用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF vs PKC
發新帖回覆
go

WKF vs PKC [複製鏈接]

真心唔識揀,諗極都諗唔掂。最後決定喺度希望可以取d意見,盡快決定放位(emoji)
小朋友男孩,活潑,乖巧。
本身k 讀緊happy school. 零功課。
英文比中文好d
但不是native

不太自動自覺做功課,讀書。
但習慣了每日可以坐定定一小時同媽媽做練習,聽話。

擔心操行問題,
但wkf 英文語境比較好,

培僑都好好,但只有兩科用英語授課。
但中文一定比wkf 好。揀成績,應該係pkc,但wkf 著重soft skills. 語境。好像比較適合小朋友。

明白冇得咁完美。兩間都好學校。想盡快放位,但真心唔知點揀(emoji)(emoji)(emoji)
多謝各位

1    0    0    0

聽用家講,王錦輝會專注培養學生專長,加強訓練外出比賽,對學生行為問題好包容,學術就要家長自己努力。
培僑就學術唔洗家長操心,學校教咩考試就考咩,學生行為有規範,對學生專長未有太多額外配套培訓,基本課外活動班多,但未必係積極訓練出外比賽類型。如果想小朋友發展專長多過學術,王錦輝較適合。
培僑功課唔多,王錦輝更少。
「擔心操行問題」<—你係想學校包容?還是學校有規範讓小朋友改變?
至於中/英,小朋友會出國/轉國際學校嗎?還是留港考Dse? Dse的話要留意中文,細個中文唔好係好難追。如果中學或以前會出國/轉國際學校,咁中文唔好都唔緊要。雖然兩間學校都有ALevel/ IFY, 但未必係你話要入讀就實有位,學校可能有佢嘅機制或學術排名去揀學生入讀。

多謝您你詳細解答。小朋友應該未必會出國留學。

Pkc 會否國際視野冇wkf咁好? pkc 太紅,會否洗腦式。雖然佢話佢地係中西薈萃。

我哋都好重視小朋友品德行為。都希望學校會認真處理學生品德問題,例如有欺凌事件。

培僑應該都會係開心地「谷」,所以成績比較好?

培養小朋友專長向外發展又好緊要喎。

認真唔識揀。
兩間用家都話讀得開心。

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

小小金 發表於 24-1-24 07:56
聽用家講,王錦輝會專注培養學生專長,加強訓練外出比賽,對學生行為問題好包容,學術就要家長自己努力。
...

非常有參考价值的用家意見,多謝分享
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊