用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 陳守仁揀邊間好
樓主: catcat_tkl
go

培僑 vs 陳守仁揀邊間好   [複製鏈接]

Sing13 發表於 24-1-19 23:42
如果有雙學制,事實證明,未見學校因集中「精英」學生考DSE而使成績變好,相反既例子就唔少。
...

我覺得佢地係為學生著想 知佢地考dse成績都未必好 早d搵定出路俾佢地

不過d學校真係通常係抽成績好 適合讀IB既人去考

73662710 發表於 24-1-20 00:11
我個小朋友都係港式口音,當年tsl都收左。見你咁介意港式口音,所以叫你check清楚啲!唔好揀錯。
不過如果 ...

我覺得如果外國人口音更好姐
我估smc做到 但唔知tsl做唔做到
國際學校又無錢讀

twhkleung 發表於 24-1-20 00:27
还有一點,中文差d其实問題唔係真係咁大,唔好講培定陳,就算中文差如SMC,中文5+DSE只有HK平均水平,但3+係大 ...

我見個個都話中文死亡之卷 好難咁 驚到時英文好 中文差好難搞

Sing13 發表於 24-1-20 01:18
上年TSL入女拔一個,SPCC 八個,家長想博就博吧。

另一方面最好睇埋今年升中派位,

入神校我唔奢望 只想小朋友學得好 基礎打得好 個人會思考 佢而家死kuku 一要諗野就話唔識

catcat_tkl 發表於 24-1-19 13:48
我睇佢升中 真係50:50 好過培僑 好似買大細咁搏

兩者目標唔同,TSL目的是帮學生入名中,培僑是幫學生入大學

前列學生而言
TSL前50%入到band1 A中學
上年培僑前50%入到三大。

整體學生而言
TSL前百分之七八十入band1
上年培僑IFY及DSE學生總人數大概125,大概八十人入香港三大,清華北大及世界前50名大學。八成五學生讀degree課程。
培僑九成幾學生原校升中,外來生只收十幾個。數字可以反映到整體去向。

公平啲講,TSL前50%入到既band1 A學校(等於將兩間TSL前50% 集合埋一齊)可能入大學率比培僑整體好,但兩者前50%學生直接比較又是另一種計法。

heidya    發表於 24-1-21 17:43

catcat_tkl 發表於 24-1-20 08:18
入神校我唔奢望 只想小朋友學得好 基礎打得好 個人會思考 佢而家死kuku 一要諗野就話唔識
...

見你「唔奢望入神校」,咁要諗清楚仲有無奮鬥6年去考好過培僑嘅心。

catcat_tkl 發表於 24-1-20 07:59
唉 就係一半半
我鐘意tsl 但無中學要考中學真係好痛苦
可以因為剛剛經歷完考小學

你都未計中間插班走左去各神校嗰啲

catcat_tkl 發表於 24-1-20 08:05
就算有更好 但我住大西北都未必會揀 所以
有得揀既係 wkf gt pk tsl
我已經揀淨pk tsl 啦

其實好易選,你住大西北,如果去一間要來回來兩小時的小學. 你估後果如何呢?! 近好重要!

twhkleung 發表於 24-1-20 00:27
还有一點,中文差d其实問題唔係真係咁大,唔好講培定陳,就算中文差如SMC,中文5+DSE只有HK平均水平,但3+係大 ...

Band1既英中,學生3322衰英文既极少,衰中文既就唔少啦,特别是英小上來既。
如果将来會考DSE,小學唔重視中文等於自斷一臂。例如讀醫科計最佳六科,中文一開始投降左就更難入了。
亦有醫生做唔到公務員,因為過唔到公務員中文科考試。

另外,直資學校中學是英中,絕大部份直小都重視英文,使到一條龍學生能夠銜接到中學英文教學,反而唔使擔心。

catcat_tkl 發表於 24-1-19 04:55
兩間都唔係近屋企, 我住大西北
兩間都係好學校,

Tsl 語境好,我有朋友都喺裏面讀過,英文係教得好好。喺香港地,除咗國際學校又或者家長係native,其實好難有一個好嘅英文語境俾小朋友,唔係話你到時有錢請個補習老師就會補得好英文。完全睇唔到有咩理由會捨棄英文教得好好嘅TSL而揀培橋。就算培僑嘅中學真係Band one,入到去你都追唔番以前小學六年以來在Tsl打好嘅英文基礎。再講培僑書院係唔係Band one真係值得斟酌,睇成績唔可以睇一兩年,而係睇長線。一兩年考得好唔代表佢係一間Band one學校。
另外培僑嘅背景我諗你都好清楚,唔係話歧視內地人,只係佢個Explosure會更加接近內地文化,呢點會影響小朋友嘅成長而塑造到佢嘅個性,你要諗清楚對小朋友係咪一個適合嘅發展。入咗培僑小學其實好難走得返出嚟,升中好難轉去其他好啲嘅中學,到時你先嚟後悔就可能已經太遲。

回覆樓主:

小學唔是話英文小學就好晒,反而是要中英平衡,直資中學將來六年都會是英文教學,加強中文就要通過小學六年。

培僑創校之初是用英教數,但是後來發現學生英強中弱,(例如睇到英文書借閱量遠高於中文書)後來就改成普教數(反而深圳培僑學生中強英弱,是用英教數)。

三私一直,小一入陳守仁最難,學術要求最高,但是以往紀錄,反而陳守仁band1率是三私一直中最低,唔會懷疑其英文能力,有得必有失,中文如何呢?之前亦有例子是學生入到皇仁,然後中文完全唔掂。band1 A唔是終點,亦都要教學模式適合。

而且英小教學模式是需要有銜接配套既中學,陳守仁大部分學生都是去考直資。上年是競爭相對較低既一年,今年已經唔同。(培僑稱今年收到數以千計來自「高才孩子」的插班申請,屬前所未有)
至於話「培僑升中好難轉去其他好啲嘅中學」,培僑的確少人去插其他學校,好既學校唔是應該更能留住學生咩?學校好唔好應該反映在本校成績,而非多人轉走為之好。另外是否好難轉岀我唔知道,但插入培僑肯定亦唔容易。

培僑冇名氣十分正常,2005年先至創校,2017年首批一條龍學生考DSE,成績一年比一年好。至於將來成績是點只能拭目以待。培僑校長既说法是由pre-S1成績,預期繼續向上。而且培僑是靠自己培養既學生取得成績,現時pre-S1成績已經同band1頭既中學差唔多,(原話可直接網上睇簡介會),我亦認為現時既生源肯定比六年前及十二年前好。

係本地提高英文不如直接去參加外國暑期班,聽多啲外國口音及用法。

家長鐘意邊間就邊間吧,每間學校肯定有好有唔好。魚與熊掌不可兼得。樓主決定左就盡快放位吧,兩間學校都有數以百計既人等住你既位。

我小朋友喺培僑讀咗六年,轉左津貼男校讀中學,轉校嘅原因係學校不太著重音樂,就算小朋友有天份,都不太比機會小朋友在學校表演或者參與其他活動。
培僑最好嘅係課程設計,中文深係一定嘅,用普教中亦可以令大部分嘅學生六年後能夠說流利嘅普通話。英文用校本課程,小三小四嘅生字都係好深,同埋係圍繞特定題目就project 或者寫文,抄寫功課不多,但係要思考。其他科目都有不同嘅活動去做,功課不太多,但係要思考同花時間做所有科目都有presentation嘅機會,令到小朋友學習表達能力。亦有term break兩次,可以有空閒時間去旅行或者做其他事情。
反而而家喺中學,因為係津貼學校,比較傳統,有些科目都係有好多抄寫嘅功課,其實有少少不習慣。
學校嘅同學都係越來越多內地人,不過通常香港人會一堆,內地人一堆,我諗唔係淨係培僑,其他學校都會開始多內地嘅學生。
喺培僑讀嘅學生,升中轉走嘅不太多,當然有去傳統名校,有一半就海外升學,大部份都會直上培僑中學部,因為家長都係不太催谷嘅一群,家長比較溫和,亦都唔係太想去考呈分試。當然,學校都有一群讀書好嘅學生,但係比起其他傳統直資名校或者神級津校,好top嘅學生都係傳統名校會比較多

HimHimMM 發表於 24-1-20 22:18
我小朋友喺培僑讀咗六年,轉左津貼男校讀中學,轉校嘅原因係學校不太著重音樂,就算小朋友有天份,都不太比 ...

我相信你轉既原因亦可能是津貼男校成績好及名氣大。
學校唔著重音樂可能同之前疫情有關,據聞今年七月培僑管弦樂團合唱團百幾人會去奧地利維也納參加青少年音樂節,都好多比賽及表演機會。
培僑靠自己培養既學生可入三大,入醫科就不容易了。(我自己會睇埋2025年DSE成績,五班小升中依届再作定論)
歡迎你發表對唔同學校既看法,相信好有參考價值。

HimHimMM 發表於 24-1-20 22:18
我小朋友喺培僑讀咗六年,轉左津貼男校讀中學,轉校嘅原因係學校不太著重音樂,就算小朋友有天份,都不太比 ...

培僑樂團係咩水平真係未見過,亦唔知係咪樓上講嘅疫情所以少演出。
但平時見有lunch music show,聖誕有學生表演環節,係先到先得鬥快報名。學校盤菜活動都有學生表演:唱歌、跳舞、樂器、夾band,真係唔知關唔關疫情事。
不過如果想有高水平樂團,認同都係去傳統名校比較好。

Sing13 發表於 24-1-20 16:46

“Band1既英中,學生3322衰英文既极少,衰中文既就唔少啦,特别是英小上來既。“

其实按數句顯示(Poyan之前有提供過),  DSE 中文3+率係大过DSE英文3+率, 因為同時考中文英文的DSE同學數量应该是大致上一样,咁如果B1学生考英文得到3以上而中文得唔到, 即B23同學拿到中文3的人数比B23同学拿到英文3的多.

是這意思呢?

twhkleung 發表於 24-1-21 07:22
“Band1既英中,學生3322衰英文既极少,衰中文既就唔少啦,特别是英小上來既。“

其实按數句顯示(Poyan之 ...

即B23同學拿到中文3的人数比B23同学拿到英文3的多,合理
因為佢哋12年主力都是中文教學

至於band1中學既中英3達標率
你睇多幾間band1 中學詳細成績就知道啦
特別是男校及小學是英小既

Sing13 發表於 24-1-21 09:08
即B23同學拿到中文3的人数比B23同学拿到英文3的多,合理
因為佢哋12年主力都是中文教學
咁你都講得岩,如果中文冇3,又冇星,d同學仔都應面对现实,唔好冧报医,其实,我估就算中文4,醫的机会都係細

小小金 發表於 24-1-20 22:58
培僑樂團係咩水平真係未見過,亦唔知係咪樓上講嘅疫情所以少演出。
但平時見有lunch music show,聖誕有學 ...

「不過如果想有高水平樂團,認同都係去傳統名校比較好。」

我都認同,原因是培僑收外校生少,收生亦都冇體藝條隊。體藝比賽都是靠自己培養既學生。體藝都是當興趣玩。

音樂,小三開始,全級一齊上樂器堂,每個學生選一樂器,因為冇逼學生要考到咩級,學生樂器水平参差。

體育,高小全級一齊上體育課,上半年小朋友選修自己喜歡既一項運動,下半年玩另外五項運動,體育老師邀請叻既學生入校隊。

名校體藝有壓力要爭勝,以特長生招左返來想縮都唔得。有啲學校體育生既成績一塌糊塗。學生能文能武,實際是學術一班人,體育一班人,學校盛名所累,本末倒置。

非名校既好處,例如學生入唔到精英班,想擺多啲時間係學術方面,退出體藝校隊冇人阻你。

heidya    發表於 24-1-21 17:42

有些傳統名校,好處在於Team Spirit 強,除咗讀書學業方面上,其實有好多其他嘅soft skill, 例如與人合作溝通同相處,可以從課外活動中學習。
我好欣賞,尤其是某些男校,團體歸屬感強,佢哋共同努力去完成一個目標,贏輸也好,都會去盡力去追求做到最好,呢啲係淨係追求學業上係做唔到嘅。
同埋喺呢啲學校入邊,有好多人,成績不太差,課外活動方面亦都好好,佢哋會學習讀書讀得好嘅同學,自己都唔想考得好差,所以都努力讀書。當然有一部份嘅係讀書會比較差啲,但係如果同學識諗,佢跟到好嘅學生讀書,其實係會有增長。
當然要衡量小朋友跟唔跟得上,因為除咗學業方面,課外活動佔嘅時間頗長,亦都好考同學嘅時間管理,如果時間管理得唔好,最後兩頭唔到岸。
只有家長先知道自己個仔女需要啲乜,每間學校都有唔同。

PKC最大問題係高中選科
唔想口臭爆晒出尼
請自己問高中同學仔
‹ 上一主題|下一主題