用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ASD傾向小朋友揀直私小學
發新帖回覆
樓主: Christpig
go

ASD傾向小朋友揀直私小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

LeeCC 發表於 24-2-14 18:56
現實是每間學校都會對學術好的資優sen都包容

現實係~ 神津常見資優生,甚至係神人,因為常見,所以唔當你係一回事!
我只可以講,能夠做到體諒我仔嘅,5年小學+3年書院,得一位老師 (佢近年都移民走咗..)

其他嘅,有小學英文阿sir "移動"我仔,扯斷佢條頸繩 (當時阿sir可能講錯咗d野,阿仔只係問咗阿sir一句,阿sir明顯EQ唔夠班仔玩,教咗一年自己走咗)
有數學老師長期叫仔企走廊 (話佢唔駛聽書都識哂,所以出去,老師已退休)
更多老唔識得處理佢嘅情緒,經常講d "激脹法"字句,務求阿仔爆發,然後call 社工帶走
有中文科老師/班主任,一堂可以叫我仔幾次天才:同學唔識,天才你答!

其實我無收過老師投訴,阿仔亦無同我講,只係有其他家長見到佢企走廊,社工打俾我,甚至其他同學家長講返我先知學校發生咗咁多事,佢本身唔愛搞事,鍾意收埋自己,但有少少亞氏傾向

真心唔覺得呢d叫包容
(中四已經去咗外地,學習生活大大改善!)

TAIOU4    發表於 24-2-25 15:09
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

PTL_L 發表於 24-2-24 19:52
咁又可唔可以話,人大咗,識得自己控制多咗情緒呢?
控制會好咗 (高小已經睇到進步),但唔會100%,點都比同齡"差"
但另一方面,長大咗就面對青春期嘅問題,所以.... 可能真係要等佢地再大d先好d

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fasola 發表於 24-3-3 21:49
好坦白講, 大部份老一輩教師都唔識, 唔明.特別係津校.
佢地最憎就係sen. 大部份係反對融合教育, 認為全部s ...
係!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊