用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求請教:大光德萃VS宏信書院
go

求請教:大光德萃VS宏信書院 [複製鏈接]

活潑男仔,中英文良好
學費地點不是問題,大學預計都會到外國升學,主力都想讀IB,呢兩間點揀好?
謝謝大家!

1    0    0    0

Mrs.mi1129 發表於 24-4-3 22:42
活潑男仔,中英文良好
學費地點不是問題,大學預計都會到外國升學,主力都想讀IB,呢兩間點揀好?
謝謝大家 ...

兩間都有朋友讀

元朗宏信讀緊中四
德萃嗰個讀中二

如果你去外國德萃一定會比較好,學制比較適合

zebrama 發表於 24-4-3 23:36
兩間都有朋友讀

元朗宏信讀緊中四

謝謝你
有冇多啲學校嘅資訊可以分享?
想知道個支援同校園生活(emoji)(emoji)

回覆樓主:

以我所知,德萃嗰位小朋友係讀得幾好嘅,佢應該會選擇讀A-level, 因為佢比較偏科,學校對A-Level同I B嘅學制都會建議俾返學生最適合嘅道路

宏信嗰位,中四有幸入到I B嗰班,媽媽見佢讀得好辛苦,聽佢講入唔到I B嗰啲兩頭唔到岸⋯⋯

大約只係知道係咁

詳細建議你親自去學校聽了解一下

zebrama 發表於 24-4-4 01:41

以我所知,德萃嗰位小朋友係讀得幾好嘅,佢應該會選擇讀A-level ...

其實我兩間都係聽咗簡介會先報名
當然兩間都各有好處,
宏信就歷史悠久啲,但我都擔心入唔到IB點算
德萃始終歷史比較新,但學制吸引,不過網上資料亦不多
所以都上嚟問吓大家!

借個位問下,宏信中一入學,校方有冇表示話prefer新生考DSE?

tigamama 發表於 24-4-4 13:00
借個位問下,宏信中一入學,校方有冇表示話prefer新生考DSE?

宏信DSE成績都唔係咁好,應該唔會建議學生讀DSE掛

IB成績整體都唔算十分突出,好似上一年有幾位同學仔大約38至4 0幾分

zebrama 發表於 24-4-4 23:01

IB成績整體都唔算十分突出,好似上一年有幾位同學仔大 ...
其實不用靠估的,宏信網站可以找到成績的報告。2022 年 IB 成績最高分同學有 44 分,平均分達37.4。雖然不突出,但也不算差。

"This batch of students has done exceptionally, out of the candidature of 24 students, 75% of the cohort obtained over 35 points and the highest scorer obtained 44 marks out of the maximum of 45. The cohort achieved an average of 37.4 points, above the world average of 32 points"

想請問大光德萃難入嗎?

IB成績整體都唔算十分突出,好似上一年有幾位同學仔大 ...

正正是dse 成績一般,才想收叻嘅新生去考,同唔好同原校生爭ib位。
有雙學制嘅學校收插班生會講明要考dse,想知宏信有冇?

tigamama 發表於 24-4-4 13:00

無咁同我地講呀

tigamama    發表於 24-4-7 15:35

mandi_lui 發表於 24-4-4 23:45
其實不用靠估的,宏信網站可以找到成績的報告。2022 年 IB 成績最高分同學有 44 分,平均分達37.4。雖然不 ...

不過怕入唔到IB

mansuiicy 發表於 24-4-5 00:02
想請問大光德萃難入嗎?

中英數要做卷,大約一小時
數學卷係英數,中文要作2篇文
之後小朋友同家長各要獨自見校長
小朋友interview 係用英語,家長可揀廣東話!

Mrs.mi1129 發表於 24-4-7 11:30
中英數要做卷,大約一小時
數學卷係英數,中文要作2篇文
之後小朋友同家長各要獨自見校長

面見小朋友及家長各自幾耐?

宏信是直資學校,受教育局監管,教育局限制修讀海外課程人數比例,每間學校不同,最多只有五成,所以唔存在叫學生唔讀DSE

回覆樓主:

根據ibo網頁,德萃2023年3月起成為ib school, 德萃網頁話2023年8月學生可選科,首届ib畢業生應該係2025, 學習網頁就睇唔到ib subject information

新校比predicted grades 學生去申請大學可能蝕底D, 因無往績參考,未知大學會否 discount predicted graded

Mrs.mi1129 發表於 24-4-7 11:27
不過怕入唔到IB

如果你心儀 ib 課程,為何不選只考ib 學校? 小學和初中用ib 課程或ib模式, 之後接dse, 成績無咁理想, 這不單係宏信情況

宏信 2022 有24 個ib 生, 平均37分, 其實唔錯, 但平均分只可參考, 因兩個語文和數學分級別, 同分但不同級別水平可差好遠, 我見有學生考Eng A High level, 即母語水平, 但亦有考Eng B, 即2nd language, Standard Level, 水平好大差異咁, 其他直資Eng B 也只可考High level, 無standard level

Mrs.mi1129 發表於 24-4-7 11:27
不過怕入唔到IB
在眾多行雙學制的直資學校中,宏信應該已經係最容易排 IB 隊了。如果這個也怕入不到,可能真的不合適,有 DSE 做後備也未嘗不是好事。

poonseelai 發表於 24-4-7 20:25
如果你心儀 ib 課程,為何不選只考ib 學校? 小學和初中用ib 課程或ib模式, 之後接dse, 成績無咁理想, 這不 ...
我係過來人,小女小學階段用 ib 模式,零私補,中學轉至傳統中學,現正準備 DSE 課程。 無可否認中文和數學在初中時有落差,用了不少努力去追,但其他所有用英文教學的科目也有絕對優勢,沒有傳說中那麼難適應啊!

mandi_lui 發表於 24-4-7 20:56
我係過來人,小女小學階段用 ib 模式,零私補,中學轉至傳統中學,現正準備 DSE 課程。 無可否認中文和數學 ...

初中轉傳統,同高中才轉,差了3年啊,我都識人小學ib, 中學轉傳統
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊