用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Abrsm Grade 3 考小一學校
發新帖回覆
樓主: Chudount
go

Abrsm Grade 3 考小一學校 [複製鏈接]

fmf903 發表於 24-3-25 06:38
面試睇即場表現,這些證書幫助不大。
或者可以叫做表現到小朋友係坐得定,合作和識考試,唔係個d小一才有人生的第一次默書考試的小朋友

yiqiyihui 發表於 24-3-27 16:33
好叻喎4歲幾已考到筆試
咁叻不如谷一個樂器起碼一級啦

小朋友考得樂理3級,應該唔會咁奇怪無啦啦只係考樂理,無樂器或聲樂,而且程度應該都起碼3,4級,只係無去考試遮,如果真係覺得用音樂係有幫助,就畀小朋友練熟4首歌考下performance grade,好過無

如果真係想用音樂考學校,起碼都要有6級

認識2個有音樂的入直資:

5級鋼琴+6級大提琴,入女直;
7級鋼琴+6級大提琴,入男直
2人小一即入學校樂團

2人都是k3考到5級樂理,和英文流利

貓頭鷹之家 發表於 24-3-28 07:53
K3 已經考到這級數,神人。

2人共通點,媽咪是鋼琴老師,音樂系畢業

肥仔爸B 發表於 24-3-28 09:31
小朋友應該有音樂天份,普通直私或官津叩門如果能到達最後面試階段,可能會令學校對佢有好印象。但如果用來 ...

天份,加上表現到小朋友坐得定,專注力好,呢d小一來講已經係潛力

貓頭鷹之家 發表於 24-3-28 09:44

一般人好難有這樣的栽培的機會

佢地2個都係未出世就陪住媽媽上堂教琴,出世後識坐,就開始坐大脾埋琴按下琴,認音

但一樣有同樣經歷的小朋友,中學前打死都唔肯學樂器,到中學才因為學校一體一藝,先參加音樂班,學結他

jennylady 發表於 24-4-26 23:03
我覺得有用
反而starter滿盾冇用 (雖然有,大把人有但無得in)
我仔仔當年Abrsm grade 3 piano

樓主孩子的三級唔係樂器,係樂理,所以只顯示孩子的數學能力和做卷能力比同齡好,這個其實也是優勢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊