用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 陳守仁揀邊間好
樓主: catcat_tkl
go

培僑 vs 陳守仁揀邊間好   [複製鏈接]

happymeme 發表於 24-1-19 11:54
只有CKY 符合你嘅期望。

cky第一輪就byebye左了

73662710 發表於 24-1-19 22:24
如果覺得smc英文水平滿足唔倒你,最好check清楚tsl英文水平,如果tsl英文比smc更高而你又滿意accent,當然 ...

tsl英文水平有幾高? 有smc咁高?

入到TSL你驚中學入唔到PKC???

係喎!!!
真係一個都冇喎!!!

其實如果要求英文程度高,為何不直接去國際學校或者赴外國升學,退而求其次,每年去外國暑假課程亦可,自然口音更純正。
至於smc,整體英文程度當然高,因為多非中文為母語既學生,從小學同佢哋一班,其他學生英文水平亦會高。
但是,如果小學重英輕中,中學極難追中文,SMC公佈既中文5級以上百分比只有全港平均水平。非中文為母語既學生唔使驚,因為佢哋唔使考中文。本地學生就要自己搞掂自己,預期自己唔得就要提早避開DSE。

catcat_tkl 發表於 24-1-19 04:55
兩間都唔係近屋企, 我住大西北
兩間都係好學校,
有TSL offer, 肯定会有其它更好offer, 睇定d先

catcat_tkl 發表於 24-1-19 22:49

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879337&extra=page%3D3

個表show, 只有SPCC, DGS, GH, HY, SPCS, 好过SMC英文

twhkleung 發表於 24-1-19 23:32
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879337&extra=page%3D3

個表show, 只有SPCC ...

母語非中文既學生佔幾多百分比?佢哋英文點會唔好?

catcat_tkl 發表於 24-1-19 13:48
我睇佢升中 真係50:50 好過培僑 好似買大細咁搏
要了解個考試制度分別
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879660&pid=49293068&fromuid=2356337

Sing13 發表於 24-1-19 23:34
母語非中文既學生佔幾多百分比?佢哋英文點會唔好?
個世介唔会乜都好晒話差哂, 有得有失,睇下楼主要d乜, 佢自己最清楚

twhkleung 發表於 24-1-19 23:37
要了解個考試制度分別
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879660&p ...

如果有雙學制,事實證明,未見學校因集中「精英」學生考DSE而使成績變好,相反既例子就唔少。

Sing13 發表於 24-1-19 23:42
如果有雙學制,事實證明,未見學校因集中「精英」學生考DSE而使成績變好,相反既例子就唔少。
...
冇錯, 所以我覺雙學制係好野泥, 唔哩係第一類定第二類, 对學生都係有着數

我個小朋友都係港式口音,當年tsl都收左。見你咁介意港式口音,所以叫你check清楚啲!唔好揀錯。
不過如果你自己小朋友已經係英式口音就乜都唔使怕!

还有一點,中文差d其实問題唔係真係咁大,唔好講培定陳,就算中文差如SMC,中文5+DSE只有HK平均水平,但3+係大過80%,而HK大學中文要求係3就夠,如果有星,中文冇3都得.

所以不管培定陳,我覺得唔太担心中文,担心英文好d.

twhkleung 發表於 24-1-20 00:27
还有一點,中文差d其实問題唔係真係咁大,唔好講培定陳,就算中文差如SMC,中文5+DSE只有HK平均水平,但3+係大 ...

SMC有公佈過3+數字嗎,3322數字是否包括唔使考中文既非華語學生?
往往唔是公佈係網頁或者school report,導致大考網不予排名。

Sing13 發表於 24-1-20 00:31

SMC有公佈過3+數字嗎,3322數字是否包括唔使考中文既非華語 ...

SMC 不嬲都唔對外公报成績,係網友open day 時影,之前有貼show 過,好似係2022, 2023DSE 成績果過貼,不过,講返正題,培同陳吧

上年TSL入女拔一個,SPCC 八個,家長想博就博吧。

另一方面最好睇埋今年升中派位,

港島民生書院校長嚴志成表示,截至昨日傍晚6時,共收到621份自行分配學位申請表,比去年增加近30%,平均12.4人競爭一席。

考直資既估計人數增長就更多了。

f00130 發表於 24-1-19 12:44
睇你有幾鍾意TSL/ 抗拒PKC。好主觀 都唔易揀

唉 就係一半半
我鐘意tsl 但無中學要考中學真係好痛苦
可以因為剛剛經歷完考小學
考中學聽落係考小既放大6年版本

pk係好學校 又龍 好似理智上應該揀佢

TAIOU4 發表於 24-1-19 23:14
入到TSL你驚中學入唔到PKC???

係喎!!!

我睇佢tsl今年入既中學 畢業淨返1/3 (98人)呢班人有一半入得好過培僑 一半差過
所以唔識揀

twhkleung 發表於 24-1-19 23:26
有TSL offer, 肯定会有其它更好offer, 睇定d先

就算有更好 但我住大西北都未必會揀 所以
有得揀既係 wkf gt pk tsl
我已經揀淨pk tsl 啦
港用waiting緊 但有都未必去得到讀 所以真係要揀

twhkleung 發表於 24-1-19 23:39
個世介唔会乜都好晒話差哂, 有得有失,睇下楼主要d乜, 佢自己最清楚

我都明凡事有得必有失
但驚自己揀錯後悔 所以想問下大家意見 驚有d資訊自己miss 左
‹ 上一主題|下一主題