用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 S位應該今年四月中排到,諗緊讀唔讀
發新帖回覆
go

S位應該今年四月中排到,諗緊讀唔讀 [複製鏈接]

小朋友4歲5個月,有自閉症傾向,今年4月中應該派到S位,而家心大心細諗緊讀吾讀。因為做咗智能測試正常,係言語溝通內容唔夠深入,比同齡差;在家情緒問題( 唔開心會大叫及發脾氣)及社交障礙(大太懂同朋輩玩),而家用緊到校服務,諗緊入唔入S位?還是繼續喺主流幼稚園repeat K3, 或者轉E位,可以陪佢一齊做訓練,學習在家訓練,請教大家有咩意見,謝謝你們。

0    0    0    0

Zuzububu 發表於 24-2-28 00:16
小朋友4歲5個月,有自閉症傾向,今年4月中應該派到S位,而家心大心細諗緊讀吾讀。因為做咗智能測試正常,係 ...

四月中都有S位,當然要入S位啦,如果你再排期但可能時間再耐啲,S位你可以再蒐集多啲資料,應該佢都係小班教學,叻小朋友一班,比較冇咁好一班,
我嘅小朋友當時發現,同你一樣智商冇問題,言語方面問題,社交問題,但係而家讀書都係比較差,佢而家已經中四喇,當時我小朋友係E位,因為醫生建議佢讀E位,如果你醫生叫你讀s位,應該係佢有咁嘅需要

希望我答案幫到你

應該係四月大派位,八月入學,因為評估係兩年前做,唔多唔少都有進步,而且評估是計時的,有啲識做佢唔做,所以都唔知點決定好(emoji)

Zuzububu 發表於 24-2-28 23:07
應該係四月大派位,八月入學,因為評估係兩年前做,唔多唔少都有進步,而且評估是計時的,有啲識做佢唔做, ...

學校老師社工有無咩建議?

Zuzububu 發表於 24-2-28 00:16
小朋友4歲5個月,有自閉症傾向,今年4月中應該派到S位,而家心大心細諗緊讀吾讀。因為做咗智能測試正常,係 ...
覺得你小朋友唔需要S位
但我建議你轉E位,自己跟多啲
加油

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊