用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 关於区域校网与及学校嘅选择
發新帖回覆
樓主: show530
go

关於区域校网与及学校嘅选择 [複製鏈接]

回覆樓主:

本來9月要讀6年級,宜家要讀四年級,感覺犧牲好大。我唸重讀5年級就得,如果要去一般band1中學。原來大陸讀書點樣?
升小一呢個已經過咗大抽獎派位交表。可以考慮二線私校,要俾學費。唔想俾學費要跟教育局申請學校,可能派寶校。或者等到派位結果出來後,去心儀學校叩門,一線比較難,二線祝好運。

show530 發表於 24-3-16 20:50
回覆 簡單啲來講 的帖子

系呀,我同个仔阿妈倾咗一次,兼夹征求咗个女嘅意见。返去读四年级主要系考虑到大 ...

讀咗一年四年級,就要插班龍?那你真系好樂觀,一線龍校唔係咁容易插班,一般頂級學校系要最近兩年成績,而且四年級剛進去總要適應,第一二學期都未必會級頭。二線即使級頭,很可能連筆試都冇。所以來讀四年級就唔好再唸插班,即使從二線插去一線讀五年級還要適應。最好是能直接去讀一線,這樣升中考top學校勝算更大。除非有好出色嘅特異。
一線龍上年插班需求已經趨緩,前年係最旺。anyway,對小朋友來講插班太多真唔係好好

show530 發表於 24-3-16 21:20

多谢你嘅建议。我都觉得一年时间预好难适应,所以睇两个女喺香港读书嘅进展再定。 ...

其實升中才大機會,插班得幾個位。我都系建議你大女安心讀到尾,可能有驚喜。
其實考DSE話來,band1名校非名校,都系要靠自己。有心話來可以靜下心來選適合自己學校,而放低名校光環。不過應該對大陸來嘅係比較難,畢竟小紅書都係要炫嘅嘛。本地人比較好理解

show530 發表於 24-3-17 05:17

多谢你嘅建议,我拣一个中等偏上嘅小学,静下心嚟适应,尽量有联系中学嘅。

女仔來講,中西區係好過灣仔,尤其要免費,我覺得。你可以研究下。不過住呢個區成本比較高嘅。

NEWTL 發表於 24-3-17 09:14
放棄最熱門既頂級學校係咩意思?香港?咁點解唔揀?真係唔得,頂級學校留級一年,好過㨂間二線讀小四,之後 ...

頂級學校除非有好出色特異,或者有非常非常多的 ,或者學業超級超級勁。放棄頂級學校要留兩級揀二線學校,樓主在自我安慰。
最後如果未入到,小朋友會唔會更沮喪,又會唔會變得好大打擊。還是建議樓主從小朋友自身出發,放低名校光環。選適合年級讀,唔係犧牲大,入名校就會加分。而且最後升中做超超大B,有點怪怪。

wai324 發表於 24-3-17 10:40
想起多年前的事
9x年 有一段時間都係好多大陸人移民落來
我正在讀一間好多大陸移民的中學

佢要讀名校,讀到留兩級都冇遺憾。讀到,一切都系小事,不是事。

回覆樓主:

宜家興先搵學校,搵到學校再搵地方住,搵唔到合適學校,索性就唔來。真如意。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊