用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 vs 優才 (最後選擇)
發新帖回覆
樓主: zzz3103
go

坑真 vs 優才 (最後選擇) [複製鏈接]

回覆樓主:

坑真是灣仔區唯一並非直屬的女龍(聯繫 25% only),近年低年級越開越多班,僧多粥少,升中唔係想像中咁有保障,除非確定你的小朋友是 band 1 的學生。

好聽啲講是原址安置,難聽啲其實係學校都拆左無埋,要同中學部share,設施少咗,到時都唔知道洗唔洗「有肚痛,去廁所排長龍」,但學費就依然照加。

老實講,唔好一廂情願認為咁易升到上中學,分分鐘小朋友小學童年捱足咁多年地盤,到升中先發現唔係個回事。

heidya    發表於 24-3-22 09:27

坑真的聯繫學位其實只有2x 個,以往一般只有約 6x人經不同方法升上中學部,所以入到去點都係要爭做 band 1 學生先,對比同區的直屬女龍真係唔見得有保障。

重建期間,小學部的臨時課室都有25間(> 現時各級總和),重建後的課室好似增至40間,個餅似乎想越做越大,班級結構則呈現金字塔式,數字上好難假設來年唔會繼續開5班或以上。

用「升中有保障」來去做賭注,假設捱完4-5年重建後可以會升返原校,真係要自行承擔的風險。

回覆樓主:

已經講明課室由現時2x個,增至將來 40個,另有1x 個活動室。

唔通真係起多一倍課室比你,但學費人數照舊咩?

相唔相信都好,課室數目係官方資料,唔係老作出嚟。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊