用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教CKY call waiting
發新帖回覆
go

請教CKY call waiting [複製鏈接]

想問吓CKY幾時會call waiting?係電話call定email call?
   0    0    0    0

aw116 發表於 24-2-25 15:20
想問吓CKY幾時會call waiting?係電話call定email call?

應該已經call了一些。上年5月中交大訂,不知5月中前會否call。

aw116 發表於 24-2-25 15:20

通常大訂後會call一轉,要然後就是小一派位後會再有一轉。

電話定電郵我不大清楚。

新年前已經call咗一轉,email call

今年要交$2000留位 好多人無留

請問知唔知大訂之後如果call waiting會唔會要再in多次?

JILL411 發表於 24-2-25 22:04
請問知唔知大訂之後如果call waiting會唔會要再in多次?

往年無聽過要再in…..

HK-CR7 發表於 24-2-25 20:33
今年要交$2000留位 好多人無留

其實CKY 派彩都算遲;如已有其他更心儀的在手,$2000應可幫手減低一眾家長的選擇困難。

咁請問又知唔知CKY通常call waiting幾多個?

JILL411 發表於 24-2-25 22:47
咁請問又知唔知CKY通常call waiting幾多個?

呢個問題無人答到你,佢首輪派彩是派足學位的。有人放棄offer就會安排候補上;有幾多人放棄?真心唔知。

lambeanmama 發表於 24-2-25 22:38
其實CKY 派彩都算遲;如已有其他更心儀的在手,$2000應可幫手減低一眾家長的選擇困難。
...

$2000唔算多,應該再加,早啲讓無心入CKY既人放位

lambeanmama 發表於 24-2-26 00:14
呢個問題無人答到你,佢首輪派彩是派足學位的。有人放棄offer就會安排候補上;有幾多人放棄?真心唔知。
...

首輪私校不是大多都超派嗎?直資就唔可以超派,有咁多位派exactly 一樣。cky 都只派一樣呀?今年其實收180 定210? 好似年年收生都不一樣,有時多有時少,知唔知點解嘅?

potato38 發表於 24-2-26 09:16
首輪私校不是大多都超派嗎?直資就唔可以超派,有咁多位派exactly 一樣。cky 都只派一樣呀?今年其實收180 ...

今年聽講超派多一班 其實年年都有超派 好正常

之前試過超派得多 又少人drop 所以開多左班 近年就超派少左

不過唔好理超派幾多 有興趣讀就積極寫信 到大抽獎時音樂椅又會再轉 不過呢間係優先call細佬妹

lambeanmama 發表於 24-2-25 22:38
...

其實咁幾好 舊年幾百都實大把人留位 再慢慢諗

potato38 發表於 24-2-26 09:16
首輪私校不是大多都超派嗎?直資就唔可以超派,有咁多位派exactly 一樣。cky 都只派一樣呀?今年其實收180 ...

曾經有一年超派了較多,但又唔多人drop offer, 然後學校安排到加開班別,順便收埋啲仲waiting 中的弟妹。校長在家長會中有公開講過。

平少超派多少真心唔清楚。我相信學校一定有經驗計條數出來的。

小學每級約六至八班。有六班有七班也有八班。

HK-CR7 發表於 24-2-26 11:47
其實咁幾好 舊年幾百都實大把人留位 再慢慢諗

其實如清楚了解CKY, 想讀的,有咩其他offer在手也會讀CKY; 那些覺得遲疑的、唔太肯定的,尤其手執一線傳統名校offer的家庭,我覺得不用糾結太耐。因為越諗就越難放低所謂神校/名校的光環。

lambeanmama 發表於 24-2-26 18:12
其實如清楚了解CKY, 想讀的,有咩其他offer在手也會讀CKY; 那些覺得遲疑的、唔太肯定的,尤其手執一線傳統 ...

我覺得SSCPS和CKY 是最可以vs的(e.g.教學理念,方向,小朋友性格,未來發展方向,地方)其他學校大多數也如你所講,只是分數,名氣,學制等的比較。

Adiezz 發表於 24-2-26 02:58
$2000唔算多,應該再加,早啲讓無心入CKY既人放位

其實私校2000 係正常公價。sfa 都2700, 高主教2000, aps都咁上下唔記得exact amount, 音小平d 就1000, SSCPS 就96xx. 係得直資先有幾百蚊hold 位,一般都600, spb 仲要平d 300.

potato38 發表於 24-2-26 19:33
其實私校2000 係正常公價。sfa 都2700, 高主教2000, aps都咁上下唔記得exact amount, 音小平d 就1000, SSC ...

不過CKY 係 PIS 中留位費不算高
ISF, VSA, RC 等都要過萬

potato38 發表於 24-2-26 19:33
其實私校2000 係正常公價。sfa 都2700, 高主教2000, aps都咁上下唔記得exact amount, 音小平d 就1000, SSC ...

私校DG GH 都係1000
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊