用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 好苦惱
go

好苦惱 [複製鏈接]

小朋友在其他興趣班會講嘢,也會舉手講嘢想贏。但一返學就吾講嘢,吾主動. 老師鬧過佢。學校普通話教學,程度也深,
不知是否這個原因影響,應否轉間程度轉淺的Train up 自信
   0    0    0    0

Babykd123 發表於 24-2-4 10:08
小朋友在其他興趣班會講嘢,雖然不算非常主動。但也會舉手講嘢想贏。但一返學就吾講嘢,吾主動,因問題曾經 ...

大部分幼稚園課程都不應太深?
要先知道問題根本。感覺是語言能力問題。平時小朋友有沒有普通話語境?唔講嘢會不會是因為普通話跟不上?如果是語言問題可以自找普通話老師跟進。又或許小朋友應該讀廣東話英文幼稚園?先處理好社交和溝通問題?
如是曾答錯不敢答,可以跟老師傾,請老師多鼓勵。小朋友去上學答錯是正常,全部都識便不用上課了。除非是老師教了要小朋友溫的範圍。

回覆 RainyRice 的帖子

我都意外這間幼稚園課程比想像深很多.小朋友係自信問題,語言也可能是部分問題

回覆樓主:

跟老師溝通和轉校是兩件不同的事。跟老師溝通只需要幾十分鐘,當然要立即做。
語言:似乎家長比較喜歡英普學校,有沒有跟小朋友多練習普通話或外補普通話?語言問題應該是首先要解決的。我小朋友讀幼稚園不肯講普通話,上了一個月1-1 Zoom才肯開口講少少。
在社交方面,這個post無提,但疫情時我都間中幫小朋友約同學出街,以免少了社交生活,亦讓他對學校更有歸屬感。
轉校/程度:選擇學校或決定去留有太多因素,想像不到有那間幼稚園K2會深到令人覺得不值得留低,只想到LH和KC…兩間我都識人因為不喜歡學校而轉走,但與深淺無關。

見到樓主已經開過幾個主題關於轉校、語言、社交各種問題,眾多網友也有很多經驗分享和提議,希望你也找到有參考價值的。加油,期望聽到你小朋友進步和改變。

深/淺其實都係相對性 (唔會全班都做唔到)
每位小朋友階段學習速度/進度唔一樣

而家你最緊要係揀適合小朋友學習嘅方法

係呀我都苦惱左好耐。我自知學校無論是深淺,語言和理念都不適合我小朋友,但因為轉校又有其他風險。
小朋友返學校自信低,係因為自己吾識做,做得慢或語言聽吾明

我知小朋友慢熱所以磨左成年都吾敢轉校。但其他令他自信低落的因素仍然存在

回覆 ignit 的帖子
Deleted

小朋友在玩和小組的時候會講嘢,只是課堂就不說話,集體活動也變得不主動。大部分K2 都不深,但我果間偏偏是很深的幼稚園

他現在口頭禪是自己什麼都吾識,聽到很心痛

Babykd123 發表於 24-3-20 22:51

小朋友在玩和小組的時候會講嘢,只是課堂就不說話,集體活動也變得不主動。大部分K ...

小朋友講一句這麼老成的說話,好令人心痛。
如果你過了這麼久仍想轉校,或者應該follow your instinct. 轉校的風險是什麼?是小朋友到考小學時未能適應?
如果小朋友是細B可重讀一年K2?一年可以差很遠。不知有沒有龍幼可試插班,減少風險。又或一間關愛的happy school? 先增強自信和社交。

安排了他入一間吾適合的學校我自己都好內疚,攪到佢無晒自信。
轉校風險係一來K2 就來小學面試又要重新適應新環境會影響;不過我小朋友而家甘樣都吾會對考小學有咩寄望。

二來最重要係我小朋友慢熱,轉校我驚佢識吾到朋友同要吾知幾耐先適應,但有關愛happy
School 的, 所以真係好頭痛,轉又有風險吾轉又有風險

Babykd123 發表於 24-3-22 00:37

安排了他入一間吾適合的學校我自己都好內疚,攪到佢無晒自信。

如果要轉就快啲轉,考唔到小學都仲可以大抽獎,揀一間區內冇咁受歡迎 的band1尾或者happy School希望可以入到。最緊要大人都唔好成日覺得好內疚同埋擔心,加油。

會比較推薦讓小朋友讀比較弱的方面的興趣班!
之前仔仔英文比較唔好,但係其他方面都跟得上,就額外報咗英文課程俾佢星期六上,之後多咗機會講英文上堂就比較跟得上。

最重要睇睇老師點講

回覆 ttdot3 的帖子

你報什麼英文課程?我已經報左phonics 同oral,都吾覺英語會話有什麼信心

回覆 scausxb 的帖子老師說他在學校應該是開心的。但我見他回家就變得很沒自信。英文老師就話佢吾肯開口講英文。小朋友有話老師有罵佢

Babykd123 發表於 24-3-30 22:55
回覆 ttdot3 的帖子

你報什麼英文課程?我已經報左phonics 同oral,都吾覺英語會話有什麼信心 ...

報左狀學堂教育,仔仔有讀Phonics同劍橋課程,本身見係外籍老師教先報。同埋都係一星期兩堂,無話好chur

其實 , 我小朋友當年讀 YORK , K2 課程好都開始深 , K2開學無耐 , 星期一寫個月 , 星期四已經要寫個 朋 , K3 的功課量 , 每日中英數各一 , 見到都已經唔想做 , 師資同環境係好好 , 但始終時間唔會等小朋友 , 小朋友吸收唔到 , 家長又要搵外補幫小朋友 , 讀左兩年 , 唔想再拉牛上樹 , 讀書學習係小朋友的事 , 唔係媽媽的事 , K3 決定轉校 , 即刻由地獄上左天堂  
另外 , 我小朋友從來都好被動 , 幸好家長願意放低自己執著 , 幫小朋友搵到間合適的小學(私校) , 學校老師好好 , 見到唔太主動的小朋友 , 老師會係明知小朋友識答的情況下 , 主動叫小朋友回答問題 , 等小朋友慢慢建立自信 , 今年剛剛舉行了校運會 , 覺得自己個小朋友 , 交際能力都好好 , 起碼佢面對不同國籍的同學 , 都可以識到自己的好朋友

學習的路是慢長的 , 現在小朋友已經3年級 , 不用急 , 不用快 , 正常程度 , 小朋友跟到應付到就可以了 !!  

chriskaan 發表於 24-4-10 11:51
其實 , 我小朋友當年讀 YORK , K2 課程好都開始深 , K2開學無耐 , 星期一寫個月 , 星期四已經要寫個 朋 , K ...

無錯,識人SC waiting 入福小、入真道,也識LH覺得不適合小朋友所以中途轉IS,亦識券幼入SPB、CKY,學術淺的happy龍幼入DxS。所以入深的/出名的幼稚園也不保證入名小神小。不如轉一間程度合適的讓小朋友在幼稚園時期培養好信心品格,享受學習。

回覆 chriskaan 的帖子

但我小朋友英文未必是很流利,他第一母語是廣東話,怕他轉國際交不到朋友。我小朋友本身都願意交朋友,但到左K2 返學後變得很沒自信,直情見到同學都退縮。
但不是國際學校的話我只是讀多一年就上小學。
你小朋友是讀了國際就變得交際強了?

而家仲有一年就畢業,但課程愈來愈深同離地。影響小朋友自信心,大人都跟得辛苦。每日都覺得自己同佢揀錯學校好似害左佢甘
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊