用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 陳守仁揀邊間好
樓主: catcat_tkl
go

培僑 vs 陳守仁揀邊間好   [複製鏈接]

TAIOU4 發表於 24-1-21 17:38
PKC最大問題係高中選科
唔想口臭爆晒出尼
請自己問高中同學仔

由培僑小學簡介會講到,高中選科電腦分析meat到最多人設計唔同組合,圖二1,2,3項各選一科,通常滿足到百分之九十幾既學生,有成績叻既學生因為選科而轉入培僑。(小學簡介會網上視頻1:33:00)

heidya    發表於 24-1-21 19:11

HimHimMM 發表於 24-1-21 15:07
有些傳統名校,好處在於Team Spirit 強,除咗讀書學業方面上,其實有好多其他嘅soft skill, 例如與人合作溝 ...

認同每個學生需要嘅都唔同,每類學校都有佢存在嘅價值

Sing13 發表於 24-1-21 18:11
睇尼你真係唔知人o地中四點選科同有乜缺點
你最好了解下先

TAIOU4 發表於 24-1-21 23:44
睇尼你真係唔知人o地中四點選科同有乜缺點
你最好了解下先

培僑校長話滿足百分之九十幾,唔是百分百。

唔使开名,可以講依位學生要既選科組合,又點解選唔到嗎?

大家都唔知你所指為何?

Sing13 發表於 24-1-22 00:08

培僑校長話滿足百分之九十幾,唔是百分百。
概然你咁想知

培橋中四有限制選收科數量
最多選6科 (M / /M2 / VA都當一科)
部份低分人只可選5科
數學唔夠高分冇得讀 M1 / M2

即當你選了Phy + M1/M2 就只可選多 1 科

交返畀你慢慢撐...

TAIOU4 發表於 24-1-22 00:23
概然你咁想知

培橋中四有限制選收科數量

通識科改制後,多咗學生可以選三個選修科。

唔計通識後,
科技大學收生以最佳5科成績計算分數。有第6科都是加极少百分比。
中大計5-6科,八成半計最佳5科。

以我所知,某直資女校成績唔夠好選唔到理科只能讀文科。

catcat_tkl 發表於 24-1-19 04:55
兩間都唔係近屋企, 我住大西北
兩間都係好學校,
如果兩間都考到,入培僑考到級五內,都可以試考spcc

Sing13 發表於 24-1-22 01:50
有好幾間女校都係對女仔咁「好」
不過係佢想升Banding
當學校以學生錢途去換取學校Banding時
家長就要小心
例如入到Phy但冇得讀M1/M2啦
又或是一開波就叫人讀少一科啦

似乎你跟本唔係用家或高中用家
又甚至唔係B1高中家長
好似完全唔知高中學生同家長要啲乜
咁多年啲Post都係校長話乜校長話物
揾個家長角度都冇
好難令人信服喎

TAIOU4 發表於 24-1-22 10:10

其实都几其怪, 佢又唔比自己小友朋讀培,但又不段promote 培,更奇係重積極同正面過d用家,什致好似重知得多過d用家咁

2023 DSE全港報考2個選修科目既佔68.4%,報考3個或以上選修科目既只佔21.6%。
以前後一半既學生選兩個選修科我亦認為不是問題,如果學生未搞掂核心科目及自己最強兩個選修科,(例如兩個選修科預測4以上)是唔是應該選第三科?這科考2或3對入大學有用嗎?甚至3322都有危機既更唔應該搞第三科選修。
依种做法啱定唔啱,應該睇入三大,五大,八大录取率最終結果來證明。

相反如果學校入三大數值唔高,是唔是更應該集中核心及兩個選修科目?

來緊通識科改制,學生會多左時間。唔少學校會俾學生三科選修,我唔確定培僑是否有同樣改變,或者等升中簡介會視頻上載後再確認。

呢個係一個頗直接、簡單而有效嘅短期升banding 嘅方法,但一個願打一個願捱,升小家長呢一刻未了解到!

twhkleung 發表於 24-1-22 10:25
其实都几其怪, 佢又唔比自己小友朋讀培,但又不段promote 培,更奇係重積極同正面過d用家,什致好似重知得多 ...

玩起底?

我全部用數據及真實source嚟說明,你有第一手資料歡迎提出,你更加熟悉既話可以發表你既高見。

回覆樓主:

睇下點比吧,就算是前列既中學,排名後一半學生選唔選到心儀既科目都是問題。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867207&page=1&authorid=0&pid=49100160#pid49100160

仲有另一間女直同樣如此。

理想很豐滿 現實很骨感
全港有幾間中學俾你任選三個選修科?

Sing13 發表於 24-1-22 12:20
睇下點比吧,就算是前列既中學,排名後一半學生選唔選到心儀既科目都是問題。

https://www.edu-kingdom.c ...
其實你講,現實都睇到呢啲情況,不過確實仍然有學校可以揀3X而又成功,我小朋友間女津就係喇!事實還事實,網友知多啲亦唔係壞事!另一方面,PK完全唔需要再起香港做任何宣傳,因為佢哋收生已經源源不絕,反而要諗一諗,香港小朋友入既難道有幾大?

Sing13 發表於 24-1-22 11:57

多謝你咁勤力咁搵數據
不過你o既做法只不過係更加特顯你唔係用家 / 高中家長
用家思想跟本唔會咁諗o野
佢o地係最自私最為自己仔女設想o既一群人
人o地點點點真係唔關我事
我一定要我自己細路得到最好o既先係家長o既諗法

我有選擇
我做乜唔報7科
讀唔掂F.5先drop都得
當年會考AO AS Level都係咁
讀唔掂??? Drop

你個表只有最終Result
完全唔係F.4選科時的情況

承接上面
我係B1A我有權選擇
我做乜要選間有限制選科數量o既學校???

所以 "超級狀元與他們的出生地" 一定唔係PKC

其實我之前講過我唔想爆咁多現實o野出尼
D o野經過我口通常都死硬
不過你咁撐法我唯有講多幾句

TAIOU4 發表於 24-1-22 13:02
多謝你咁勤力咁搵數據

你可以列出全港所有俾任何名次都任選三科既學校,而你既小朋友又入到,自然是你既本事。

否則,讀band1 A又好,band1 B又好,都是排前列既有更大既選擇權。

話說回來,通識改制後,可能全部都可以選三科,應該可以解決你既疑慮。

「所以 "超級狀元與他們的出生地" 一定唔係PKC」 who cares?

TAIOU4 發表於 24-1-22 13:02
多謝你咁勤力咁搵數據
Band 1A / 1B都唔比3x+m1/2??有點兒那個

原來唔係培僑用家!?
咁之前出萬二分力撐培僑!!!!! 會係乜人!

PTL_L 發表於 24-1-22 12:57
其實你講,現實都睇到呢啲情況,不過確實仍然有學校可以揀3X而又成功,我小朋友間女津就係喇!事實還事實, ...

小一面試完全睇小朋友學術及合作,唔使見家長,唔使知校長喜好,唔使睇家庭背景,唔使三司會审,話難唔難,話易唔易。

Sing13 發表於 24-1-22 13:48
小一面試完全睇小朋友學術及合作,唔使見家長,唔使知校長喜好,唔使睇家庭背景,唔使三司會审,話難唔難 ...
Nono,你太睇少PK收生部揀學生嘅能力喇
‹ 上一主題|下一主題