用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 受歡迎的私幼等於名幼,受歡迎的劵私不等於名幼? ...
樓主: jinJJ
go

受歡迎的私幼等於名幼,受歡迎的劵私不等於名幼? [複製鏈接]

Jean1769 發表於 24-2-28 13:00
同你解釋都無用啦,解釋左協恩幼點解唔係名幼你都唔願意接受現實
...

最緊要睇你點解釋☺️

jinJJ 發表於 24-2-28 13:13
最緊要睇你點解釋☺️

算吧啦,你阿女努力考入寶山再黎搵我拎個「叻」啦

RainyRice 發表於 24-2-28 13:12
無論小朋友讀的幼稚園幾有名氣,有很好的track record ,升學record也是其他人的。可能同人講小朋友讀某某 ...

同意,非常有質素(emoji)(emoji)

Jean1769 發表於 24-2-28 13:14
算吧啦,你阿女努力考入寶山再黎搵我拎個「叻」啦

你係唔係男人黎架?解釋都驚(emoji)

jinJJ 發表於 24-2-28 13:16
你係唔係男人黎架?解釋都驚(emoji)

等緊你呀,祝你阿女最終入到名幼、神幼

Jean1769 發表於 24-2-28 13:17
等緊你呀,祝你阿女最終入到名幼、神幼

估唔到阿叔你連解釋咁簡單既事都做唔到。我都唔知講咩好

jinJJ 發表於 24-2-28 13:18
估唔到阿叔你連解釋咁簡單既事都做唔到。我都唔知講咩好

要解釋既咩?寶山就好似名錶界既AP、手袋界既Hermes,一講出黎就知係神級。咁都唔識要問點解只會顯得自己見識少。

唔通Swatch/Coach又死(emoji)問人點解唔當自己係名牌咩

今日撤辣,你買左山頂未?

Jean1769 發表於 24-2-28 13:23
要解釋既咩?寶山就好似名錶界既AP、手袋界既Hermes,一講出黎就知係神級。咁都唔識要問點解只會顯得自己 ...

今日撤辣,你買左山頂未?

jinJJ 發表於 24-2-28 12:36
嬲到爆炸

知你好嬲、嬲到爆炸所以語無倫次。唔阻你平伏心情同幫阿女預備考寶山

Jean1769 發表於 24-2-28 13:28
知你好嬲、嬲到爆炸所以語無倫次。唔阻你平伏心情同幫阿女預備考寶山
...

咁簡單既說話都覺得嬲,你太小氣喇

jinJJ 發表於 24-2-26 09:16
於網上看見很多家長認為好的劵幼最多只是普通劵幼,這批家長認為就算協恩也只是普通的劵幼,只有好的私幼( ...

如要話好嘅幼稚園唔等於名幼,咁其實人人都可覺得任何一間樓下屋村幼稚園好好的,反正每人對好的定義唔同嘛。
好vs唔好,係subjective.
但名vs唔名,就比較objective, 多人識,多人apply, 多人想入,就叫有名氣,咁咪名幼囉。樓下屋村幼稚園只有收生不足,冇幾千人apply 去搶幾百個位吧。多人apply 當然唔代表一定好,只代表多人想入,咁總有原因多人想入吧,都係因為覺得好而想入,而唔會覺得唔好而好想入吧。而每人覺得咩先叫好,咁人人唔同。有人覺得課程好,有人覺得語景好,有人覺得考小好,有人覺得校舍好,有人覺得師資好,有人覺得名氣好。不論係邊方面,咁起碼名幼係多人想入,多人覺得好,先會多人apply 吧。

Jpeg74    發表於 24-3-2 14:14

jinJJ 發表於 24-2-26 09:16
於網上看見很多家長認為受歡迎的劵幼最多只是普通劵幼,這批家長認為就算協恩、聖羅撒、金迦也只是普通的劵 ...

聖提女 協恩 聖羅撒
小學為津校 自行/大抽獎無得選學生
只有叩門位可選學生
幼稚園對升同系小學關係不大

聖心 聖嘉勒 聖保祿 真光 德望
小學為私校 收生自主
幼稚園對升同系小學有莫大幫助

heidya    發表於 24-3-6 12:49

以考小計,聖心可以同名幼鬥下,上年考小入coed同dg的有四五個。

呢個post令人諗起細個讀書嗰時,啲人成日爭論邊間算名校邊間唔算,我嗰間係你嗰間唔係。每次有出啲乜乜學校排名又爭論點解呢間排高過嗰間。估唔到呢啲爭論而家帶咗落下一代  ^___^''

Adiezz 發表於 24-2-28 10:22
有好多私幼和劵幼都好好,當中名幼簡單指受家長歡迎,背後當然有一些原因

而協幼都係受歡迎既劵幼,協恩小 ...

請問協小如何自主收三分一協幼生?因為我睇到協小係津校,除咗叩門,係唔能自主收生。協小學生構成係自行計分+34校網抽獎。叩門位5,6個吧。咁呢幾十個協幼生係抽獎加自行計分嘍?呢個應該唔好用收返來講吧

回覆樓主:

用天主教聖瑪加利大幼稚園作參考,因聖大應該是沒有龍或聯小的卷幼中,升小數據最透明而亮麗的表表者: https://www.stmkg.edu.hk/uploads/sub_menu_file/383/2023-09-18_Central Allocation.pdf

用最近一年做例子,2023畢業有148學生,123位入官津,學校指只有18 位因兄姊/父母關係….感覺報細數,不知有幾多是20分入SPPCS SFCS etc. 如果分開自行和大抽獎數字會更加清楚。
Anyway, 93人入名官津佔全體學生62%(MPS SJPS SPPCS SFCS MCS WY SHCS HRGS),26人(18%)其他官津。29人入直私,其中23個(只有15%)入相對出名的(SSCPS, KY, 高主教,港同 SPB IS… 每幾年有人入DG/DB/SPCC/CKY).

77%入名官津直私!當然這是一間好學校,老師有愛心,課程聽聞比天主教幼稚園深些,但也是券幼程度。升小數據其實跟學校無關,學校校長最多寫一封叩門信,但一位新校長可以寫得幾有說服力?名卷幼大部份同學自行已被名津取錄,餘下都是佛系大抽獎或考入二三線直私,小部分(15%)父母發功小朋友去名直私或國際。

RainyRice 發表於 24-5-5 19:37
用天主教聖瑪加利大幼稚園作參考,因聖大應該是沒有龍或聯小的卷幼中,升小數據最透明而亮麗的表表者: htt ...

寶血幼稚園升小公布
各小學有分開自行抽獎和考入人數
官津叩門直私考入只佔少數

寶血幼稚園2023年升小概況
--------------------------------------------------------
自行/派位 + 叩門/報考

名單上 105+39=144 (100%)
--------------------------------------------------------
官津 105+22=127 (88.19%)
本區 65+15=80 (55.56%)
SJC(男) 6+0=6
MSS(女) 6+0=6
SPPCS(女) 8+0=8
SFCS(女) 10+3=13
軒灣 7+0=7
軒銅 7+0=7
聖雅各 6+6=12
寶血 13+6=19
寶覺 1+0=1
官立嘉道理 1+0=1

他區 40+7=47 (32.64%)
11網 7+2=9 (6.25%)
聖彼得 0+1=1
英二 2+1=3
中尼 3+0=3
聖呂 1+0=1
般官 1+0=1

14網 9+4=13 (9.03%)
華小(男) 1+1=2
嘉諾撒 2+0=2
滬江 1+0=1
北衞 3+0=3
北循 1+2=3
太古 1+1=2

16網 9+0=9 (6.25%)
新基 3+0=3
丘佐榮 1+0=1
愛官 1+0=1
筲崇 3+0=3
救世軍韋理 1+0=1

18網 9+1=10 (6.94%)
南官 3+0=3
田始 2+0=2
海怡寶血 3+1=4
香港仔聖伯多祿 1+0=1

九龍 5+0=5 (3.47%)
31網 德信(男) 1+0=1
40網 荔天 1+0=1
34網 聖公會聖十架 1+0=1
43網 伍華 1+0=1
45網 慈雲山聖文德 1+0=1

新界 1+0=1 (0.69%)
89網 台山陳元喜 1+0=1

直私 0+17=17 (11.81%)
本區 0+4=4 (2.78%)
SPCS(女) 0+1=1
坑真小 0+1=1
高主教 0+2=2

他區 0+7=7 (4.86%)
HK1 聖嘉勒(女) 0+2=2
HK1 救恩 0+2=2
HK3 漢華 0+1=1
KL2 英華(男) 0+1=1
NT8 真道 0+1=1

國際/PIS 0+3=3 (2.08%)
國際 英基白普理 0+1=1
國際 NAIS 0+1=1
PIS VSA 0+1=1

海外 0+3=3 (2.08%)

寶血幼稚園學生升讀小一統計
https://info.pbk.edu.hk/primary1.php

Poyau 發表於 24-5-6 20:15
寶血幼稚園升小公布
各小學有分開自行抽獎和考入人數
官津叩門直私考入只佔少數

好清楚,謝謝。寶血幼稚園升寶血小學的19名小朋友之中,有6位是叩門,另外13位自行或抽獎。144名學生之中有68名(~47%)左右入名私直官津(根據Poyau以下數據計出來的,由於寶血中學在大考中只有B2,所以沒有包括寶血小學)。
聖雅各和聖方濟各都多寶血小朋友叩門入。不知樓主住哪一區,真的可以留意該區內有哪些相對容易叩門的B1小學做後盾。
我家人也有不甘心入普通龍幼的,而入名卷幼,手持私龍抽名津的。樓主,如果你有興趣告訴我,小朋友抽到名津我PM你。

RainyRice 發表於 24-5-6 22:36

好清楚,謝謝。寶血幼稚園升寶血小學的19名小朋友之中,有 ...

不用客氣
寶血升小名單上有B1直聯英中有以下

寶血幼稚園2023年升小概況
自行/派位 + 叩門/報考

本地 52+13=65 (45.14%)
官津 52+4=56 (38.89%)
本區 44+3=47 (32.64%)
SJC(男) 6+0=6
MSS(女) 6+0=6
SPPCS(女) 8+0=8
SFCS(女) 10+3=13
軒灣 7+0=7 [皇仁/BPS]
軒銅 7+0=7 [皇仁/BPS]

他區 8+1=9 (6.25%)
11網 般官 1+0=1 [英皇/BPS]
14網 華小(男) 1+1=2
14網 嘉諾撒 2+0=2
16網 愛官 1+0=1 [皇仁/筲官]
18網 南官 3+0=3 [英皇/BPS]

直私 0+9=9 (6.25%)
本區 0+4=4 (2.78%)
SPCS(女) 0+1=1
坑真小 0+1=1
高主教 0+2=2

他區 0+5=5 (3.47%)
HK1 聖嘉勒(女) 0+2=2
HK1 救恩 0+2=2 [滙基(東九龍)]
KL2 英華(男) 0+1=1

國際/PIS 0+3=3 (2.08%)
國際 英基白普理 0+1=1
國際 NAIS 0+1=1
PIS VSA 0+1=1

[聯繫位]

寶血幼稚園學生升讀小一統計
https://info.pbk.edu.hk/primary1.php
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊