用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有 CKY 和 維多利亞 VSA
樓主: Adiezz
go

蔡繼有 CKY 和 維多利亞 VSA [複製鏈接]

poonseelai 發表於 24-2-19 12:15
唔係講緊100% bilingual diploma的學校? 係講緊人數?

唔好意思,係你講人數先,講到好輕巧就拿到Bilingual Diploma咁。無謂同你再爭,只係怕街外人被誤導,以為大把雙語文憑。以下係你原話。

唔係喎,香港不少有100% bilingual diploma,

lsllsl 發表於 24-2-19 13:12
唔好意思,係你講人數先,講到好輕巧就拿到Bilingual Diploma咁。無謂同你再爭,只係怕街外人被誤導,以為 ...

我無話人數吖?我係回應家長話一間學校100% bilingual diploma唔容易

我亦無話取bilingual diploma容易, 只指出有兩條取bilingual diploma途徑

唔好意思,係你講人數先,講到好輕巧就拿到Bilingual Diploma咁。無謂同你再爭,只係怕街外人被誤導,以為 ...

佢講得啱,好多本地學校,例如真道,英文全部考B,都100% bilingual diploma

bilingual無咁難,中英都考A先難,但我都唔知vsa,dbs雙A先計bilingual,唔知信息是否準確,我以為都要跟ibo準則

總之,揀ib唔好過度計較分數/bilingual,選科有好大唔同

deco99 發表於 24-2-19 15:29
佢講得啱,好多本地學校,例如真道,英文全部考B,都100% bilingual diploma

bilingual無咁難,中英都考A ...

https://www.ib.dbs.edu.hk/ib-exam-results

DBS: see the remark after bilingual diploma (Bilingual diploma awarded (2 language A subjects)

我理解佢係講緊學校既雙語文憑比率既,本地學校(SPCC, DBS, CKY, GT, Creative, 真道等)會易達成高比例、甚至100%雙語文憑,而你指出這些學生既考生相對較小的確係需要留意,特別在參考成績去選校時

hellofairy 發表於 24-2-17 23:10
VSA小學同中學係行IB PYP,MYP,DP
CKY中小學都係校本,只有中學最後兩年先係IBDP
...

由小學讀到IBDP都10年之後的事,好多事都會變,見步行步。

貓頭鷹之家 發表於 24-2-19 16:21

由小學讀到IBDP都10年之後的事,好多事都會變,見步行步 ...

非常認同。 初小最緊打好個底,個底唔好,讀咩學制都唔掂。

happymeme 發表於 24-2-19 18:08
非常認同。 初小最緊打好個底,個底唔好,讀咩學制都唔掂。

小學打好基礎也是一個題目
現在很多人開始重視soft skills、愉快和自主學習,但同時要保證學術水平,不易取得平衡

Adiezz 發表於 24-2-20 11:24
小學打好基礎也是一個題目
現在很多人開始重視soft skills、愉快和自主學習,但同時要保證學術水平,不易 ...

要睇家長要求什麼底或基礎

I think the main reason many people apply to CKY is because you get a similar quality of "happy learning" education for half the costs. That's why it is very competitive to get in. Everything else is subjective and based on the parents' personal opinion /bias, and their background of what they expect their children to learn.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊