用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 圣嘉勒,九小和福小,點選?
樓主: yubaoyubei
go

圣嘉勒,九小和福小,點選? [複製鏈接]

yubaoyubei 發表於 24-2-6 07:37
圣嘉勒嘅學習內容真係好簡單,將來外闖感覺會好難,別嘅學校插班試都唔一定得。

...
佢教同學仔簡單
你教阿女唔簡單
升中不是更簡單嗎?

係嘅,所以考虑到升中,留低嚟SCPS真係好选择,要喺屋企自己催谷。

回覆 yubaoyubei 的帖子

如果樓主覺得st Clare’s 課程淺,即係女女係St Clare’s 成績應該唔會差級二十升中時大都外闖

yubaoyubei 發表於 24-2-6 22:42
係嘅,所以考虑到升中,留低嚟SCPS真係好选择,要喺屋企自己催谷。

最簡單既升中成績,23年有43%非原校升中,當中9%可能係B2或更一般既中學,其餘34%有名有姓,說成升中外闖力不及福小,真係當講笑話算啦,當中11%係跨區中學添~

說成聖嘉勒係3校中最弱,英中要符合85%全港頭40%學生,仲唔係有教育局糸統既加持,否則落左車啦,原校生水平係唔弱的,反為係統一階段係本區收生就處於弱勢~

mcl233 發表於 24-2-7 00:04
最簡單既升中成績,23年有43%非原校升中,當中9%可能係B2或更一般既中學,其餘34%有名有姓,說成升中外 ...

23年91%升入英中,無論上年是否容易左,91%就係91%,自願或硬性要走既只有9%,水平仲未具有參考性?~

呢个升中成绩好靚啦,多谢答覆,只系住得太远,要克服一年。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊