用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 VS 陳守仁 如何選擇??
樓主: TC316
go

培正 VS 陳守仁 如何選擇??   [複製鏈接]

kennethlau96 發表於 24-2-5 15:25
見到話軍事化管理真係好好笑,呢啲擺明唔係事實嘅道聽塗說,除左Sing13反而冇人去反駁,一味就係度對人不對 ...
點解你要撐培僑?
你係咪爛仔? 係咪騙子? 我好嬲啦
#曲

hkhk8888 發表於 24-2-5 15:38
點解你要撐培僑?
你係咪爛仔? 係咪騙子? 我好嬲啦
#曲

唔係爛仔、唔係騙子,我係鍵盤戰士,口講口賠。
好似係啲討論駕駛車Cam Group咁,好多係度話人亂咁揸車自己連車牌都冇。

見到話軍事化管理真係好好笑,呢啲擺明唔係事實嘅道聽塗說,除左Sing13反而冇人去反駁,一味就係度對人不對 ...

呢啲咪用家囉,你哋早啲出聲分享,PKC咪唔會一咪得數字、cap圖囉!佢愈幫愈忙就真,睇咗佢幾年講PKC啦,唔係佢,起EK點會咁多對PKC有呢啲聲音!不過以下分享既,可能用家唔鍾意聽,屋企人嘅朋友起貴校任職頗長喇,佢話dse成績愈來愈好,佢哋真係用心教出嚟,基本上大部分係培小學生升上,不過近年愈來愈有名聲後,入面已經逐步唔同喇,佢自己啲小朋友都由培小轉走咗,總之佢有提有offer嘅朋友,考慮清楚係咪接受到內部文化!唔好叫我舉例,因為一講就會俾人起到底!

Spcc只係三考,咁都多?
而且功課極少喎

其實唔多,只係有比較之下我見讀PKC個小朋友真係返到黎好遊手好閑,啲功課喺學校做晒大部份,返到嚟冇嘢做。SPCC個小朋友就比較多功課同埋練習,始終呢間學校競爭壓力比較大。
另外啱啱好兩間學校測驗考試梅花間竹,所以媽媽長期都係溫緊書應付考試(emoji)

話軍事化o個位人兄好明顯不合理地上崗上線
從來PKC只有人說太寬鬆
通常學校一有少少事/老師要求高少少
班開心家長就會嘈

但其他問題都係關於前途
唔可以因一個冇質素o既偽命題而把其他問題不合理化

此外
尼個Post主角應該係培正陳守仁
上面班回覆者唔應該咁樣去騎劫人o地個Post

PTL_L 發表於 24-2-5 16:20
呢啲咪用家囉,你哋早啲出聲分享,PKC咪唔會一咪得數字、cap圖囉!佢愈幫愈忙就真,睇咗佢幾年講PKC ...

點解你唔去譴責散佈不實言論既人,而是要話用數字,cap圖,fact check既人呢?我從來歡迎大家fact check去證明你既論點。

我未曾專门開一個新post去贊某校。回应咁多只因見到好多非事實既言論不吐不快。

包括好多新派直資,未出成績時好多人只識冷嘲熱諷,有好既教學方法,成績要上既時候就會上。

所以作為一個CD ROM見到咁唔合理嘅回覆,冇人去反駁,淨係見到圍攻Sing13,所以覺得成件事個令好奇怪,太過於對人不對事。每次想撳入去睇吓標題內容,喺內文中一見到Sing13出現,就會引來一大批人爭論培僑話題。其實咁樣對成個討論區環境氣氛好差。
不如拉返正題唔好再騎劫

Sing13 發表於 24-2-5 17:08
點解你唔去譴責散佈不實言論既人,而是要話用數字,cap圖,fact check既人呢?我從來歡迎大家fact check去 ...
其實有時唔係愈辯愈明,你明顯幫倒忙!特別唔係用家時,變相無私顯見私!幾年喇,每年只有呢間學校令你咁上心,唔好講到自己幾偉大,有啲事就係因為你睇唔過眼所以不停搵嘢cap嚟cap去?!相信學校講得出嚟起佢層面應該係事實,但真正再睇真啲,如有啲中學校外掛上banner 聲稱100%各科dse合格率,但冇交代升學詳情,起學校層面係陳述事實「100%合格率」,但大家著眼應係升學數據,即如果一啲不知就裡嘅家長,咪只睇到100%好勁囉!

我只不過把我知道的share出來,拋磚引玉,都希望聽下多方面的意見。因為我本身在度假村親眼見過培僑老師對待學生的講話方式,再想到我朋友的評論。

一堆人衝左入嚟,嘈完一輪與主題無關既嘢,萬一搞到封帖然後鳥散,相信樓主都幾無奈。

言歸正傳,培正band1學生升中只要乙一摆培正,已经100%保底,直資及兩個自行任你試錯。
Band2學生大機率上返中學,同成班同學一齊上,不亦樂乎。

TSL 學生主力考直資,難度等同現時考小一差唔多,就算培基,顏寶齡都是兩三千人考,疫情時期既升中派位唔等於將來既派位,疫情時期,band3學生都可以升上直屬中學。

不過家長鐘意去搏亦唔可以話錯。

明知燈是火(band1A/B),使咩四圍摸。

TAIOU4 發表於 24-2-1 22:47
同一分數在津校
畀前人Pre-S1拉低晒RO
分分鐘Band 2都入唔到
又咁講, 係TSL做唔到B1個班 (起碼都有25%), 再唔願意都一定要考付費非B1直資或入二/三線國際學校 (無理由去抽入主收NCS既B3英文官津校吧?)因為呢班人, 中文極大機會係遠遠 below average, 入咗中中絕對係死路一條.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-2-5 20:35
又咁講, 係TSL做唔到B1個班 (起碼都有25%), 再唔願意都一定要考付費非B1直資或入二/三線國際學校 (無理由去 ...

教育局識玩
你冇錢入國際
中文唔叻英文幾叻都冇用
RO夠高可保平安

難得家長有鬥心,試下TSL努力6年再搏過升中,其實都未嘗不可

TAIOU4 發表於 24-2-5 22:06
教育局識玩
你冇錢入國際
中文唔叻英文幾叻都冇用
如果遲D國教科目三既"熱舞"變成呈分項目之一, 到時唔知會唔會有廣場大媽開班專教呢D舞步呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 24-2-6 08:52
如果遲D國教科目三既"熱舞"變成呈分項目之一, 到時唔知會唔會有廣場大媽開班專教呢D舞步呢? ...
要計Project分先算合格
Project內容呢....

kennethlau96 發表於 24-2-5 17:15
所以作為一個CD ROM見到咁唔合理嘅回覆,冇人去反駁,淨係見到圍攻Sing13,所以覺得成件事個令好奇怪,太過 ...
"太過於對人不對事。"

点解咁講呢? 以我自己為例, Sing13有好多我同意的回覆, 咁多年來,我都比过無數的讚, 你可問下Sing13.
返而應該係話真係做到"對事不對人"就真.  乜"事"? 就係咁多年來的"不段重覆又重覆咁copy and paste" 羅.
EK上被討論的學校咁多年來, 百幾两百間点都有,总共十万八万個貼, 但沒有一間有過这情况(不段重覆又重覆咁copy and paste)

"軍事化管理"

呢個用詞其实係咪一個負面詞呢(順字面本身)? 係好嚴格咁样
比如, 英国d boarding school, 越出名越嚴, 唔係講笑, 真係好似軍事化管理, 特別係小學,幾点起身, 幾点息燈訓, 幾点做乜做乜,weekend一定要參加乜... 但大把有錢人送小朋友去禾, 真係唔覺这几個字有乜問题?

其实用家们多d出貼分享,咪唔洗Sing13辛苦咁多年

twhkleung 發表於 24-2-17 06:12
"太過於對人不對事。"

点解咁講呢? 以我自己為例, Sing13有好多我同意的回覆, 咁多年來,我都比过無數的讚, ...

一個簡易既道理~
真理/事實-有乜討論空間需要去指正有誤導?流量自然係少

歪理/誤導-才有大量既指正空間,就算出現大量既copy and paste

不過,總會有人唔明白咁簡易既道理~

twhkleung 發表於 24-2-17 06:12
"太過於對人不對事。"

点解咁講呢? 以我自己為例, Sing13有好多我同意的回覆, 咁多年來,我都比过無數的讚, ...
      多謝你咁有心機打咁多字去解釋我個兩句被分拆開既句子,但係有小小遺憾你完全將我想表達嘅意思扭曲咗。       對於對人不對事我想表達出黎意思係依家係每個貼有sing13出現時都會有一班人即刻湧入嚟爭吵,明明討論緊第二啲學校都會帶到去爭論培僑是非。
        對於軍事化管理你既答案令人啼笑皆非,你首先去理解一下負面/誤導呢兩個詞有咩分別

其實係我呢篇回覆後都有成頁回覆內容,大家不倫觀點如何最起碼知道討論嘅方向。

i will pick TSL rather than PC since the fee of TSL is cheaper and the successful band 1 secondary school hunting rate is high.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊