用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲後悔無比小朋友讀英小
發新帖回覆
go

有啲後悔無比小朋友讀英小 [複製鏈接]

回覆樓主:

今時不同往日,如果你哋小朋友讀中文小學,只有英文科用英文,並且本地老師都還唔係100%講英文情況下,要學好英文,我係講真正學好唔係僅僅做題叻,唔係一件容易事,放學後最起碼要按小時計去浸英文。至於你英文幼稚園帶上來的強勁英文語感,在沒有語境的情況下,優勢亦會快速faded,一兩年就殆盡。

回覆樓主:

睇英文水平好唔好唔係單單睇做卷操題,溝通。主要睇寫,寫的品質。有語境的針對教學,實好過睇YouTube,睇卡通片。
而且老實講睇再多英文小說,如果冇針對訓練,要寫出好品質,details英文並不易。

sheepeep 發表於 24-3-2 16:50
回覆 加樂爹 的帖子

其實唔使到高小,小朋友小二,我宜家都發現兩頭唔到岸了,但宜家轉英小係咪適合係咪值 ...

其實語言係相通的,只不過要假以時日。如果沒有英文語境,係更有利學好中文。過早的讓小朋友浸英文會干擾中文學習。沒有什麼學語言黃金期,魚與熊掌不可兼得。兩頭唔到岸不如隨遇而安,深入學習中文後,上到中學,有語境的話,再潛心學英文,一點也不遲。

itckei2003 發表於 24-3-2 17:14
如果英文能力足夠, 絕對值得先英後中.
中文係難, 但係中文優勢, 只係為考試 (主打中資公司又或者一心向祖 ...

此言差矣。我始終認為你是哪裏人就首要把母語學好。比如母語係中文,我哋最終學得的係中華文明,英文來說只不過係掌握先進野的工具。如果學習母語係為咗考試,學習英文係為咗搵工,咁你長大後即使出國工作生活,自身文化認同上會比較難。因為要像歐美人那樣運用英語,對於我哋中國生中國長,父母又是中國人來講係好難件事。那種才是真正兩頭唔到岸。宜家已經唔係英治時代,沒有文化認同,係很難像以前咁學英文信手捏來。宜家某種程度來講學好母語走遍世界都不怕,前提英文工具也不差。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊