用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲後悔無比小朋友讀英小
發新帖回覆
go

有啲後悔無比小朋友讀英小 [複製鏈接]

女兒現在小二,讀有直中的中文小學(學校只有英文科用英文教,與其他同grade小學比較程度偏淺),幼稚園亦是讀中文為主的學校。

我跟先生英文不太好,無同小朋友英語溝通。小朋友由細到大的語境, 就是靠幼稚園小小net的時間、睇英文卡通、伴讀英文故事書(上咗小學無咩時間伴讀了)、上英文話劇約一年至今、每星期一堂網上net oral上了數個月至今,小朋友現時的英文程度係自行睇到dogman (不過佢唔係成日睇書嗰種人, 現在亦只比較肯睇漫話或攪笑種類),能講簡單的完整句子(幼稚園時已經講到, 反而上到小學無以前咁放咁肯講)。

以前都一心諗住考DSE, 覺得中文重要, 亦好多人話中文難學過英文好多, 讀中小打好個底再上英中較好。不過近期都考慮比小朋友到外國讀書,當然因資金問題,起碼高中先會送。

另外,越來越發覺,幼稚園如不是讀雙語幼稚園,小學係中小,好難令小朋友能說流利英語,尤其一啲日常用語係睇英文卡通片或故事書都唔會學得到,另外寫英文的機會亦不多(雖然哩個可以靠外補加強),但都只係有限度,因小朋友較被動又驚錯。

所以真係有啲後悔無比小朋友讀英小,宜家轉又未必咁易轉到(小朋友成績中游),亦可能要放棄直中。

如果唔諗轉校,仲有咩辧法加強到呢?! 有諗過參加一啲多外國小朋友的sports club,但小朋友很抗拒(因為佢怕輸, 唔想玩啲有輸贏成份的運動),再者佢比較內斂,不太主動交新朋友/同人傾計。

heidya    發表於 24-2-26 21:41
   6    0    0    0

回覆 RainyRice 的帖子

謝謝你的建議及資料!

小朋友自行睇中文書的興趣都不大,基本上佢係唔想睇好多字,e.g.中文版dogman佢睇睇下字都變咗睇圖就算,dogman英文版都叫做肯自己睇哂。比較多字的書如果我伴讀佢都肯睇,所以我都要盡量抽返啲時間同佢睇書了。

回覆 TAIOU4 的帖子

謝謝你的建議!

好彩佢都幾肯同宜家個net講野,

會試下叫個net從日常生活的對話著手。

唔該晒各位嘅建議。感激!

Rpp 發表於 24-2-28 00:56
唔駛後悔無讀英小,我三個都係普通中文小學。中學最嘥時間係中文科。若果當年讀英小我死俾佢哋睇。中文百份 ...
中文真心難

回覆 tummypooh 的帖子

主要係想小朋友英文溝通能力好,請問你小朋友係咪讀英普幼稚園?其實我都係後來發現讀英普幼稚園打好咗個底,
無論日後讀中小定英小(當然要維持適量語境)都可以keep到流利英語,

因為屋企校網好麻麻,所以一心比佢讀龍幼(無咩語境可言),
不過就算當時讀英普(2019年K1),
根本中哂疫情的3年,靠學校都唔會有咩語境比到佢。

小朋友1歲開始比佢睇英文DVD( 佢宜家都係幾乎只睇英文節目),
再加english story audio放題,每日伴讀英文故事,
不過我吔英文唔好,就無同佢用英文溝通了。
可能大部分都係input, output 太小了,
宜家都8歲了,好似你咁講,過了語言黃金期,真的很難追,亦很吃力 。

回覆 加樂爹 的帖子

其實唔使到高小,小朋友小二,我宜家都發現兩頭唔到岸了,但宜家轉英小係咪適合係咪值得?!
要轉亦都唔易。:(

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊