用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 陳守仁揀邊間好
樓主: catcat_tkl
go

培僑 vs 陳守仁揀邊間好   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-1-22 18:04
係呀,知呀,有朋友仔咪成績唔好唸住IFY補底,點知原來又唔係咁,最後打退堂鼓囉!另一方面,如果要考同香 ...

PKC都有Case
...DEL...
唔爆咁多

twhkleung 發表於 24-1-22 10:25
其实都几其怪, 佢又唔比自己小友朋讀培,但又不段promote 培,更奇係重積極同正面過d用家,什致好似重知得多 ...

學校員工?果然係孤獨的推銷員~

mcl233 發表於 24-1-22 21:47

帮你推銷下榮譽band1 A?

Sing13 發表於 24-1-22 22:23
帮你推銷下榮譽band1 A?

唔使咁客氣啦,聰明人~

mcl233 發表於 24-1-22 23:08
唔使咁客氣啦,聰明人~

咁唔緊要啦,下次有機會再幫你sale下,祝君晚安。

Sing13 發表於 24-1-22 23:21
咁唔緊要啦,下次有機會再幫你sale下,祝君晚安。

係呀,唔阻你做生意啦~

培僑現時可以同陳守仁 vs, 仲要唔係一面倒,冇行開呢度幾年真係唔同曬,仲有培僑已經係B1A升左咁多

其實係PKC讀得唔好果d,學校有無咩補底操施,最終上中學真正Band 1, band 2, band 3 比例又係幾多?

hlnleung904 發表於 24-1-25 21:22
其實係PKC讀得唔好果d,學校有無咩補底操施,最終上中學真正Band 1, band 2, band 3 比例又係幾多?
...

第一個問題可以睇school report P21
https://www.puikiucollege.edu.hk/attachment/achievementCover/17007010924dX97.pdf

第二個問題
至於真正band1,band2.band3,有龍既直資學校都唔會知道。
如果要斷估既話,我認為大概七八成band1,類似其它官津名校,中一學生既組成,都會有兩三成band2學生由小學部升上去,其實唔緊要,除咗睇學生banding外,中小銜接性亦重要,(例如一個學生主力睇書,一個學生主力操卷,短期是後一個優勝,長期是前一個優勝)否則佢哋成績早就不如地區名校了(估計地區名校input是全band1)。

小朋友培橋小一,讀得唔係幾好,真係好擔心,其他好似大部分都跟到。

hlnleung904 發表於 24-1-26 09:31
小朋友培橋小一,讀得唔係幾好,真係好擔心,其他好似大部分都跟到。

培僑小一已經無教快,要留意下小朋友咩事跟唔上

理解能力上

Sing13 發表於 24-1-22 16:13
你有幫細路選科最好update自己先
https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E8%B5%B7%E5%BA%95

這是你喜爱的wiki網對起底的解釋.

同你在EK都傾了n年了, 就算唔係friend都算網友一場,点解每次分享, 除了賬号一样外, 但就沒有点熟識感? 是否共用賬号(之前有網友 被指可能是两公婆共用賬号, 所以表达時, 大家感角不一致)?

Sing13 發表於 24-1-22 12:12
玩起底?

我全部用數據及真實source嚟說明,你有第一手資料歡迎提出,你更加熟悉既話可以發表你既高見。

其实就係冇數先要問吖嗎?

你成日剩係講5+同3大率,頂多比到個概念, 但巨體就睇唔到.比如,匯東5+都幾好,但着科睇,文科似乎比理科好,咁係咪即係适合文科学生多d

所以,只講general 唔係冇用,但仍未夠資料,如你有更細的每科.就請多多分享,唔好從覆copy and paste d 網上資料(網上係人都睇到的唔係冇用,但按科分的資料會更有用啫)

mcl233 發表於 24-1-22 21:47

其实就算係員工或代表等, 又有乜問題,好似格離基崇咁,有老師回帖解答家長問題,更得到大家讚好

如果係咪係羅,佢冇需要“扮“用家, 相反,認左可能會得到更多讚同,得到信任,總比依家好,來來去去都只講d 表面大路野,並未能幫到未來用家解答心中最關建問題

反而,有d“真“用家既回覆就真係好有參考价值

此終,簡得培都冇乜可能零了解, 太大路和太表面的分享,幫唔到太多

小小金 發表於 24-1-26 11:07

培僑小一已經無教快,要留意下小朋友咩事跟唔上

前輩在另一貼的分享分訴很有用,請繼續多多分享,謝謝

twhkleung 發表於 24-1-28 00:04
其实就係冇數先要問吖嗎?

你成日剩係講5+同3大率,頂多比到個概念, 但巨體就睇唔到.比如,匯東5+都幾好, ...

如果真是緊張自己既小朋友,對某校有興趣,應該自己去尋找答案吧。最簡單直接既方法就是去聽升小升中簡介會。登記培僑升中簡介會,會有一栏俾你填想問既問題。(冇興趣既話,連搵子彈都懶?)
網友既論述,冇話要解答你既疑問。(直接去搵升學輔導中介睇吓有冇更理想既回覆?)
我一時變咗是學校員工,一時又變咗是夫妻共用account。我唔想亦都唔知點樣去證明啲唔存在既事。(例如估你是超過50歲既女性,唔啱既話你會唔會去證明唔係?)
有四級,五級總體百分比,已大概評估到總體水平。至於每科成績,對學生嚟講,選到心儀既科目更重要。(我見某女直都係話滿足到八成學生首三志願。
選唔到心儀科目,學校個科幾叻都與你無關。又如果學校只要將pcb只設一班,按學生名次嚟選科,結果只俾前列學生可以入選,此科成績自然高。

hlnleung904 發表於 24-1-26 13:37
理解能力上
係咪普通話未係太明白? 如果係, 應該俾多少少時間就會熟習到
我小朋友都係培僑小一
唔知會唔會同班
大家加油!!

Sing13 發表於 24-1-19 14:18
讀TSL,目的都是主攻band1 A中學,六年後除非入到全港前幾名中學,其它band1 A中學入三大率都是50%左右,上 ...

我都明培僑優勢
但我擔心幾樣野
1. 會唔會培僑英文唔好
2. 咁多大陸人 佢地讀書我相信係搏晒命讀,我怕阿女入唔到精英班, 跟住去左普通班又唔知成績有幾好/差
佢個band 1A 水平係用dse 超過35%考獲5級以上成績咁去評 無人講過下面唔係精英班果兩班係幾叻
3. 個個都話會有大陸文化要適應,但大陸文化係點呢

Sing13 發表於 24-1-20 09:22

唔係好明將兩間tsl前50%一齊睇的睇法, 唔好意思, 可講多d嘛?
‹ 上一主題|下一主題