用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 VS 陳守仁 如何選擇??
樓主: TC316
go

培正 VS 陳守仁 如何選擇??   [複製鏈接]

小朋友已經tsl 畢業,中英文暫時都是很好,如果我再揀,有冇龍都會繼續揀tsl, 不是係咪神校問題,係適唔適合問題。如果不是tsl 用家,好難明白tsl既特色,的確細路返學係好開心,咁多年都係。呈分壓力主要來自父母,父母睇得開既話,可以開開心心又一天。

Jean1769 發表於 24-1-31 11:30
陳守仁會唔會被過分神化?起碼在EK係

我一直覺得係

基本上大部份一線龍校 vs tsl... 我都建議龍校

不過呢個 case 我揀 tsl  

button822 發表於 24-2-1 16:15
小朋友已經tsl 畢業,中英文暫時都是很好,如果我再揀,有冇龍都會繼續揀tsl, 不是係咪神校問題,係適唔適 ...

其實 apply to 大部份學校,小朋友壓力係來自父母

父母輕鬆 仔女實開心

Vana 發表於 24-2-1 16:30
我一直覺得係

Why?

我係一線尾龍校都一定over TSL

button822 發表於 24-2-1 16:15
小朋友已經tsl 畢業,中英文暫時都是很好,如果我再揀,有冇龍都會繼續揀tsl, 不是係咪神校問題,係適唔適 ...

你仔升中係咪好好? 結果影響心態,如果俾你入左一線尾學校,辛苦足六年,相信你回覆又另一回事

Jean1769 發表於 24-2-1 16:52
你仔升中係咪好好? 結果影響心態,如果俾你入左一線尾學校,辛苦足六年,相信你回覆又另一回事
...

咁你就要睇埋以TSL最差o個班o既成績
- 如以同樣成績去普通津校升中有乜結果
- 在龍校上到中學又係咪選到想入o個科
- 在直屬校升中時會唔會唔侵你玩啦

回覆樓主:

TSL最差個班學生入band2中學就麻煩了,英小加中中,所以依部分寧願去band2直資。

好似投資,要睇預期回報及風險系數,預期回報:排名中位數既學生會去邊間中學。
風險系數:要搵确定性越大,風險越細既。

Sing13 發表於 24-2-1 19:53
TSL最差個班學生入band2中學就麻煩了,英小加中中,所以依部分寧願去band2直資。

好似投資,要睇預期回報 ...

同一分數在津校
畀前人Pre-S1拉低晒RO
分分鐘Band 2都入唔到
邊有咁易入到二線直資丫

TSL英文底子打得好
就算去到二線直資都應該可以稱王稱霸
一定任佢選科

總好過讀中中或被迫入唔鐘意o既科目
Sorry, 培正好似係中中尼...

TAIOU4 發表於 24-2-1 22:47
同一分數在津校
畀前人Pre-S1拉低晒RO
分分鐘Band 2都入唔到
又未必囉,你講得有啲絕對咗喇,就我小朋友果間英中,每年入為數唔少TSL,但佢果屆又真係唔太覺有多個后係佢哋人喇!

Vana 發表於 24-2-1 16:30
我一直覺得係

我完全同意你的睇法

回覆樓主:

TSL 係平靚正
如果學費唔係問題,我揀培正,我呢d冇諗住小朋友一定要入神校,唔想中學再玩多round嘅家長 ,一定有龍讀龍

Sing13 發表於 24-2-1 19:53

好似投資,要睇預期回報 ...
Sorry, 回晚了, 原貼已不能回, 所以在这里覆你
"

如果真是緊張自己既小朋友,對某校有興趣,應該自己去尋找答案吧。最簡單直接既方法就是去聽升小升中簡介會。登記培僑升中簡介會,會有一栏俾你填想問既問題。(冇興趣既話,連搵子彈都懶?)
網友既論述,冇話要解答你既疑問。(直接去搵升學輔導中介睇吓有冇更理想既回覆?)
我一時變咗是學校員工,一時又變咗是夫妻共用account。我唔想亦都唔知點樣去證明啲唔存在既事。(例如估你是超過50歲既女性,唔啱既話你會唔會去證明唔係?)
有四級,五級總體百分比,已大概評估到總體水平。至於每科成績,對學生嚟講,選到心儀既科目更重要。(我見某女直都係話滿足到八成學生首三志願。
選唔到心儀科目,學校個科幾叻都與你無關。又如果學校只要將pcb只設一班,按學生名次嚟選科,結果只俾前列學生可以入選,此科成績自然高。

"

1. "如果真是緊張自己既小朋友,對某校有興趣,應該自己去尋找答案吧。最簡單直接既方法就是去聽升小升中簡介會"

- 當然是要自己找答案啦, 所以d網友先要上泥呀嗎
- 但你下下講來講去,從復又從復咁不段只講DSE班 (不包IFY班)d 3大率同DSE 5+, 一問多小小, e.g., 英文同其它科5+/4+幾多,就推左個波比學校 (學校又唔講, 就咁样loop死左, 大家為相信同唔好再問)
- IFY班就講來講去,從復又從復咁不段只講有乜大學offers, 包括3大呀, Cambridge呀咁, 但一問用乜IFY成績入乜degree Programs, 個波又反左去學校度, 结果又係不了了之 (其实問哩d都好合理堵, 唔係小朋友点定目标呢?)
- 咁... 其实... 大家知道左d乜? 冇錯, 可以話, 好過無咁羅
- 致於簡介會或問校長, 係唔会乜都会問到羅, e.g.,學校适合文科生定理科生多d? 唔通學校会叫d 學生,你想讀理科就唔好來(或,你想讀文科就唔好來); 又或者問學校求位信應該寫d乜? 衣d 緊係要問用家先知啦, 不过你唔係用家, 只負責promotion, 你唔会明嫁喇

(大家可以在右上角search下, 會發現Sing13網友,咁多年來, 都係講來講去,從復又從復咁不段只講個幾样野, 真係好奇怪嫁. 不过大家唔洗嘗試challenge佢的, 因為这個Sing13可能只是個共用賬号而已)

2. "選唔到心儀科目,學校個科幾叻都與你無關。"
- 小朋友羅到乜成績? 選唔到心儀科目? 係"將來"式, 可能好叻, 又可能唔叻, 大家依家都唔會知. 但學校每科考到乜成績係"現在式". 用以知既資料去make decision係正常不过, 你咁都講得出, 真係邏輯全無, 下次唔該霖清楚先講, 好难debate落去

唔介意我费話多少少.
- 參與討論區, 大家可以分享資料, 資料當然包括Pros and Cons, 即有讚有弹, 有正有負, 有同意有不同意
- 但如從覆n年, 在不同貼討論區內, 都只講來講去,從復又從復咁不段只講同一正面資料, 咁哩d叫marketing/promotion(宣傳推廣).

咁向EK做promotion都冇問题, 唔係EK边有funds 去operate (依家d cloud service 加价加得好快), 但講明係promotion , 比大家知道清楚会好d

twhkleung 發表於 24-2-2 12:50
Sorry, 回晚了, 原貼已不能回, 所以在这里覆你
"

我唔明白你點解唔去問學校,或者直接睇簡介會資料?如果你問完睇完有答案,絕對歡迎你既分享。

簡介會入三大每個學生入到邊個專業都列咗出嚟。

Ify 整體成績及入讀專業培僑網頁有講(如果你要更清楚只能問學校),咩分數入咩專業中學只會內部講,你見過有學校逐個學生成績入讀咩科公開俾你睇咩?

https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=360

https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=358

梗係推個波比學校,唔通我代表學校啊?

你話我只講正面嘢,2019年時培僑一條龍學生既成績岀左两届,我當時已經確信依間學校成績會上,事實證明我有冇呃人?

你真是認為培僑職員既共用account? 就算做promotion都應該分幾個account嚟做吧,(你再問我,人哋會唔會以為一個扮問,一個扮答?)況且EK既view數有幾多大家都睇到。

我睇過培僑校長最近既採訪,真是需要係EK promotion? (我認為所有有band1中學既龍校都值得考慮)

Sing13 發表於 24-2-2 13:44
其實我問一樣嘢咗好多年, 但都係無人肯提供資料
墧僑書院DSE成績既4+同5+的確幾亮麗, 但其實係未有一龍畢業生前, 3322率都只係50%或以下

自從有自家畢業生後, 就"再沒有"公佈3322率,而且每年無論DSE成績如何, 都係得5X% - 6X% 學生升讀 local degree。 其實會唔會好似旺角體藝名校咁, 原來 3322 率一直都係慘不忍睹呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-2-3 21:51
其實我問一樣嘢咗好多年, 但都係無人肯提供資料
墧僑書院DSE成績既4+同5+的確幾亮麗, 但其實係未有一龍畢業 ...

https://www.puikiu.edu.hk/attachment/achievementCover/17007010924dX97.pdf

P29

2023年,79%學生獲取錄政府資助的學士學位課程
由簡介會視頻,1:51:00,79%是指入八大學士學位。如果加埋jupas 八大以外既學士學位,是85%。

有一條龍學生後成績明顯上升,我認為主因是中學小學既銜接。

Sing13 發表於 24-2-3 22:46

我真係好想讚你,你聲稱唔係家長,又唔係職員亦冇小朋友要升中學小學,但每年都不停loop培僑嘅升學簡介片,每年既每一分每一秒或學校報告嘅每一個pg都咁清楚,相信除咗做power point 同寫school report 嘅學校職員外,你一定係最清楚嘅一個!我兩個都升哂中,我一定唔會再咁有興致每年去睇,去了解唔關自己事嘅簡介會!
其實培僑起小紅書及內地已經大受歡迎,起內地亦有分校,相信唔會有收生不足嘅問題,早前先有中介一車車咁接送內地父母及其子女到培僑參觀,所以根本唔需要再為培僑唱好喇,有麝自然香!

Sing13 發表於 24-2-3 22:46
獲取錄政府資助的學士學位課程 =/= 符合3322資格既人數

呢兩三年升大學人數少, 不少大學非熱門科, 都開放去係JUPAS 第一 round收唔達3322但成績又OK (6科合計有20分以上)既考生

當年, 唔排除有人符合3322都入唔到去讀 degree

培僑公怖既數字, 一向鍾意左堆右砌, 就係唔想大家知道真正既底蘊

校務報告P.6, 升讀local degree 人數只佔全級學生百份比~61%, 海外degree ~25%

但後由P.32又話讀IFY個班有10個選擇入local degree (呢個話選擇入讀, 咁應該係接受咗啦), DSE又話有15個有海外大學offer (無講有冇接受)
但又唔肯講有幾多人考DSE同IFY, 但要等大家無法核証佢既數字

75個讀local degree course既人, 有幾多係考DSE, 幾多係考IFY呢?
31個讀overseas degree course既人, 有幾多係考DSE, 幾多係考IFY呢?
17個讀non-degree course甚至就業既人, 有幾多係考DSE, 幾多係考IFY呢?

當數字公佈得太仔細, 假像就會被揭穿 .......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-2-4 00:06
獲取錄政府資助的學士學位課程 =/= 符合3322資格既人數

呢兩三年升大學人數少, 不少大學非熱門科, 都開放 ...

DSE人數,由簡介會列出既三大學生(1:52:00)港大25人,中大19人,科大7人,加上有一個提早入讀科大,共52人佔DSE考生52%,
理工8人,城大6人,加三大共66人,佔DSE考生66%
浸大6人。
由此推算,DSE人數共100人。

IFY人數,下圖所示23人。簡介會1:53:00提到,最后3個留港。

DSE 及IFY人數共123,與school report Page 5 學生出路人數符合。

簡介會所列DSE五大加浸大72人加IFY 3人共75人讀本地大學。
DSE 11人加IFY 20人讀內地或海外大學。

「17個讀non-degree course甚至就業既人, 有幾多係考DSE, 幾多係考IFY呢?」
我認為冇IFY學生。

我睇唔到有咩假像,數字亦有公佈,不過亦都歡迎你去研究。

回覆樓主:

未讀TSL都會以為半隻腳已經踏入SPCC了,讀TSL幾年,會以為呈分試努力一把,半隻腳也能入SPCC,這就是TSL的魅力所在,所以就變成spccps第一,TSL第二。不試過怎知幸運的不會是你呢(emoji)

不過培僑是大陸風格的學校,聽講軍事化管理。不可否認這樣是能出成績。

簡單啲來講 發表於 24-2-5 08:46
未讀TSL都會以為半隻腳已經踏入SPCC了,讀TSL幾年,會以為呈分試努力一把,半隻腳也能入SPCC,這就是TSL的 ...

TSL每年入到SPCC有幾多? 最多咪又係1X個
講真, 如果小學階段已經入到SPCC/DGS, 或者SJC/LSC/SPC/MCS/GHS/SPCS呢D學校, 仲駛乜攪咁多嘢?

攞培正出嚟vs講到尾都大機會都係嫌培正係中中同未夠Top

twhkleung    發表於 24-2-5 14:22
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊