用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲後悔無比小朋友讀英小
發新帖回覆
樓主: sheepeep
go

有啲後悔無比小朋友讀英小 [複製鏈接]

回覆 sheepeep 的帖子

現在才小二,還有進步空間,我同老公與你們一樣,都是半桶水小學能力人仕,雖知道陪伴及伴讀係好重要,但的確語境也是重要因素,我們亦都係以中文為主英文為次,我們一家常帶孩子到國內去玩(這是語境之一),英文因是中文小學,所以都去了正統既英國文化協會,報了星期六參與既玩樂班(這亦都是語境之一),所以中英的問題都得以解決,最終孩子亦都好順利入到出名英中,英文學習問題無咩困難. (不過有一點好重要,係孩子對學習是否開心,這點最重要)
我講出這是給你參考,衹是其中一個方法之一.給你多一個技巧,不論孩子考試測試多少分都好,就算唔合格,都一樣要讚賞,可以在其他方向讚賞,咁唔會打擊孩子唔合格引致失去信心,最重要唔會令佢唔開心去學野,始終孩子在學校裡,心底都會明白知恥近乎勇這個意思.

TAIOU4 發表於 24-2-23 18:48
同Net Chat一定比X國文化協會D補底班好10倍
好順利入到出名英中
英文學習問題無咩困難
所指同Net Chat一定比X國文化協會D補底班好10倍呢點好唔好後話之旦係若孩子連興趣或冇心之下再用Net Chat未必有相應效果更何況坐在家中何來有語境可言樓主提及孩子比較內斂,不太主動交新朋友/同人傾計更加可能因沉悶而有反效果,做成之後越來越失去興趣。所以若孩子有心,可能Net Chat係會好過X國文化協會,衹係參加X國文化協會係去玩多於學,兩種心態上都有所不同。想必你唔會否認孩子若在玩既情況下永遠都起勁啲

分數名次冇公開係因為冇,且我都唔著緊呢啲,孩子學到野先係我著緊既事,不論成績好與唔好,孩子都會好快主動比我睇,這點就已証明孩子好享受學習,成績表上各科總平均分全都在分數以上都OK,更何況中學成績最主要都係睇最後既DSE為主,唔需要同那些學霸爭

Baymax 發表於 24-2-23 22:09
佢睇得Dogman應該可以睇 Diary of a Wimpy Kid, 有好多本, 有小量圖, 但又唔係漫畫, 好有趣
活動方便, 有謀 ...
你所講既最後那招其實真係最有效用,我孩子也是玩Minecraft及The Sim大,當然都有玩皇者呢啲打打殺殺既遊戲,不過也可以訓練到團隊合作,這亦都係對學習好有用. 當然自制同沉迷呢樣野,真係好睇孩子對學習享唔享受有莫大關係,呢啲永遠係用逼做唔到.

TAIOU4 發表於 24-2-26 12:58
識玩一定係玩Roblox

玩咩都好,孩子能学习好就得。

TAIOU4 發表於 24-2-26 12:55
你好似真係冇玩過Net Chat
連有乜o野玩都唔知
淨係以為係港式補習班有份Notes / 功課

的确冇玩过,你講咁生動都係大人嘅你覚得,問题係小朋友而己。我只係讲有"语境"的情况下学习,且仲可以面对怕陌生的问题,将来要面试方式都唔会咁困难,我讲嗰种不是1对1这种,且你講这种都係以玩为学习方式,即係承认玩係主要令孩子有心嘅学习模式,只係少了語境,学唔学得好见仁见智了。

TAIOU4 發表於 24-2-26 22:19
唔知你英文好唔好
我睇簡體雖然唔夠Native快
但敢說已可一目十行

我同老公都係有限公司,所以先至找一些有语境的地方,令孩子可以感受一下。网上教学的确係方便,但肯定会差一点,从之前疫情的网上教学,知识率有下降就知问题所在。另外网上教学只有视觉同听觉,有語景的地方自然五感都有,这对学习上都会有新鲜感而有所得益,唔係点会有咁多人都送去外国地方学习。

睇唔明会否因为太死板呢?你不是说每个家长都有唔同的方法吗?我孩子的中文会从我给他的文章修改中学习得到趣味,当然每星期都有到国内实景感受一下中文的运用,所以每一年学校都有抽样文章刻在书本上供人欣赏,我从来都放心主科冇问题。

不再说了,孩子应该从自修室离开,我去准备定晚餐,有空再说。

TAIOU4 發表於 24-2-27 21:39
原來你想話X國文化協會有語景
Net Chat冇語景
睇尼我真係誤解o左語景o既定義了
你所指係不同外國人溝通,但都係死板的坐在電腦面前,衹可以講有語冇境.對棲主小朋友心態隨時沉悶下去. 且對小二學生能力有點過頭,你提及這種小四以上或許會合適好多.
其次提及Net Chat講活動教學,孩子鐘意乜就同你Show & Tell,主要都係孩子要主動,被動式孩子隨時一個字"無",其次玩來玩去都係同電腦面前的一位老師,點及身邊都係同年齡階段一起玩好? 反過來稔,父母有否多陪孩子玩而令孩子從中去學習?

TAIOU4 發表於 24-2-29 10:22
我嗰個就係小二開始玩
家長可因應小朋友程度找不同老師
我相信了解自己小朋友的家長
我不是信任呢間野,我衹係買佢環境,始終不是富裕家庭,很難有機會身在英國這些地方感受語境. 我就是了解自己孩子,讓佢玩得開心啲去學,現在英文一樣都可以運用得流暢自如. 你孩子心態可能唔同樓主既孩子,你用的這個NET CHAT做到你要的目標可以,但樓主孩子未必可以,當然報這間X國文代協會都一樣,唔知有冇效果,之旦係可以比孩子感染一下環境氣氛,唔需要咁死板坐在家中電腦面前(更何況做得唔好,長期性對眼睛都有壞處).

fmf903 發表於 24-2-29 10:49
中文其實仲難學,你睇幾間一線直資學校SPCC, SPB都係中文小學,入面個小朋友英文都一樣好叻。所以自己好好 ...
我也是這樣想,所以中文要早期先學好最重要,英文要學好好快會上手,但不論什樣,都要令孩子從小感覺讀書學習係開心既先有效,強逼去學衹會事倍功半甚至反效果.

TAIOU4 發表於 24-2-29 13:32
好利害
連辯論例牌Point 眼睛建康都出埋
分分鐘之後會要用埋軟技巧同溝通能力尼打
唔駛咁勞氣,你唔係講過各家長有自己認為合適既做法,更何況我衹是講出我經驗比樓主參考,家長做唔做係另一回事,有冇成果自己心裡有數,我唔否認這間中心價格偏高,我都講過買佢環境及與其他小朋友交流,且加上身心又健康啲,感覺你好像都是用大人角度去睇,冇稔過小朋友心態去睇,從你字裡看出都幾谷孩子學習,醒少少就要學深啲,學淺啲好似浪費時間,看出你我教育睇法唔同.不過唔梗要,自己孩子有成果就得.
我就無得比較下其他機構,因為都無參與過其他野,連補習都無(除非你講這個X國文化協會係),所以如你所講同一個乜都未試過其他o既家長去比較邊樣好係有點差異,

TAIOU4 發表於 24-2-29 22:57
原來你中文有時都幾好
識得用盡可用的辯論Point:
- 與其他小朋友交流
有時都可悲,你覺得係咁就係咁啦,我所講既Point衹係因應你的回應而講出,講事實又係錯. 人本身就應該向著美好既幻想去實現想得到既野,你咪又係一樣幻想孩子學Net Chat得到你想得既野,咪又係Sales你使用中既Net Chat,同我冇咩分別,衹在於各自成果不同,現實中起碼我孩子真係實現到.不過長期看電腦手機平版NET CHAT始終對成長中孩子眼睛唔好,多注意一下.戴眼鏡男孩子冇咩所謂,女孩子就冇咁好.
做人唔好咁暴躁,對自己精神健康都冇咁好.

咁多年讀到中學,且這裡家長都感覺英文係重中之重,聽孩子講考試小組討論唔難又好笑,原因係有人講迪士尼咁出名都可以講(Date尼),感覺有點匪夷所思,是否都係死板背書而已,邋是講(Date尼)係啱.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊