用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)
發新帖回覆
go

LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [複製鏈接]

pccw2017 發表於 24-3-30 15:49
想做律師直接讀 LLB (HKU). BBA JD (CUHK) 有D兩頭唔到岸的感覺.
HKU LLB 專攻法律. 畢業後可以做見習律師 ...

似乎,你要考慮研究多少少,會好啲~

lm251099 發表於 24-3-30 16:04
為何不考慮hku 嘅 LLB & BBA double degree 讀五年。畢業一樣可以報PCLL 又有BBA 証書及知識。 ...

收生要求唔同~

回覆樓主:

其實睇下JD既course code,點解會出現係CU兩個Department ,應該唔難理解~

回覆樓主:

其實好多人根本唔明白, BLaw根本就係包含LLB,同LLB根本冇分別,只係要多修一些科目,硬說成BLaw好似唔專業,又未必入到PCLL,只可以話係佢既個人想法,偏離事實既認知,從事法律而對其他智識有一定認知,唔係更好咩。冇用,HKU和CU就冇必要開科,亦揾唔到客,咪當香港學生不懂分析吧~

lm251099 發表於 24-3-31 21:13
如果方向已定就LLB, 用果一年來讀PCLL好過。有學生分享過後悔讀 BLaw, 佢話另願用果一年讀Master 好過揸住 ...

LLM又有說法認為對工作幫助不大~

不過,智識係越多越好既,我估~

視乎各人睇法~

lm251099 發表於 24-4-1 07:31
LLB 正常都係接PCLL 嘅啦

你指Master係乜Master先,唔係LLM? 我並非指PCLL ~

若不,又和多讀一個本科degree有幾大分別~

曾經聽過一個說法,修畢完LLB或LLB+PCLL之後,即刻去讀LLM,係未必清楚自己本身既選擇意向,有一定實質工作經驗更好。但又帶出另一個問題,投身社會後,再選擇放棄現有工作和重新投入校園生活,係唔容易既決定~

我只係說出人人要求和睇法係有唔同的~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊