用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)
樓主: Gremlin
go

LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [複製鏈接]

FNN 發表於 24-4-3 04:04

IP律師吾係Engineering 出身,寫D claims 跟本保護吾到D clients ...
"有牌古惑仔", 真係形容得勁到位.

FNN 發表於 24-4-3 04:04

IP律師吾係Engineering 出身,寫D claims 跟本保護吾到D clients ...
大家吹下水, 冇所胃

twhkleung 發表於 24-4-3 04:15
"有牌古惑仔", 真係形容得勁到位.

其實好多家長想得個社會太簡單,做老細也好,打工也好,多門知識共用,幫人搵到水當你耶穌,幫吾到人搵水當你嗅四,理得你係乜師!做邊行都一樣,人哋搵到水先會比水你。吾係做個x師,叻個D最多咪三五十一個月。

所以我最吾尊重x師,-行埋去就問搞掂呢單嘢幾錢,比個Cap我。我吾想知你做幾多嘢,冇理由你能力低重要收多D錢!唔好揼我波鐘!

我出嚟碌咗廿幾年,到依家退咗休,仍念念不忘想做個有牌合法守規的古惑仔。

呢個社會,老細又好,客又好,(emoji)願使一百幾十聽D有牌的古惑仔癈Up,都吾會信D冇牌的古惑仔,這是人性。有牌始終有說服力好多。

所以我成日同個細佬講,23歲攞個牌係人生的開始,終極目標係要用自己專業知識嚟管同用d律師、會計師同d fund 佬。

目標只得一個,合法守規去搵水!

依家個社會講work life balance 同四天工作,年輕的一代不願付出,同我嗰代一日工作最少廿小時差好遠。其實個社會跟本越嚟越少工作,為咗調控個經濟同失業率,不斷教育我哋下一代work life balance。依家啲後生,一日只做幾粒鐘,點會搵到水?

twhkleung    發表於 24-4-3 07:35

FNN 發表於 24-4-3 06:01
我出嚟碌咗廿幾年,到依家退咗休,仍念念不忘想做個有牌合法守規的古惑仔。

呢個社會,老細又好,客又好, ...
过多十年八載, 當AI replace 左大部份d醫生, 律師, 乜師物師, 剩番低果d 乜師, 工作就係sales, 到時真係work life balance.

有一個師未必replace到, 就係... 礼仪師...

twhkleung 發表於 24-4-3 03:11
做finance埋行, 真係要自己想要乜.
我個加拿大partner, 佢個仔幾年前向Western Ivey畢業, 畢業前有NY ibank ...

你的回應有關Sync 係新嘅亮點,我較少這樣思考。

自己家人就幾OK,例如去年我去倫敦他安排睇4場現場足球比賽,因為我自細帶佢去睇,不是錢的問題,係有心。去年返香港放5個星期假,今年一家人會去幾個星期歐洲玩下。

個仔叻過我,我開香檳慶祝。你朋友的想法有點old school。

個仔唔接我嘅生意仔,我都欣然接受他的選擇。

Finance 係可以幾多元化嘅,做份Big4 例如15萬鎊年薪,不是做audit, 得閒再揸個鑊鏟炒美股及或者英國股票,叻人自己搵多20- 50萬鎊都有可能,而且是自己揾嘅,自己話事,唔怕layoff。肯定比每日做16-18個鐘,年中無休,輕鬆好多。

又或者捱幾年投行,有第一桶金之後辭職,自己做自己喜歡嘅嘢。各式各樣,give and take。

twhkleung    發表於 24-4-3 08:30
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

FNN 發表於 24-4-3 06:01

呢個社會,老細又好,客又好, ...

你講嘅我大部份同意,不過社會係進步緊,年輕一代不一定要每日做到唔駛瞓,知識,專業及善用科技能否取代部份以前啲長工时?

好工是否越來越少,幾睇行業,你講夕陽行業一定啱,但也有初升行業,最後多咗抑或少咗,就好難統計分類。

搵錢都講方法,自己後生靠專業靠時間換取,到一定年紀都會改變,因為經驗,網絡,機遇,最後工作時間短咗,搵錢多咗,錢搵錢也會多咗。後生嘅不一定走old seafood 的舊路來揾食搵錢,叻仔叻女有他們自己嘅方法及想法,未必係我杯茶,但係都可以work。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-4-3 07:54
你的回應有關Sync 係新嘅亮點,我較少這樣思考。

自己家人就幾OK,例如去年我去倫敦他安排睇4場現 ...
佢可能都係old school, 不过我都好明佢点霖, 我同佢一样, 由细到個仔大, 都向外面跑, 睇唔到個仔長大过程, 佢再大獲d, 太太係西人, 個仔好细個, 佢太太以訓練到個仔好獨立(佢地爱向個心道). 所以佢話想要返個仔, 我都明明地佢既感受...

ANChan59 發表於 24-4-2 22:49
有免稅額,12570鎊,以上到5萬鎊20%,5萬到12.5萬鎊40%,未計有很多扣稅的方法,最多27%左右。

何來50%交 ...
請問有咩方法扣稅,除了自身那12500免稅額,佢地好像沒有其他的免稅額。消費再俾多20%,真係幾甘的。

twhkleung 發表於 24-4-3 08:21
佢可能都係old school, 不过我都好明佢点霖, 我同佢一样, 由细到個仔大, 都向外面跑, 睇唔到個仔長大过程,  ...

以前安排咗,選擇咗,好難挽回。

人生係無盡選擇題,也是填充題。

因為資優,想幫佢轉校,佢唔想….
去board school,我哋又唔想……
返英國讀大學,佢又唔鍾意…..
勸佢去外國工作,他想留低,到佢想出國,咁就出咗去。

RainyRice    發表於 24-4-3 08:56

ANChan59 發表於 24-4-2 23:11
你可以計埋NI……

香港的物價(地產付加稅)也不少!
你如果以自己買餸煮飯計,生活所需物品一定低過香港,除了購買一些中式物品。

ANChan59 發表於 24-4-3 08:43
以前安排咗,選擇咗,好難挽回。

人生係無盡選擇題,也是填充題。
人在江湖, 身不由己

lm251099 發表於 24-4-3 08:36
請問有咩方法扣稅,除了自身那12500免稅額,佢地好像沒有其他的免稅額。消費再俾多20%,真係幾甘的。:igive ...

我是non-domicile ,冇英國工資收入,只係房租收入交稅,出租的管理費,維修保養,energy saving 使費都可以扣稅。就算出售物業的capital gain tax 都好均真,利息、費用,很多項目都可以扣稅,冇想像中咁金。

打工嘅,如果係BC,不是BNO,可以開ISA戶口,18-45歲,你每年在ISA戶口儲4000鎊,政府額外俾1000 鰟,也可以作投資股票基金,係免稅,可以用來做首期。

跨國企業或者大企業的package 也有不同options給你選擇來減低交稅,例如買電能車,private pension scheme,這些不同名目扣咗先交稅,再出糧。

就算年薪超過1 0萬鎊,effective tax rate 就可能低於25%。跟HR了解下他們公司有什麼項目可以幫手,阿仔同事也有不少不知道有這些options 福利。

但已經入不敷支就好難講,要開源節流。

去得外國或者留低,應該知道不少好處及壞處,咁初衷係乜?點解之前作這個決定?

不同社會有不同制度,這樣比較我覺得不妥,樣樣都攞到盡,係好難嘅,係要取捨。

lm251099 發表於 24-4-3 08:48
你如果以自己買餸煮飯計,生活所需物品一定低過香港,除了購買一些中式物品。 ...

在外地生活,要理解當地情況,要融入及適應地改變調整。

我上次去倫敦,將中式食譜本地化,然後教阿仔,比普通中式餐館還好食。煮食用品不太就手,回到香港我買咗一些當地冇嘅煮食工具,讓佢帶回去。

我有個感覺,在倫敦出面食15鎊樓下嘅嘢,好嘅真係唔多,人均超過20鎊以上選擇多啲。不需要每日每餐出去吃,出去食就食好啲,其他時間自己煮。

他大部份時間wfh,自己煮反而方便過出去食。附近M&S 及Waitros已經可以買齊所需要嘅食物及生活用品。

twhkleung 發表於 24-4-3 08:48
人在江湖, 身不由己

咁就暫時冇乜辦法。

年輕人到一些時間點,可能會有變化,不想窮到只剩下$,會認為親情友情愛情比$重要,會有重新規划也說不定。

ANChan59 發表於 24-4-3 08:14
你講嘅我大部份同意,不過社會係進步緊,年輕一代不一定要每日做到唔駛瞓,知識,專業及善用科技能否取代 ...

陳sir:
想請教一下
如果想好像你仔咁做金融商業財務,讀大學係咪要讀神科呢?QF嗰啲?
你仔入行條路好似好順利,除了個人特質,還受邊方面影響呢?
大學俾既機會?中學既network?

liverpool2023 發表於 24-4-3 09:40
陳sir:
想請教一下
如果想好像你仔咁做金融商業財務,讀大學係咪要讀神科呢?QF嗰啲?
今日得閑, 唔介意我參與"肺"話幾句.
1. 要入大投行, 做边個role都差唔多, 最緊要係边間U的business school畢業.
2. GPA 4.0比边個degree program重要, 返正Interview時乜都睇到.
3. 北美睇能力多於睇关係(除非一d特別得好西利的关係)
4. 好似我friend個仔, 普通半唐番, 一定冇背景, 听我friend講, 佢仔老板好唔中意佢仔, 佢仔易唔中易個老板(基本上埋個老板下面咁多個fund man 都唔中意埋個老板), 但去年佢仔個fund growth得最勁,老板一样咁睇佢個仔. 我想講, 向WallSt, 只講$, 你今日幫公司賺大錢, 回报高到想唔到,但明年有乜事, 話殺就殺, 顺利益組合.

liverpool2023 發表於 24-4-3 09:40
陳sir:
想請教一下

他在Big 4做顧問服務,主要客戶是Banking (iBank and Corporate Bank), Insurance and Asset Management,現在要兼顧FinTech and technology及Cryto的客戶。

佢係讀QF,他不覺得係神科,只係較專業,而且適合佢興趣及性格。他自細數底好,但不喜歡讀純數學,工程及理科。

他在香港及倫敦有請Professional Accounting,Finance, Mathematical Finance畢業生,反而QFin係異數,因為他們有更多更好選擇,在香港二線及中資投行係可以入嘅。

如果去到一线跨國投行,因為起薪點高,多人申請,好多選擇,而且他們講diversity,不一定要請讀Finance 相關嘅同事。其實在其他公司踏實做幾年,做得出色,以experience hired 入一二綫投行比fresh graduate 容易些。

你有時間可以睇我2017年的日誌,當年佢搵工百事不順,只係有兩份銀行工,其中一份做MT,人工比Big4高不少接近5成到8成。但係我哋覺得fresh graduate 做跨國公司,多嘢學,多exposure 比第一年起薪點高重要,所以入咗Big4。

佢係有點運氣及好嘅際遇。大姐在揀剩嘅CV入面揀佢出嚟,佢冇first class,因為只係有兩個位,HR冇揀佢做Analyst,大姐睇profile幾特別及AT成績好高,所以見佢,一拍即合。然後遇到大哥及印度老細,三個人爭個細,各自教佢嘅絕技,俾不同機會佢試,越做越有信心,所以被重點栽培。

他識做人比識做事及專業知識更重要,平衡幾個老細絕不簡單。

在日誌講好多了,不再重覆,

中學嘅訓練係非常有用,他很容易及很快在一個新公司,新環境搵到自己嘅位置,然後做好佢,對不同人與事都好淡定,老閶覺得有台型,所以intern 及正職,女同事有仔嘅,一定問佢點樣入旺角體藝學院。

同屆同期,多數都係交流,很多專業人士,畢業頭幾年個個都係考專業試及training,個氛圍比較良性互動,互相鼓勵。如果搵銀行,搵醫生,律師,顧問,自然會互相介紹或者俾少少意見。香港代表,國際排名運動員又係另一個光境,各自各精彩。圍爐取暖時,大家一齊想當年。

我相信其他中學都會有,不過參與比賽及活動,特別是團隊合作的,產生嘅感情,跟齋讀書考試係有分別嘅。

去到出嚟做嘢,偶然遇到師兄,多數不會說穿,做得好,一封大客appreciation letter,好過你每日7-11。這個不是經常發生,在適當時間點,everything being equal, it make the difference。

* **

大學俾佢一個機會去紐約做intern,所以大姐覺得奇怪點解HR篩走佢,面試嘅時候問最多係美國嘅intern。

中大QFin 對考CFA及 FRM 係好對口。不過,讀得掂,欏first class,跟學嘢有時係魚與熊掌。例如讀多啲computing,可能影響讀數嘅時間,科目將來好有用,教授叻但手緊,係會爛grade,這個就要考慮及取捨。

補充一點,出到嚟,電腦及Al對佢事業幫助很大,不低過Finance。

他做過及做緊嘅公司老細,對中大QFin 係非常有好感,但係很多畢業生對起薪點卻步。

上面只係我個人及部份阿仔嘅睇法,未必夠全面,你等其他家長補充。

如果再有問題,私底下搵我,不要side track 樓主個帖。

twhkleung 發表於 24-4-3 10:14
今日得閑, 唔介意我參與"肺"話幾句.
1. 要入大投行, 做边個role都差唔多, 最緊要係边間U的business school ...

謝謝

ANChan59 發表於 24-4-3 10:53
他在Big 4做顧問服務,主要客戶是Banking (iBank and Corporate Bank), Insurance and Asset Management, ...

已pm
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊