用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)
發新帖回覆
樓主: Gremlin
go

LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [複製鏈接]

esmehouse 發表於 24-4-2 12:04
IP 香港唔需要太多律師,可能個部門都係得一至三個,所以係比較難搵  ...

"錢途"就一定係做生意, 邊行都一样, 唔会有条靚賺錢多過老板的.
IP律師算唔算窄? 有個第一身經驗share下.

幾年前, 我公司想file個关於Machine Learning的Patent, 我去搵Deacons搞, 一开始係同HK埋邊律師傾, 傾下傾變左同英国和澳洲果邊office傾, 再傾傾下, 又變左三四個patent enginners同我d research scientists傾. 原來IP律師只負责开門(接生意)同关門(customized d contract template)比我地. 绝大部份既work係d遍佈全世界的Deacons' Patent Engineering team (其实可能係outsource都唔定)做,最后搞左一大輪, 原來英国的BAE Systems (做HMM aircraft carrier果間公司)埋幾年files 左一大堆相关的patents, 個patent engineer話基本上你想file果個patent, 成個breadth 都比佢包住晒, 但你要file唔係唔得,因佢地file晒既係d general 野, 佢一定包哂, 但就冇depth, 所以, 如你要file,從個depth既角度一定得, 但有生意時, 多多少少都要分番d比BAE (所以点 解埋d大公司有咁多PhD出好多commercial papers, 就係要泥lock住晒d地盤).

講左咁多,其实我想講, 做IP律師条路窄得泥唔夠專,做個commercial lawyer或入F500法律部做好过.

ANChan59 發表於 24-4-2 22:49
有免稅額,12570鎊,以上到5萬鎊20%,5萬到12.5萬鎊40%,未計有很多扣稅的方法,最多27%左右。

何來50%交 ...
做finance埋行, 真係要自己想要乜.
我個加拿大partner, 佢個仔幾年前向Western Ivey畢業, 畢業前有NY ibank去Ivey請人,佢果仔成功畢業后去左NY工作(佢話原來係加籍, 間公司肯用經濟學家去申請visa, 100%即批). 人工高到好跨, 去年已USD >> 0.5M. 不过個freind話佢好唔开心, 因為冇左個仔, 因為次次去NY, 個仔都好忙,連weekend佢都見唔到個仔好內(佢自己都係finance人,過去二十年, 佢都係stay向大陸), 更hurt既係, 就算有機会同個仔傾下偈, 一講到個market, 個仔重叻個佢, 佢話真心, 希望個仔蠢d, 同可返加工作, 有番個仔.

所以, 唔單子两公婆要sync, 原來老豆同仔都要sync. (錢同親情, 点简?)

FNN 發表於 24-4-3 04:04

IP律師吾係Engineering 出身,寫D claims 跟本保護吾到D clients ...
"有牌古惑仔", 真係形容得勁到位.

FNN 發表於 24-4-3 04:04

IP律師吾係Engineering 出身,寫D claims 跟本保護吾到D clients ...
大家吹下水, 冇所胃

FNN 發表於 24-4-3 06:01
我出嚟碌咗廿幾年,到依家退咗休,仍念念不忘想做個有牌合法守規的古惑仔。

呢個社會,老細又好,客又好, ...
过多十年八載, 當AI replace 左大部份d醫生, 律師, 乜師物師, 剩番低果d 乜師, 工作就係sales, 到時真係work life balance.

有一個師未必replace到, 就係... 礼仪師...

ANChan59 發表於 24-4-3 07:54
你的回應有關Sync 係新嘅亮點,我較少這樣思考。

自己家人就幾OK,例如去年我去倫敦他安排睇4場現 ...
佢可能都係old school, 不过我都好明佢点霖, 我同佢一样, 由细到個仔大, 都向外面跑, 睇唔到個仔長大过程, 佢再大獲d, 太太係西人, 個仔好细個, 佢太太以訓練到個仔好獨立(佢地爱向個心道). 所以佢話想要返個仔, 我都明明地佢既感受...

ANChan59 發表於 24-4-3 08:43
以前安排咗,選擇咗,好難挽回。

人生係無盡選擇題,也是填充題。
人在江湖, 身不由己

liverpool2023 發表於 24-4-3 09:40
陳sir:
想請教一下
如果想好像你仔咁做金融商業財務,讀大學係咪要讀神科呢?QF嗰啲?
今日得閑, 唔介意我參與"肺"話幾句.
1. 要入大投行, 做边個role都差唔多, 最緊要係边間U的business school畢業.
2. GPA 4.0比边個degree program重要, 返正Interview時乜都睇到.
3. 北美睇能力多於睇关係(除非一d特別得好西利的关係)
4. 好似我friend個仔, 普通半唐番, 一定冇背景, 听我friend講, 佢仔老板好唔中意佢仔, 佢仔易唔中易個老板(基本上埋個老板下面咁多個fund man 都唔中意埋個老板), 但去年佢仔個fund growth得最勁,老板一样咁睇佢個仔. 我想講, 向WallSt, 只講$, 你今日幫公司賺大錢, 回报高到想唔到,但明年有乜事, 話殺就殺, 顺利益組合.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊