用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)
發新帖回覆
go

LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [複製鏈接]

Gremlin 發表於 24-3-28 13:21
糾結中, 論大學排名、學術成績/架構、PCLL、前景出路…. 各有千秋!懇請各位俾啲意見, 謝謝! ...
為何不考慮hku 嘅 LLB & BBA double degree 讀五年。畢業一樣可以報PCLL 又有BBA 証書及知識。

lojo11 發表於 24-3-31 11:22
BBA JD (CUHK) 工商管理學士(工商管理學士綜合課程)及法律博士雙學位課程 呢個名好勁咁... 之前都有叫仔 ...
A2 Blaw, 咁A1 MBBS 起不是更忙更多野讀

Gremlin 發表於 24-3-31 17:23
謝謝各位,囡絕對係响law方面發展,但佢選課時遍向double degree, 可以彈性處理將來發展。佢報HKU LLB 都係 ...
如果方向已定就LLB, 用果一年來讀PCLL好過。有學生分享過後悔讀 BLaw, 佢話另願用果一年讀Master 好過揸住兩個degree 。

mcl233 發表於 24-3-31 23:47
LLM又有說法認為對工作幫助不大~

不過,智慧係越多越好既,我估~
LLB 正常都係接PCLL 嘅啦

lojo11 發表於 24-4-1 20:38
我仔唔係讀MBBS, 讀商科.. 要求比blaw高少少...
咁又係,Gbus 應該比果兩科輕鬆很多

ANChan59 發表於 24-4-2 22:49
有免稅額,12570鎊,以上到5萬鎊20%,5萬到12.5萬鎊40%,未計有很多扣稅的方法,最多27%左右。

何來50%交 ...
請問有咩方法扣稅,除了自身那12500免稅額,佢地好像沒有其他的免稅額。消費再俾多20%,真係幾甘的。

ANChan59 發表於 24-4-2 23:11
你可以計埋NI……

香港的物價(地產付加稅)也不少!
你如果以自己買餸煮飯計,生活所需物品一定低過香港,除了購買一些中式物品。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊