用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲後悔無比小朋友讀英小
發新帖回覆
樓主: sheepeep
go

有啲後悔無比小朋友讀英小 [複製鏈接]

首先,你要的英文好,係英文科成績好,定用英文溝通能力好,兩件事,英文溝通能力好,英文科成績未必好。

要英文科成績好,比較簡單,踢去補習,日做夜做練習,死記爛背,點都會有進步。

如要口語聆聽溝好,語境係好重要。唔好諗住田個啲咩咩動物TREE、XX協會一星期加埋得個兩三小時堂會有幫助,如你平日生活配合唔到,去呢啲班學口語80%係浪費金錢同時間。

如家長係日常生活能夠不斷用英文同小朋友交流當然最好(由BB開始,我女小四,廣東話、普通話,英語溝通係冇問題,情況你放佢去同國內小朋友或外國小朋友玩,溝通完全冇問題),但對於一般普通人家庭,未必會做得好或個個都做得到。其實小朋友剛學語言的時候真係黃金期,錯過左要補返真係要花比較大的力氣。

要日常生活都不斷同小朋友用英文,真係唔係個個得,如果自己都係半桶水,可能仲會教壞埋。咁點?都係個兩句,多聽多講。多聽其實而家比係幾十年前我的年代已經唔難,細細過就俾佢睇英文電視,YOUTUBE大把(只不過好多家長成日將網上視頻、手機當成怪獸),反正就係從BB好開始就俾佢睇外國節目,廣東話的卡通當呢個世界從來冇出現過,佢要睇就只有英文。唔需要睇得多,每日睇幾十分鐘已經好足夠。當然如果家長可平日都用埋英文(或某啲性況下用英文,會有更大幫助)

年代唔同,三四十年前,小朋友的語言能力未必相差好大,而家呢一代,只要搵到方法,好多小朋友廣東話、英文同普通話都冇問題。

airwalk    發表於 24-3-14 15:10

回覆 sheepeep 的帖子

我小朋友只係普通幼稚園,廣東話為主。其實學語言最緊要係有冇機會用,用得多,自然學得快。
8歲, 係遲左少少,但未至於好遲。
主要係你要搵啱方法

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊