用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs 優才,如何選擇好? (如不計地點) ...
樓主: Patkan
go

英華vs 優才,如何選擇好? (如不計地點) [複製鏈接]

Lightwriter 發表於 24-1-29 20:15
5個去cu med, 1個去hku med
from 優中data, 22-23年

Sources? Or link?

73662710 發表於 24-1-29 22:23
Sources? Or link?

係ppt, 但無打算係度公開,唔信就算了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

KafkaOnTheShore 發表於 24-1-29 18:06
英華有AL‧至於AL定IB好考d? 我都想知.....

IB 係"通才"考試,AL 係"專才"考試,睇下你覺得孩子係通類人喇

"專才"考試,係指科目較少 (3-4科),無需要讀第二語言,對於數理人,又唔鍾意中文嘅,絕對適合!
另外,亦可以自修報考IAL,100%考卷,無老師評分部份!

"通才" 考試,除咗要修兩種評言,仲要文理兼修,重視平時學習過程,學校評分部份較重

我仔係理科人,語文都好強,但因為係自修生身份報考試,所以就揀咗IAL,但如果揀課程的話,我會幫佢揀IB,其實IB 課程較接近大學嘅學習需要
恐龍家

小曳人 發表於 24-1-30 03:22
IB 係"通才"考試,AL 係"專才"考試,睇下你覺得孩子係通類人喇

"專才"考試,係指科目較少 (3-4科),無需 ...

thanks for your reply :) These are my understandings as well. But frds of mine told me that AL is actually easier to get good grades as a step stone to enter the universities you like.  I'm still checking on this. So IB or AL, which one makes you easier to get a ticket into a good university? i don't know...
A bit off topic but i think parents in hk don't value specialized knowledge enough. Probably because hk is a business and financial center? None of us  need do build rockets or AI models after grad. Instead we need better communication or presentation skills for networking or serving our valuable clients? But as a science grad from a quite good university (if not tier 1), i'd say when i was in university, the courses were so so so intense and i felt grateful i took AL... So IB or AL, which one is better for university? I have no answer either

Vana 發表於 24-1-29 22:07
英華

男仔特別小學生讀男校真係好開心,英華亦好用心培養男孩子

我相信呢句comment: “佢地覺得學校係想學生在學好開心,愉快校園生活,但就要家長自行谷佢地” 一定適用於英華,只不過可能部分GT家長無一般英華家長咁心雄,所以有expectation gap.

唔難揀,絕大分人都會揀YW
論成績:兩間學校成績有差距

有人提出GT有IB,
大家可以搵下究竟百分之幾或者幾多個人有機會考IB
GT考IB人數少過DB,SPCC,CKY 好多

wilson86 發表於 24-1-31 14:15

教育局規定上,GT有1/3人可考IB(應該同其他直資學校一樣),上屆有29%人考。

wilson86 發表於 24-1-31 14:15

又咁講,英華書院全人類考dse, 出來b1a

gt 拎走ib個班人,有7成人考dse, 出來b1b (or b1c? I m not sure)

咁其實,db 只睇dse個班都b1b la, 真道仲b2 tim

而讀英華承受既壓力vs gt既讀書壓力,就睇下家長同小朋友想行邊條路啦,無話岩唔岩,只有適唔適合。

利申,唔覺得揀學校只睇成績,不過如果真係要論成績,可以咁樣睇。

回覆樓主:

同埋,gt 本身小班,舊年全級得69人,就算全部人考晒ib都少過cky

咁求琪 發表於 24-1-31 14:18
教育局規定上,GT有1/3人可考IB(應該同其他直資學校一樣),上屆有29%人考。

babieblue 發表於 24-1-31 15:49
GT 上屆15人考IB

20人,可睇返gt report

醒目開學勳章 貢獻勳章

KafkaOnTheShore 發表於 24-1-30 17:27
thanks for your reply :) These are my understandings as well. But frds of mine told me that AL is a ...

為大學學習適應好d,就當然係IB

我無研究IB top score 嘅ratio,但AL 嘅~就好容易揾到,你可以研究一下,呢個係"容易" 攞到好成績嘅一個參考
但係咪真容易,仲要睇孩子本身

但入好嘅大學,就睇你想去邊個國家,IB 全球通行,AL 就 HK同UK都無問題
另外,入美國大學同英國大學嘅部處亦唔同

因為我兒係"自修生",所以無IB呢個選項,只可以揀AP or AL/IAL,我地揀咗IAL
咁佢亦順利入到英國頂尖大學

恐龍家

小曳人 發表於 24-1-30 03:22

"專才"考試,係指科目較少 (3-4科),無需 ...

IB要支筆好勁,唔明點解d人覺得IB好易

當年AL據稱最難,但只要狂操past paper就可以好成績,相信DSE一樣

Jean1769 發表於 24-2-3 13:01

當年AL據稱最難,但只要狂操past paper就可以好成績,相信DSE一樣
對跑手嚟講要游得快好難,對泳手嚟講要跑得快好難。 咁究竟係跑步難啲定係游水難啲呢?

ok3 發表於 24-2-3 17:16
對跑手嚟講要游得快好難,對泳手嚟講要跑得快好難。 咁究竟係跑步難啲定係游水難啲呢? ...

對我而言就游水難,因為我唔識游水囉。而家要去玩游水機會大增,所以覺得游水咁易就唔好去跑步囉,而唔係自己去跑步跑唔到成績就話人游水易。嗱我就跑過馬拉松所以都有資格講下跑步易既,而因為我唔識游水未玩過維港渡海泳我就一定唔會話游水易喇

Jean1769 發表於 24-2-3 17:21

對我而言就游水難,因為我唔識游水囉。而家要去玩游水機會 ...
所以難易不在於件事,是在於人

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jean1769 發表於 24-2-3 13:01

理科人,語文弱的話,IB係難少少架~但上到大學咪又係要寫assay,所以呢個係一個好好嘅訓練!

但單純講理科人想攞好成績,就一定係AL/IAL 啦!

恐龍家

回覆樓主:

yw比gt 等於足球英國對香港 全勝

iseatrit2013 發表於 24-2-4 22:50
yw比gt 等於足球英國對香港 全勝

英華,爸爸必愛。 森林課程,父子營。

如果係少風險結果論揀英華吧!如果重視自我成長的可揀優才~拗來拗冇用的,誰能確保將來轉變?只有最適合的
~真實用家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊