用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 好苦惱
樓主: Babykd123
go

好苦惱 [複製鏈接]

回覆 Babykd123 的帖子

其實幼稚園其間 , 小朋友的語言係發展我好快 , 小朋友只要有得玩玩玩 , 就會進步得好快 , 而且我果時俾小朋友讀全日 , 基本0900-1600 都係學校 , 校內有不同國籍的小朋友 , 本地 + 印度 + 日本 + 台灣 + 其他國家 , 但係共通語言用英文 , 由 K3 到現在小三 , 佢都 KEEP 住有不同國家的同學做到朋友 , 就好似佢d印度籍同學開生日會 , 都會邀請佢去 , 所以 , 人際溝通d方面 , 我無理過佢 , 因為只要有得玩 , 佢地就會肯去試 !!  
而且我地學校 , 老師係唔會攞A同學同B同學去比較 , 只會用小朋友自己每一個學期的成績同上一個學期去比較 , KEEP 住有進步就已經可以了 !!

回覆 chriskaan 的帖子

嘩幾好wor, 有愛心同尊重小朋友好緊要。我打左去問佢interview 形式佢都係好輕鬆。好過我而家果間變態幼稚園,課程離地又無愛心。小朋友原來被老師鬧,鬧到自信又無又出現
倒退打人行為。愛心對小朋友真係好緊要

Babykd123 發表於 24-4-11 23:25

嘩幾好wor, 有愛心同尊重小朋友好緊要。我打左去問佢interview 形式佢都係好輕鬆。 ...

小朋友由一間唔開心的幼稚園轉去一間開心正常的幼稚園應該唔需要擔心適應需要太長時間

回覆 RainyRice 的帖子

我問親小朋友都話返學開心,所以我根本就唔知佢開吾開心🥲只係我見到佢出現倒退行為用第二個方法問佢佢先肯講話
之前老師惡

回覆 Babykd123 的帖子

我仔當年 K3 插班間幼稚園 , 面試真係好簡單 , 我仲記得係見校長(現在幼稚園校長已做了小學的校長) , 我仔怕羞都唔點出聲 , 校長大約同佢講下故事 , 問下顏色 + 形狀 , 數量(用全英語) 的問題就完 , 之後校長就用廣東話同家長交流 , 我一心重點 99% 上返佢小學 , 所以我就決定轉校 !!

另外我覺得 , 雖然我仔間學校唔係咩名校 , 但起碼校長每天早上會企係學校門口迎接小朋友 , 亦會叫得出每個小朋友的名

最深刻印象就係幼稚園畢業典禮 , 由校監頒發畢業証書俾小朋友 , 但大人同小朋友的高度有差距 , 校監會就小朋友的高度 , 甚至唔介意跪低 , 就可以同小朋友視線平排 , 去頒發畢業証書俾每個小朋友 , 我覺得係對小朋友的尊重 !!

Babykd123 發表於 24-4-11 23:25

嘩幾好wor, 有愛心同尊重小朋友好緊要。我打左去問佢interview 形式佢都係好輕鬆。 ...

有些好奇,請問可否分享課程有幾深?K2 是否要完成20以內加減數,讀短篇英文和中文故事?
雖然課程只是需要迎合各間小學的期望,但另一方面,小學的期望亦被這些高程度幼稚園拉高。

老老實實,我身邊很多讀劵幼的小朋友,眼見他們上津小,或直資佢地都追得到。分別係佢地係有外補,好happy 的幼稚園無外補上名津用左小一一年時間追都追到,當然吾係好top,但都頂到,佢幼稚園時連phonics 都無學。

Babykd123 發表於 24-4-12 17:17

老老實實,我身邊很多讀劵幼的小朋友,眼見他們上津小,或直資佢地都追得到。分別 ...

我都識小朋友讀簡單開心龍幼,幼稚園是零外補,最重要小朋友有閱讀的能力和興趣,升什麼小學都好快追到。
幼稚園或各中小學都沒有需要教快教太深,大家目的只是想升上成績最好的小學/中學/大學,有一張可靠的社會/工作的入場券。

性格分內向和外向,小朋友幼稚園唔係好識表達,其實好正常,尤其係男仔,發展比較女仔遲緩。

問題出在間幼稚園,小朋友廣東話都未必搞得掂,為何要俾啲好深程度嘅中英文比佢哋學?仲搞埋普通話,小朋友難以應付。呢樣嘢,會對小朋友學習興趣產生極不良的後果。

好多家長,自幼同啲小朋友喺屋企用英文溝通,我個人覺得到高小,小朋友中文會出現好大問題。

發表於 4 天前 |只看該作者
Babykd123 發表於 24-3-20 22:48

係呀我都苦惱左好耐。我自知學校無論是深淺,語言和理念都不適合我小朋友,但因為 ...

樓主,唔好再諗啦,快啲轉幼稚園啦睇到你文字描述都為你小朋友感到心痛。而家呢間幼稚園好明顯唔適合你的小朋友,再讀落去只會磨蝕咗小朋友的自信心和學習興趣,呢啲比起學術上的知識更難追得返

考小學方面,即使因為K2轉校而令到小朋友「暫時」入唔到心儀小學都唔緊要。只要日後小朋友有返自信和學習動機,再加適應外補,插班考返入去你心儀的小學都未遲呀

你係要搵邊一區的幼稚園呀?

發表於 4 天前 |只看該作者
Babykd123 發表於 24-3-20 22:48

係呀我都苦惱左好耐。我自知學校無論是深淺,語言和理念都不適合我小朋友,但因為 ...

你仲稔?
學術不足可以自己補
自信差就一世,你睇好多大人都走唔出呢個童年陰影

發表於 3 天前 |只看該作者
964000 發表於 24-5-8 07:39
你仲稔?
學術不足可以自己補
自信差就一世,你睇好多大人都走唔出呢個童年陰影
講得好好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊