用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)
發新帖回覆
樓主: Gremlin
go

LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [複製鏈接]

If the kid wants to become a lawyer, why does he/she go for BBA JD or business and law? The other way round, If the kid wants to become a businessman, why does he/she go for LLB?

回覆樓主:

在一間法律世界排名25同Business Management排名46的大學讀Management,要花五年時間去取得兩個Undergraduate Degee,個人覺得係浪費青春。

讀LLB,在英國讀世界前十大學讀三年,加PCLL -年,十七歲入去讀,廿歲undergraduate畢業,廿一歲PCLL畢業,入職Magic Circle firm五萬至五萬五,Train兩年做solicitor、廿三歲有英國同香港牌做solicitor或廿二歲call bar,人工九萬以上。

相反,以頂級成績入去讀個麽次級大學Business 加Law 的所謂double degree,十七歲入去讀,花五年時間,廿二歲畢業,廿三歲PCLL畢業 (仲要1st),廿五歲或廿六歲成為次級律師樓的solitcitor,人工低一級,個人覺得係浪費咗一個頂級學生的青春。

注:入到BLaw,其實大部份都係攞獎學金去英國免費讀頂級LLB。

如果讀Management,我個人會選擇讀個business undergraduate 再去頂級的大學如Harvard, IMD, LBS 讀個Master degree in management。 出嚟的際遇比喺有所世界排名46嘅大學讀Business Management 更有希望。

條數好易計!

pccw2017    發表於 24-4-3 15:31

esmehouse 發表於 24-4-2 12:04
IP 香港唔需要太多律師,可能個部門都係得一至三個,所以係比較難搵  ...

如果用PESTL analysis 去分析香港的external environment, 你會得知IP有冇得做!

ANChan59 發表於 24-4-2 11:16
他是喜歡律師工作,倫敦找到IP 及technology 的律師工作,香港較難找到。

他都下很大決心回香港,然後下 ...

倫敦搵十萬磅,有一半係要開心交稅(emoji)(emoji)

ANChan59 發表於 24-4-2 22:49
有免稅額,12570鎊,以上到5萬鎊20%,5萬到12.5萬鎊40%,未計有很多扣稅的方法,最多27%左右。

何來50%交 ...

你可能可免VAT 的,食個飯買卷廁紙都要20% VAT

在倫敦做個magic circle 律師,應該日日放工去Tesco買餸,用Clubcard回家做飯,成世都冇asset。

我冇算VAT, capital gain, NI 同council tax! 做律師可能日日踏單車出入。

汽車保險最近又加咗廿%,-日飲咖啡都十幾磅,不計交際應酬,所以上文只說一半開心稅,做律師按十五分鐘計數,應該吾識日日計用absolute value.

Simple logic from law students: 通常PCLL唔收或冇Training contract, 咪讀LLM囉!

-般來說LLM係比有志academics 同bar 讀,叻果D會去Oxford讀BCL洗洗香港頂級大學個底

比多個資訊樓主:
Oxbridge, LSE同UCL畢業的學生,-般吾會去HKU讀PCLL。多數會選城大,因為報親CO會比pass hon. 大部分呢四間的學生都有training contract同係大firm比錢,而大firm 的CO只要求PCLL合格,所以呢啲畢業生一般會選。而中大CO要求平均分62分 (約十日前已出offer) 入PCLL。

另外,HKU-UCL只收四個學生,DSE只收兩個,-般識計數的學生比咗offer都會reject!如果在UCL讀咗兩年,為什麼不在UCL讀多六個月?在五月考多四天試就畢業,為什麼還要回香港多讀2年LLB?

twhkleung    發表於 24-4-3 02:14

twhkleung 發表於 24-4-3 02:43
"錢途"就一定係做生意, 邊行都一样, 唔会有条靚賺錢多過老板的.
IP律師算唔算窄? 有個第一身經驗share下.
...

IP律師吾係Engineering 出身,寫D claims 跟本保護吾到D clients。 寫patent 最好要有engineering 底,吾係一個IP律師搞出三四家人,到examination 果時D律師又吾夠examiner fight.

twhkleung 發表於 24-4-3 04:15
"有牌古惑仔", 真係形容得勁到位.

其實好多家長想得個社會太簡單,做老細也好,打工也好,多門知識共用,幫人搵到水當你耶穌,幫吾到人搵水當你嗅四,理得你係乜師!做邊行都一樣,人哋搵到水先會比水你。吾係做個x師,叻個D最多咪三五十一個月。

所以我最吾尊重x師,-行埋去就問搞掂呢單嘢幾錢,比個Cap我。我吾想知你做幾多嘢,冇理由你能力低重要收多D錢!唔好揼我波鐘!

我出嚟碌咗廿幾年,到依家退咗休,仍念念不忘想做個有牌合法守規的古惑仔。

呢個社會,老細又好,客又好,(emoji)願使一百幾十聽D有牌的古惑仔癈Up,都吾會信D冇牌的古惑仔,這是人性。有牌始終有說服力好多。

所以我成日同個細佬講,23歲攞個牌係人生的開始,終極目標係要用自己專業知識嚟管同用d律師、會計師同d fund 佬。

目標只得一個,合法守規去搵水!

依家個社會講work life balance 同四天工作,年輕的一代不願付出,同我嗰代一日工作最少廿小時差好遠。其實個社會跟本越嚟越少工作,為咗調控個經濟同失業率,不斷教育我哋下一代work life balance。依家啲後生,一日只做幾粒鐘,點會搵到水?

twhkleung    發表於 24-4-3 07:35

LiHing 發表於 24-4-4 15:42
想請教下,近排我聽聞有學生先報CU 嘅PCLL, 如果唔得先再報City U 嘅PCLL, 依個係咩玩法?

不過我都知Top ...

三間U互換信息,放second priority 基本上唔收

LiHing 發表於 24-4-5 13:39
Published 得出來我覺得是真的,但考入去讀都唔容易。

LSE 2021 admission rate 係6.6% (https://www.admissionreport.com/london-school-of-economics/llb-law). 成績係基本,收吾收睇personal statement. 我見過DSE攞5個5**唔收. LNAT>28 (MC),但多數香港學生三十幾.

讀緊的學生,DSE最低嗰個6科有41分 (加分後). IB 最低嗰個43-44分;大部分GCE A-Level都係4個A*.

80-90%. 學生攞2-1畢業. 2-1代表平均分60分以上 (https://info.lse.ac.uk/Staff/Divisions/Academic-Registrars-Division/Teaching-Quality-Assurance-and-Review-Office/Assets/Documents/Calendar/SchemeBachelorOfLaws2019.pdf),對呢班尖子來說應該吾難.

Conversion 一般會在second year考完合格,吾合格的會在第三年聖誕補考.

近乎所有LSE香港學生都有Magic Circle Training Contract, 所以PCLL學費全免。

LovelyBB06 發表於 24-4-4 18:25
好奇一問,點解top tier那些人反而不去hku 讀PCLL呢?

CityU 個conditional offer 聞說係Pass Honour.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊