用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心書院一問
樓主: 南區新居民
go

聖心書院一問   [複製鏈接]

act4 發表於 24-4-4 14:16
回覆 liverpool2023 的帖子

請問佢聖心程度有幾高,考試點癲法?我識幾個讀St Peter, 小五下學期開始晚晚 ...

聖心中文一年級閱讀理解已經有思考題和短答題。
數學好多文字思考題,又有推理題。
常識一年級已經有不供詞填充。
不過,我都唔知今日Peter小一咩程度,只知聖心中文一年級比SPCC和瑪利曼二年都深。
SPCC就數學較難(英文我無補唔清楚),二年級教三年級,而且題型不同。
Peter我仔讀得輕鬆架!大嗰個係做野慢所以成日做功課,但考試溫書唔辛苦。細嗰個做野快,呈分都仲日日煲劇。我諗呢啲都要睇返小朋友是否同學校匹配既。同一間學校,有人覺得辛苦,有人覺得輕鬆。

act4 發表於 24-4-4 16:14

我識嘅st peter 唔算做野慢, 當中有兩個都算幾醒目,多嘴型,但佢哋學校競爭大 ...

我大嗰個文人,數學到五年級要補
細嗰個奧數隊的,數學不嬲好,考試先做練習,我哋平時無溫習,細的級頭幾名。
嗰時大的年代數學較深,有個副校走了,細嗰時就淺咗。

你朋友係咪中文弱?我兩個中文好,我覺得中文好的,讀Peter比較輕鬆。
MSP去到二年級,數學唔覺得深喎!聖心數深啲。

act4 發表於 24-4-4 17:27

St Peter 又無聽講話佢哋邊科弱,但想考級頭真係舉步艱難。數學差少少8字尾都 ...

級頭邊可能有8字架?
我仔級一同學,差不多全部100架(佢和我仔同班,佢考第一,我仔第二)
級頭平均分係9x架!無一科可以弱的
但Peter英文唔深,9x都不代表什麼!
聖心不是教快,只是語文題多,不是考數,是考中文。
你啲case和我不同,我係同一個人睇唔同既卷,你係不同家長睇自己學校既卷。你自己有沒有睇過啲卷?st Jo小學既卷我都有。

Rpp 發表於 24-4-4 17:46
你仔間係咪有lAL選擇?

中學?有呀!不過唔關我哋事,我哋一心讀DSE的

act4 發表於 24-4-4 18:03

係呀,我唔係用家周圍同啲fd傾吓8吓咁。我fd個仔一向9字頭,呈2得數失手得89, ...

呈分89就梗係唔得啦!
我細嗰個六年來只試過一次測考有8字
聖心考的是中文
彼得考的是數學
3x照考英華港同赤提啦!否則抽英皇囉!我覺得有機會呀!好多人自行離場

act4 發表於 24-4-4 18:20

應該未有直資offer, 見佢都幾煩,唔敢問太多。我諗男仔抽獎都係得kings可以搏 ...

原來你講的是今年呀?咁都係等抽獎啦!其實3x都係抽獎好,考得到直資的,怕讀得更辛苦
抽不到可以去叩中基

act4 發表於 24-4-4 19:05

中基好似係小西灣,會唔會好遠?

唔知你朋友住邊喎!Peter b2同學通常考中基
亦有B1尾既喜歡考,因為呢區唔夠位
如果唔介意去聖類斯、聖呂,就唔駛叩囉!
上環有架快巴士去中基的

act4 發表於 24-4-4 19:43

老師話佢小朋友band 1, 住西區,可能抽獎唔理想先諗叩門,同中基有啲遠,到時 ...

理想就是抽唔到先叩
我哋前年有人B2抽到聖若瑟,睇佢敢唔敢搏?英皇7x都抽到
3x叩中基都實收的
所以唔怕搏盡

act4 發表於 24-4-4 22:23

唔係我小朋友,唔敢叫佢搏,只係諗吓差唔多放榜前,提佢做profile 兩手 ...

咁又係,不過學校都應該會教佢既

dewberry 發表於 24-4-7 21:32
請問聖私要考級幾多名先可穩抽英華及聖提?

我就是來呢度搜集呢個資料
我都想知
不過我只是研究聖津,無研究聖私
前面POYAU計咗2023聖私資料:
2023聖私84人
直資17
本區13(英華聖提)
他區54(46去直中)
我抄低咗,你睇下啱唔啱用?

dewberry 發表於 24-4-8 11:34
謝謝回覆。
如果派位的是全部Band 1 中學,即係聖私考最尾都穩派自己直中。
...

聖私B1率肯定高
但你要是抽英華聖提就要放棄直屬位了吧?

南區新居民 發表於 24-4-17 12:47
請教下,聖心津/私如果要入回書院的話,要係“自行”就決定還是大抽獎時先選呢? ...

想入的話,當然是自行又選,大抽獎又選啦!

HauMiranda 發表於 24-4-17 13:37
老師今年建議考20名或之前先好搏
預左係穩陣保守
上年有師姐敢搏

唔明,其實B1都是一齊抽,點解要頭20先可以搏呢?

HauMiranda 發表於 24-4-17 15:05
老師保險
肯定頭20是band 1
老師都是roughly將全級人數除3分3個組別

總人數是幾多?4x入英華,証明B1最少有4x人

HauMiranda 發表於 24-4-17 15:20
這個是上年的data
今年是怎樣分banding(師姐pre-S1考成點)學校只會最保守去估計
估錯banding就大件事

今年pre S1未轉呀?不是下年才有新數據嗎?

HauMiranda 發表於 24-4-17 15:36
其實都唔知上年4x入英華係好彩band 2+no靚碌入還是點
總知我都明白校方係穩陣保守起見
俾個建議啫

B2無可能入英華既,B1都有人入唔到,邊可能B2會好彩抽到呢?

尋日在fb見到有聖津小五家長話,老師話上年乙一親生女全收

傻之達人 發表於 24-4-30 03:25
聖津家長朋友話,如果小朋友係中國舞校隊,就算考第尾都會保送上書院

嘩,乜咁重視中國舞架!多謝你資料
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊