Calaci 發表於 24-1-14 18:55
曾經有人講過直資學校較早收表,佢哋比津校16/1先截止再呈交EDB,佢哋係會較早收到RO的,May be 一月尾二 ...
呀,咁聽你說法,就可能解釋到SPCC 2月19日出OS收生名單,其實可能已參考了RO,並不是如傳聞所講,SPCC OS只看小五成績及面試表現。

Leedsforever 發表於 24-1-14 18:21
又想請教一下,SPC GA面試2月27日舉行,當佢一星期前通知面試,即係2月中SPC已決定面試名單,其時SPC是否已 ...

當年,學校有講明揀選GA面試係只用五年級下學期,即「呈一」成績表名次,然後俾offer就係計RO(不收六年級成績表)

有同學五上排名較後但另一同學五下較後,結果是前者(五下較前)那位有得in

Leedsforever 發表於 24-1-14 19:51
呀,咁聽你說法,就可能解釋到SPCC 2月19日出OS收生名單,其實可能已參考了RO,並不是如傳聞所講,SPCC OS ...

不是啦!
我哋識人呈一失手,即使呈二追回,都沒得到spcc offer

liverpool2023 發表於 24-1-14 20:22
當年,學校有講明揀選GA面試係只用五年級下學期,即「呈一」成績表名次,然後俾offer就係計RO(不收六年級 ...
明白,唔該哂你!

liverpool2023 發表於 24-1-14 20:24
不是啦!
我哋識人呈一失手,即使呈二追回,都沒得到spcc offer
呈一失手,但仍然是級一IN OS?

Leedsforever 發表於 24-1-14 20:25
明白,唔該哂你!

補充了

「有同學五上排名較後但另一同學五下較後,結果是前者(五下較前)那位有得in」
當年前者沒交五上成績表,我才知道原來申請表只要求五下成績表

Leedsforever 發表於 24-1-14 20:26
呈一失手,但仍然是級一IN OS?

不是級一,只是想回應沒有參考RO

Btw,OS應該是看學校寫哪一位同學的,不需看RO吧?因為學校是只可以填一位,如果呈一呈二兩次不同人級一,就看學校怎決定?

liverpool2023 發表於 24-1-14 20:30
不是級一,只是想回應沒有參考RO

Btw,OS應該是看學校寫哪一位同學的,不需看RO吧?因為學校是只可以填一 ...
因為報SPCC時只考了呈一,還未有考呈二,所以我理解應該是呈一的級一計?不過不肯定是否每間小學如是。

Leedsforever 發表於 24-1-14 20:45
因為報SPCC時只考了呈一,還未有考呈二,所以我理解應該是呈一的級一計?不過不肯定是否每間小學如是。 ...

我已忘了報SPCC是幾時?呈二我們學校是10月尾

我是記得家長們這樣告訴我,因為我們當年兩個女同學是爭持不下,不過結果兩個也收了

Leedsforever 發表於 24-1-14 20:45
因為報SPCC時只考了呈一,還未有考呈二,所以我理解應該是呈一的級一計?不過不肯定是否每間小學如是。 ...

補充一下,我都識兩個小學有校長推薦的級一,但都沒有得到SPCC面試機會(一些不出名二線學校)

liverpool2023 發表於 24-1-14 20:58
補充一下,我都識兩個小學有校長推薦的級一,但都沒有得到SPCC面試機會(一些不出名二線學校)
...
spcc OS scheme 上面有寫到係要5年級全年度的級一的,唔係五下,都唔係呈一。
我自己係咁理解

School Nomination Scheme (Outstanding Students) 學校提名(獎學)計劃
The applicant ranked first overall in primary 5 and had grade B or above in conduct.
申請人小五學年成績為全級首名,操行達乙等或以上。

Zleep 發表於 24-1-15 01:37
spcc OS scheme 上面有寫到係要5年級全年度的級一的,唔係五下,都唔係呈一。
我自己係咁理解 ...

哦,所以我哋嗰年五上和五下唔同人,就發生嗰個情況了

Zleep 發表於 24-1-15 01:37
我自己係咁理解 ...

spcc OS係要五年級全年成績第一有得推薦。佢個GA呢輪有冇的面試係睇呈一名次,最後俾唔俾offer就要參考教育局當年RO(也就是要睇呈一加埋呈二),我估☝

liverpool2023 發表於 24-1-15 07:55
哦,所以我哋嗰年五上和五下唔同人,就發生嗰個情況了
如果兩個"級一"一齊想報SPCC, 咪由學校(小學)決定推薦邊個囉
去到呢個階段, 學校鍾意邊個學生多D, 自然會推薦佢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊