用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 圣嘉勒,九小和福小,點選?
go

圣嘉勒,九小和福小,點選? [複製鏈接]

11校網嘅聖嘉勒小學(女校),九龍塘學校小學部同福建中學附屬學校,都有offer,點樣揀呢?
   0    0    0    0

係插班? KTS都未 2nd in

插班,P3

yubaoyubei 發表於 24-1-23 20:50
插班,P3
3間完成不同, st clare’s好傳統,女孩子行出來好乖好定, 升中進可攻退可守. Eg 自行入b1A。九小的小孩子活潑可愛, 我識幾個都入德望應該好受德望歡迎下, 校園有特色,三私一直升中成績數一數二。
不想升中有壓力或好喜歡福中就直接揀福小。
住九龍我會揀九小、港島就st clare’s

pccw2017    發表於 24-2-2 11:14

yubaoyubei 發表於 24-1-23 19:54
11校網嘅聖嘉勒小學(女校),九龍塘學校小學部同福建中學附屬學校,都有offer,點樣揀呢? ...

我選福小。你嗰聖嘉勒係私校還系津校,早前私校呢間爆出嚴重霸凌。

回覆 簡單啲來講 的帖子

我們在聖嘉勒入學了,是有什麼霸凌呢?小朋友英語優勢明顯,擔心去九小後反而喪失了優勢。而且住在港島。

yubaoyubei 發表於 24-2-1 20:47

我們在聖嘉勒入學了,是有什麼霸凌呢?小朋友英語優勢明顯,擔心去九小後反而喪失 ...

佢似乎搞錯啦,聖嘉勒何來有津校~

yubaoyubei 發表於 24-2-1 20:47

我們在聖嘉勒入學了,是有什麼霸凌呢?小朋友英語優勢明顯,擔心去九小後反而喪失 ...

早前EK有貼,詳細講呢間學校群體霸凌事件,沒幾天就被刪除了。很多睇過呢個貼。

mcl233 發表於 24-2-1 21:50
佢似乎搞錯啦,聖嘉勒何來有津校~

那就私校囉,反正聖嘉勒。

住喺鯽魚涌,覺得福小嘅上學方便好多,今朝喺聖嘉勒都遲咗啲。

圣嘉勒嘅學習內容真係好簡單,將來外闖感覺會好難,別嘅學校插班試都唔一定得。

如果係我會揀KTS

yubaoyubei 發表於 24-2-6 07:37
圣嘉勒嘅學習內容真係好簡單,將來外闖感覺會好難,別嘅學校插班試都唔一定得。

...
明顯聖嘉勒書院 (中學部) 同福中都唔係你杯茶, 咁好簡單, 福小已可先out.因為入咗福小, 9成都只能入番福中, 你係咪甘心先?

九小學生升中表現好, 但家長同小朋友要付出幾多? 學校科目教深教快, 其實就係要淘弱留強先可保持亮麗 output, 你接唔接受到先? 而且交通對你嚟講可能又係一個問題

選聖嘉勒既好處, 係升中真係進可攻退可守. 成績唔夠突出咪認命直上中學部哩, 成績夠好, 除咗自己直資同升中自行搏兩間, 仲可以索性豁出去, 留係東區 (住址校網) 抽 BPS, 張祝珊, 聖馬可等比聖嘉靱書院好既中學囉!
反正東區B1女仔必入B1中學

TAIOU4    發表於 24-2-6 22:07
bettyay    發表於 24-2-6 10:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

就算聖嘉勒中學非樓主杯茶,但一個校網已經對女生係非常有利,港島亦多傳統中學,再加上英小和外闖力頗強,似乎,誇海上學宜慎思,褔小個人認為先可以飛走~

TAIOU4    發表於 24-2-6 13:28
bettyay    發表於 24-2-6 10:14

好感激啊樓上啲回覆,我哋已經決定啦,留返聖嘉勒小學繼續讀書。有時間同精力,可以喺屋企繼續keep住睇英文書同做數學功課,希望係學校排名有個好嘅ranking。

以樓主情況,係應該留St Clare! 第一交通,第二有直屬back up, 第三校網

KTS幾好都係距離樓主家較遠,唔建議返放校路程太長

Many thanks for all repllies

回覆樓主:

三間中最有升值潜力既是福小,福中今年四級以上百分比是60%,(同觀塘一哥聖言差唔多)。無疑福小福中收生及插班生越嚟越好,等到六年後升中時,福中應該能够站稳band1B。

福小band1生升中同樣可以外闖,band2生就比九小安全,論小一入學難易度,三間中現時應該是福小最難。

St clare優勝之處是band1可搏抽入女英華,band2亦安全。

小升中叻既學生,升入福中既應該比升入st Clare中學既多,長遠前者既成績更睇好。

回覆樓主:

我之前提醒咗你,聖嘉勒有前用家曝光佢哋嚴重霸凌,如果你有睇過你不會心有餘悸麽,如果你冇睇過你唔關心麽。如果我唔知又想去的話,就算我住佢隔離,我點都會想知。除非除非。。。呢貼跟中學呢貼遙相呼應,宜家興果種花樣sell嗎?不如多多VS幾家,面再擴大些,不是更能戳中潛在客人的心水嘛

Sing13 發表於 24-2-6 14:09
三間中最有升值潜力既是福小,福中今年四級以上百分比是60%,(同觀塘一哥聖言差唔多)。無疑福小福中收生 ...

福中成績同聖嘉勒差唔多
交通又唔算得上方便
樓主有11區又有16區大把選擇
陣間一個好彩入埋SPCS
完全無需要去觀塘玩

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊