用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 关於区域校网与及学校嘅选择
發新帖回覆
樓主: show530
go

关於区域校网与及学校嘅选择 [複製鏈接]

如果唔想出錢讀,目標定為免費學校的話,住沙田會較好。
大女建議直接去北區插班小六和讀中學,不用學習粵語或補習英文,北區大量跨境生,平時都用普通話。教育局一定有位俾你,入到中學再慢慢適應或轉校會好D。拒絕大齡,尤其對女仔來講。
入到同一個系統裡面,先有成績俾人參考,先多機會。

小女就留沙田升讀小一,校網靚,安定後再慢慢打算。

band1英中名校個個爭,留級一年坦白講入讀機會都好微,放棄大女入名校從中文學校開始升級,培養小女入名校機會就大好多。
而且香港升學唔止考中英數,呈分試包括主科:中文、英文和數學這三科的比重各佔9,其他科目如常識佔6,視覺藝術佔3,音樂佔2。此外,教育局還允許學校根據自身的情況,將宗教(比重為2)和普通話(比重為1)納入計算之中。你真係覺得即使重讀一年呈分試可以考到band 1A/B 嘅水準嗎?課外活動/特異功能果d就更加唔提啦。所以不如直接放棄呈分試,升中後有校內成績後再考轉校反而就不用考副科。

全港級別d名校如果唔係自小開始浸英文都好難適應,唔建議一開始就挑戰大boss,而且大陸人過來個優勢係中文,點解要放棄自己嘅優勢?中學有6年,仲有大把時間適應和轉校,唔好唸住升中果一次就萬事大吉。

以上建議都係以讀免費學校為前提。

有錢梗係讀國際學校。

回覆 show530 的帖子

香港升學唔止考中英數,呈分試包括主科:中文、英文和數學這三科的比重各佔9,其他科目如常識佔6,視覺藝術佔3,音樂佔2。此外,教育局還允許學校根據自身的情況,將宗教(比重為2)和普通話(比重為1)納入計算之中。你真係覺得即使重讀一年呈分試可以考到band 1A/B 嘅水準嗎?課外活動/特異功能果d就更加唔提啦。所以不如直接放棄呈分試,升中後有校內成績後再考轉校反而就不用考副科。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊