用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有啲後悔無比小朋友讀英小
發新帖回覆
樓主: sheepeep
go

有啲後悔無比小朋友讀英小 [複製鏈接]

英小最基本的是學校要維持學生英文水平.所以減輕了家長在高小才發現子女中英文兩頭唔到岸情況.
英小"有心"的家長, 發現只針對中文科, 英文科有學校"加強"的維持, 會輕鬆好多.

中小當然可以學好英文, 但因大部份學校不清晰定位, 更甚是"疏懶",中英文都隨隨便便!
想問, 中小學校有沒有把中文標準定得足夠高呢?

對大部份家長, 中英文好就是考好份試卷.
所以, x國文化協會, 補習社肯定最安心, 有規有舉, 有野唸, 寫句句字都複習d.

1:1 網上的我無用過, 應該是生動些, 有即時回應, 及伸延學習.
能夠幫你用英文思考, 去構想, 去表達 (並非那種罐頭式回應...如 you are welcome!)
對考試真係未必有即時明顯幫助.
但家長用得, 就應該貪心D, 引導到小朋友自主學習.
網課是導向, 課後是延伸學習.

以上兩種方法, 我看是家長取態, 亦都是學校教育方向.

想下學校每星期兩默, 唸書, 抄寫, 每月有測驗, 每晚排到寫痳痳...
學校唔會想你學物, 想物, 只是肯定你可以考好佢份卷, 好成績.
沒有空間, 何來延伸學習?!

英小特別是資源足的直資學習可以很好.

中文或要到4年級以上才感到"三國演義", " 慶余年" 那些文字...
中文遊戲天書minecraft... 更無心機睇
但英文書刊由幼稚園已經看得明, NG, How it works...初小已經把孩子帶到中學/成人科學世界.
You tube 大量片去睇, 淨係點玩魔術, 都好有門路...有時諗呢D野小學不去玩下, 到中學又點會有興趣呢?

既然初小已有能力用英文學習.
我認為好的英小學校不應把學生劃在考試柜架內, 或是指定的延伸學習區內.
人生可以是這樣, 有點空間為自已興趣去學習.

當然, 家長會buy 考試式教育, 在機械式下操作, output 有保証 (對跟得上既學生)

兩種方向, 都要引導, 要逼, 只是方法與目標(標準) 肯定不一樣.
我不信happy school 那種無為而冶, 或人之初, 性好學那一套.

最後, 讀書得唔得, 看小孩子天份, 家長給他培育環境是否合適 (不是足夠與否).
中小都可以學好英文.

tummypooh 發表於 24-3-2 12:30
廣東話的卡通當呢個世界從來冇出現過,佢要睇就只有英文
...
講得好, 夠絕!
我都同意, 中日的卡通, 都不會在家中播出!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊