用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨?? ...
樓主: kansklee
go

英皇書院 VS 男拔萃,二間面試怎取捨??   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 24-2-19 11:15
估唔到你進步咗,懂得突破條盲腸喎..真心讚你,樂見你改過自身後有進步.... ...
新年快樂

簡單啲來講 發表於 24-2-19 00:32

學校成就學生看到結果要何年馬月,學生成就學校運動員馬 ...

所以我一直以來唔睇咩數字揀學校,幾多個狀元唔關我事,不過幾年後有冇機會上電視就關我事喇人地成績5+幾好亦同我半點關係都拉唔上,因為我相信係小朋友自身嘅能力多於學校嘅培育,問一問啲成績好嘅師兄師姐(唔問狀元,基數太少,不能作準)有幾多個可以純靠學校去考好dse?個個差唔多時候上身埋位靠補習操,學校當然有幫助,但一定唔係主要!到呢一刻,我都非常滿意自己引導小朋友選校嘅方向,人一世物一世,應該中學階段所見所知係最深刻,友誼係最長久純真,所以初中讀書唔洗辛苦既,感受多啲,高中先為目標開始發力就夠喇!

kansklee 發表於 24-2-19 12:17
本地身我哋住灣仔區,正路自一考QC 加華仁,但全香港嘅男仔都想入QC,自一成功率好低,反而大抽獎有機會, ...

但你要留意自1  KC或自2 WYHK收左,就無得彈弓手乙1 QC了~

19801980 發表於 24-2-19 12:32
咁你自二揀邊間?

自行:華仁#1, KC#2, 先後次序由我仔揀,我就覺得KC好啲,WY就近啲

kansklee 發表於 24-2-19 14:14
自行:華仁#1, KC#2, 先後次序由我仔揀,我就覺得KC好啲,WY就近啲
咁你其實應該預會入華仁?!請問你學校都係灣仔區嗎?小朋友大約成績係?

mcl233 發表於 24-2-19 13:53
但你要留意自1  KC或自2 WYHK收左,就無得彈弓手乙1 QC了~

是呀,不博QC了,沒有十足把握。

PTL_L 發表於 24-2-19 14:20
咁你其實應該預會入華仁?!請問你學校都係灣仔區嗎?小朋友大約成績係? ...

英私小(港島區),級頭,冇乜特異功能。

以你看法,華仁好啲定英皇好啲呢?

kansklee 發表於 24-2-19 14:23

高主教唔試下SJC?~

kansklee 發表於 24-2-19 14:23

英皇,但你已揀了!我會自一QC,自二SJC
高主教外闖能力極高,RO前人應該係非常好,上年SPCC sjc spc dbs 女校都唔少有自行、直資有offer.,你有啲保守了

mcl233 發表於 24-2-19 14:28
高主教唔試下SJC?~

其實間間都好好, 最後請教班主任意見, 綜合小兒情況, 提議小兒考QC & WY, 我話冇信心QC, 太多人爭, 佢就介紹 WC & KC, 和KC都好啱我個仔, 未來努力面試囉

kansklee 發表於 24-2-19 14:34
其實間間都好好, 最後請教班主任意見, 綜合小兒情況, 提議小兒考QC & WY, 我話冇信心QC, 太多人爭, 佢就介 ...
按班主任嘅睇法,小朋友應該偏文靜,那我會自一QC 自二KC

PTL_L 發表於 24-2-19 14:31
英皇,但你已揀了!我會自一QC,自二SJC
高主教外闖能力極高,RO前人應該係非常好,上年SPCC sjc spc dbs  ...

我不敢大進取。

你嘅選擇係超高水平的孩子,成績一定很好! 祝你一切順利!

kansklee 發表於 24-2-19 14:34
其實間間都好好, 最後請教班主任意見, 綜合小兒情況, 提議小兒考QC & WY, 我話冇信心QC, 太多人爭, 佢就介 ...

不過,已經太池了,自行都交左表~

若係我,又唔以RC為必選,我會自1/2 SJC和KC, 乙1 QC, 乙2 RC/WYHK,乙3打後行B1全票~

回覆樓主:

灣仔升中人數減少,估計最大影響係兩軒和SJPS,會減少佢地啲1仔。既然呢3校本身1仔率已經唔係太強,以前已經乙1 QC係機會唔細,自己又係本區真1仔,真係可以考慮搏盡啲乙1 QC~

不過,我係估既~

PTL_L 發表於 24-2-19 14:38
按班主任嘅睇法,小朋友應該偏文靜,那我會自一QC 自二KC

對呀,文靜型,聽教聽話,循規蹈矩,不算外向, KC WY QC 會啱他多啲,反之DBS未必match佢㗎,雖然我都想仔仔去見識DBS神校,但係撞咗KC,只好嘆一句無緣。

kansklee 發表於 24-2-19 14:38
我不敢大進取。

你嘅選擇係超高水平的孩子,成績一定很好! 祝你一切順利!
我上岸了,冇得番轉頭了,其實有RC做back up,真係唔洗太保守

PTL_L 發表於 24-2-19 14:46
我上岸了,冇得番轉頭了,其實有RC做back up,真係唔洗太保守

你上岸了?是不是有名校收咗?

kansklee 發表於 24-2-19 14:45
對呀,文靜型,聽教聽話,循規蹈矩,不算外向, KC WY QC 會啱他多啲,反之DBS未必match佢㗎,雖然我都想 ...

華仁仔偏靜靜態?傳統中小學都似乎唔算係~

mcl233 發表於 24-2-19 14:39
不過,已經太池了,自行都交左表~

若係我,又唔以RC為必選,我會自1/2 SJC和KC, 乙1 QC, 乙2 RC/WYHK ...
勁搏,但高小生又級頭,我都應該會咁填!

kansklee 發表於 24-2-19 14:48
你上岸了?是不是有名校收咗?

小朋友已經係中學生了,呢個升中遊戲起我人生中,已經完滿結束,拜拜佢條尾了
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊