用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心書院一問
樓主: 南區新居民
go

聖心書院一問   [複製鏈接]

act4 發表於 24-4-4 14:16
回覆 liverpool2023 的帖子

請問佢聖心程度有幾高,考試點癲法?我識幾個讀St Peter, 小五下學期開始晚晚 ...

聖心中文一年級閱讀理解已經有思考題和短答題。
數學好多文字思考題,又有推理題。
常識一年級已經有不供詞填充。
不過,我都唔知今日Peter小一咩程度,只知聖心中文一年級比SPCC和瑪利曼二年都深。
SPCC就數學較難(英文我無補唔清楚),二年級教三年級,而且題型不同。
Peter我仔讀得輕鬆架!大嗰個係做野慢所以成日做功課,但考試溫書唔辛苦。細嗰個做野快,呈分都仲日日煲劇。我諗呢啲都要睇返小朋友是否同學校匹配既。同一間學校,有人覺得辛苦,有人覺得輕鬆。

我識嘅st peter 唔算做野慢, 當中有兩個都算幾醒目,多嘴型,但佢哋學校競爭大,要考呈分差1-2就差3-4名,所以佢哋啲父母對溫書好著緊,尤其是數。
St. Peter 啲數都唔淺,考試起碼有20分係好深嘅題目,唔知啲女校有冇st Peter 咁深?

act4 發表於 24-4-4 16:14

我識嘅st peter 唔算做野慢, 當中有兩個都算幾醒目,多嘴型,但佢哋學校競爭大 ...

兩間女校都係D記肯睇既小學,莫非當D記唔識揀人,講乜都還要睇現實~

回覆 mcl233 的帖子

我發現D記in 得嘅多數係黎自各大女校:灣仔4間,中西3間,九龍城區3間,油尖1間,黃大先1間
黎黎去去都係呢12間女校
黎自男女校比較少,可能女校偏向收返女校生
但學術黎講,好多地區一線頭小學,的確普遍比女校深

act4 發表於 24-4-4 16:55

我發現D記in 得嘅多數係黎自各大女校:灣仔4間,中西3間,九龍城區3間,油尖1間,黃大 ...

點會同交數鬥氣㗎,網吹點都好,往績最現實~

飛唔起,點吹都係唔會飛起~

咁又唔好咁講,每間學校都有叻人, 地區一線頭學校學術未必比女校弱,成績好嘅學生,正常都收到SPCC offer 咁正常有男女top school offer 都未必會捨SP, 取D 記。

act4 發表於 24-4-4 16:14

我識嘅st peter 唔算做野慢, 當中有兩個都算幾醒目,多嘴型,但佢哋學校競爭大 ...

我大嗰個文人,數學到五年級要補
細嗰個奧數隊的,數學不嬲好,考試先做練習,我哋平時無溫習,細的級頭幾名。
嗰時大的年代數學較深,有個副校走了,細嗰時就淺咗。

你朋友係咪中文弱?我兩個中文好,我覺得中文好的,讀Peter比較輕鬆。
MSP去到二年級,數學唔覺得深喎!聖心數深啲。

act4 發表於 24-4-4 17:08

咁又唔好咁講,每間學校都有叻人, 地區一線頭學校學術未必比女校弱,成績好嘅學生,正 ...

兩間學校收生取向係存在方向有偏差的~

mcl233 發表於 24-4-4 17:22
兩間學校收生取向係存在方向有偏差的~

D記同SPCC收嘅女,唔係都係學術勁嗎?

St Peter 又無聽講話佢哋邊科弱,但想考級頭真係舉步艱難。數學差少少8字尾都跌好多名。,

act4 發表於 24-4-4 17:27

St Peter 又無聽講話佢哋邊科弱,但想考級頭真係舉步艱難。數學差少少8字尾都 ...

級頭邊可能有8字架?
我仔級一同學,差不多全部100架(佢和我仔同班,佢考第一,我仔第二)
級頭平均分係9x架!無一科可以弱的
但Peter英文唔深,9x都不代表什麼!
聖心不是教快,只是語文題多,不是考數,是考中文。
你啲case和我不同,我係同一個人睇唔同既卷,你係不同家長睇自己學校既卷。你自己有沒有睇過啲卷?st Jo小學既卷我都有。

liverpool2023 發表於 24-4-4 15:42
聖心中文一年級閱讀理解已經有思考題和短答題。
數學好多文字思考題,又有推理題。
常識一年級已經有不供 ...

你仔間係咪有lAL選擇?

Rpp 發表於 24-4-4 17:46
你仔間係咪有lAL選擇?

中學?有呀!不過唔關我哋事,我哋一心讀DSE的

liverpool2023 發表於 24-4-4 17:53
中學?有呀!不過唔關我哋事,我哋一心讀DSE的

我記得係聖保羅?

係呀,我唔係用家周圍同啲fd傾吓8吓咁。我fd個仔一向9字頭,呈2得數失手得89,其他科雖然keep到9字,但名次跌到3x,佢媽話要靠抽獎好頭痛,中西區男band 1位難抽也。咁我諗聖心數無Peter咁難? Peter 啲數真係要識轉,唔係靠操

act4 發表於 24-4-4 18:03

係呀,我唔係用家周圍同啲fd傾吓8吓咁。我fd個仔一向9字頭,呈2得數失手得89, ...

呈分89就梗係唔得啦!
我細嗰個六年來只試過一次測考有8字
聖心考的是中文
彼得考的是數學
3x照考英華港同赤提啦!否則抽英皇囉!我覺得有機會呀!好多人自行離場

應該未有直資offer, 見佢都幾煩,唔敢問太多。我諗男仔抽獎都係得kings可以搏吓咋

act4 發表於 24-4-4 18:20

應該未有直資offer, 見佢都幾煩,唔敢問太多。我諗男仔抽獎都係得kings可以搏 ...

原來你講的是今年呀?咁都係等抽獎啦!其實3x都係抽獎好,考得到直資的,怕讀得更辛苦
抽不到可以去叩中基

中基好似係小西灣,會唔會好遠?

act4 發表於 24-4-4 19:05

中基好似係小西灣,會唔會好遠?

唔知你朋友住邊喎!Peter b2同學通常考中基
亦有B1尾既喜歡考,因為呢區唔夠位
如果唔介意去聖類斯、聖呂,就唔駛叩囉!
上環有架快巴士去中基的

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊