用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)
發新帖回覆
go

LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [複製鏈接]

糾結中, 論大學排名、學術成績/架構、PCLL、前景出路…. 各有千秋!懇請各位俾啲意見, 謝謝!
   9    0    0    0

謝謝各位,囡絕對係响law方面發展,但佢選課時遍向double degree, 可以彈性處理將來發展。佢報HKU LLB 都係鐘情同UCL嘅double degree, 因一定要擺1st choice, 但依家未有消息!

LLB (HKU) —> undergraduate degree
BBA-JD (CUHK) —> undergraduate +post graduate degree

之後會take PCLL (呢個唔易入)…… 明白到會好辛苦,佢預咗…. 只係真係糾結中😐!

申利:囡non-Jupas 已收CO, 澳洲n英國亦有offer(都係double degree), 只係佢選擇响香港讀….. 希望有多啲意見參考吓!
🙏 thank you!

mcl233 發表於 24-3-31 12:40
其實好多人根本唔明白, BLaw根本就係包含LLB,同LLB根本冇分別,只係要多修一些科目,硬說成BLaw好似唔專 ...
是的,真不容易。去information day, 亦有學生坦言放棄law ……
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊