用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK)
發新帖回覆
樓主: Gremlin
go

LLB (HKU) vs BBA JD (CUHK) [複製鏈接]

FNN 發表於 24-4-3 00:28
比多個資訊樓主:
Oxbridge, LSE同UCL畢業的學生,-般吾會去HKU讀PCLL。多數會選城大,因為報親CO會比pass ...

想請教下,近排我聽聞有學生先報CU 嘅PCLL, 如果唔得先再報City U 嘅PCLL, 依個係咩玩法?

不過我都知Top Tier 那些畢業生一般都吾會去HKU 讀PCLL 的。

那麼入CU PCLL 是否平均分cut off 是62  左右?我又要請教,當pcll 收2:1 來計,有些law school 肯定難d如Oxbridge, LSE 等,就算大家一樣2:1,也可以有很大的分別?!

ElaiUKStudy 發表於 24-4-4 19:08
CityU都有寫明first priority會優先考慮, 所以, second priority係比完first priority的學生有位先再排比 ...

好似話佢地好早報CU, 如果一出消息唔收,就立刻去報City U 當做first priority,究竟其中有乜嘢蹺妙?我實在不知道,佢哋貪CU PCLL合格率高。

以我理解,PCLL 比offer外國返來的 是 conditional 的,如外國返來,其中一個condition 係要pass 哂所有conversions exam

ElaiUKStudy 發表於 24-4-5 08:20
其實PCLL收生已經很多年,佢哋一定有個方法去做alignment.  我就唔知細節,但例如HKU PCLL, 都有寫明收hig ...

Published 得出來我覺得是真的,但考入去讀都唔容易。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊