用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官 vs 港同
樓主: kiwi2007
go

荃官 vs 港同 [複製鏈接]

twhkleung 發表於 24-4-3 10:21
因為5+數百周比荃少, 如佢Bio/Chem/Econ 特別高, 即5+數多由埋d 科而來. 咁你都岩, 讀理應該去百周, 文或未 ...

Bio/Chem/Econ唔知2間中學各開幾多班? 1班同2班or最後去考人數又唔同演繹。

gracelam 發表於 24-4-3 10:48
Bio/Chem/Econ唔知2間中學各開幾多班? 1班同2班又唔同演繹。
剛计过, 應只开一班而非3班(2班機會都唔高, 可能某一科開到两班, 其它一班).

twhkleung 發表於 24-4-3 10:51
剛计过, 應只开一班而非3班(2班機會都唔高, 可能某一科開到两班, 其它一班). ...

2間都係一班?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-4-3 10:54
2間都係一班?
係. 咁条數合理d, 否則其它科就幾难睇下了.

gracelam 發表於 24-4-3 10:48

Bio/Chem/Econ唔知2間中學各開幾多班? 1班同2班or最後去考 ...
之前开幾多班不可能知, 但考時得番一班較夾到条數

twhkleung 發表於 24-4-3 10:59
之前开幾多班不可能知, 但考時得番一班較夾到条數

所以x科5+%高真係反映精英先讀到呢個level   →讀到呢D熱門科……
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hiuching8 發表於 24-4-3 09:06
我對荃灣官立在新界西係咪第一有所保留
保良局百周年李兆忠vs荃灣官立
level 5+
睇Poyau 2023 DSE數據5+% 荃官46.8% 百周 47%
4+% 荃官81.2% 百周 82.5%
人均5+ 荃官3.175 百周3.111
人均4+ 荃官5.508 百周5.463

百周%比較高,人均比較低,即係人均報考科目比荃官少,
整體嚟講荃官應該贏個馬鼻

kiwi2007 發表於 24-4-2 23:50
如果有得揀,老闆會點揀?
港同,英文成績比荃官強得多。

kiwi2007 發表於 24-4-3 07:52
荃官 x 3
荃官特色:
~雄霸新界西五十多年,未試過考第2(叻過月娥)
未試過考第2呢層...新界西仲有間林護

hiuching8 發表於 24-4-3 09:06
我對荃灣官立在新界西係咪第一有所保留
保良局百周年李兆忠vs荃灣官立
level 5+
百周年好厲害!

twhkleung 發表於 24-4-3 09:48
其实两間都咁好, 差好少好少.
https://drive.google.com/file/d/1bCcjvO_kg5MChzPH3lx9BOWVA4J_-1zT/previe ...
LS這科可以不理

cherrieshum 發表於 24-4-3 11:17
百周年好厲害!

我地都有幾科5+ 100%,不过得幾個人考... 所以要知最终幾多人考才有參考介值.

但仍好有用,如位學生想讀Econ, 而S5 Econ班收左位學生, 过去位學生考到中上, 咁埋科过去5+都大过50%, 咁個位學生"估计"可有5+的机会都大.

twhkleung 發表於 24-4-3 10:51
剛计过, 應只开一班而非3班(2班機會都唔高, 可能某一科開到两班, 其它一班). ...

不是
保良百周的通告顯示,Bio/Chem/Phy/Econ也有兩班,最尾有幾個人考就唔知
荃官就有寫明考生人數,Bio/Chem/Phy/Econ分別係76/71/55/44人,正常中學唔會多過35人一班,所以全部都開兩班至三班

https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/file_download.php?fileid=738&pdf_preview=no

hiuching8 發表於 24-4-3 11:59
不是
保良百周的通告顯示,Bio/Chem/Phy/Econ也有兩班,最尾有幾個人考就唔知
荃官就有寫明考生人數,Bio/ ...
如果真係开两班, 咁你當佢两班加哂drop 乘30幾人考算, 否則其它果10科8科5+可能得番10%唔夠, 对一間1a泥講係冇乜可能.
1. Bio 5+, 72.7%, 两班35x2=70人, 即70*72.7%, 约佔了51個5+
2. Chem 5+, 63.8%, 两班35x2=70人, 即70*63.8%, 约佔了45個5+
3. Econ 5+, 70.5%, 两班35x2=70人, 即70*70.5%, 约佔了49個5+

3科已佔左 51 + 45 + 49 = 145個5+, 而所有科加晒係有336個5+. 即只剩番 336 - 145 = 191個5+.

而4主科係 33.3%, 38.9%, 59.2%, 和25%, 108 人, 即 108 x 33.3% + 108 x 38.9% + 108 x 59.2% + 108 x 25% = 169個5+.  

即只剩下 336 - 145 - 169 = 22個5+比如下所有科.

所以唔理係咪开2班, 但最后考既人數係少左好多好多.

BACY 發表於 24-4-3 11:17
未試過考第2呢層...新界西仲有間林護
林護唔出,誰與荃官爭峯? 想當年,荃灣聖芳濟亦曾經力壓荃官,仲搶走左唔少男丁㖭。每當變幻時,便知時光去? 我反而好想問,點解林記唔考慮轉直資? 因為荃葵青區等左咁多年,一間直資中學都未出世, why?

twhkleung    發表於 24-4-3 13:32

kiwi2007 發表於 24-4-3 13:30
林護唔出,誰與荃官爭峯? 想當年,荃灣聖芳濟亦曾經力壓荃官,仲搶走左唔少男丁㖭。每當變幻時,便知時光去 ...

好明顯因為區內中產不足,荃灣西站未發展之前,貴價大型私樓只有灝景灣同盈翠半島

twhkleung 發表於 24-4-3 12:43
如果真係开两班, 咁你當佢两班加哂drop 乘30幾人考算, 否則其它果10科8科5+可能得番10%唔夠, 对一間1a泥講 ...

部分同意,熱門科目drop一半應該係誇張咗,band 1a學生同家長會顧面子,唔會隨便drop咁多,特別係drop biology的話,連入護理學系都難咗。最後drop剩40-50人去考就合理嘅。

twhkleung    發表於 24-4-3 13:56

hiuching8 發表於 24-4-3 13:39
好明顯因為區內中產不足,荃灣西站未發展之前,貴價大型私樓只有灝景灣同盈翠半島
...

荃威花園初期,背山兼遠眺海,曾經吸引勁多中產家庭,尤其是教師。
綠陽新邨入伙後更加唔駛講,教師/公務員佔大户。
海濱花園亦多公務員家庭,尤其是紀律部隊。
強烈要求蔡若蓮還荃葵青一間直資中學。

kiwi2007 發表於 24-4-3 13:54
荃威花園初期,背山兼遠眺海,曾經吸引勁多中產家庭,尤其是教師。
綠陽新邨入伙後更加唔駛講,教師/公務 ...

荃威花園、綠楊舊邨已經超過40年,算吧,一手業主個孫可能讀緊大學

hiuching8 發表於 24-4-3 13:54
部分同意,熱門科目drop一半應該係誇張咗,band 1a學生同家長會顧面子,唔會隨便drop咁多,特別係drop bio ...

唔好介意, 順似纸上談兵.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊