用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲升學 Year 10
go

[澳紐] 澳洲升學 Year 10 [複製鏈接]

阿囡現在中二,打算中四左右去澳洲 (以PR身份) 或英國升學。請問有冇邊間升學顧問公司較可靠 、信譽,做野跟得足D,同埋有事好快有人跟進?
我初步揾左以下2間,接觸過職員,感覺好唔同:

1. 博華 (職員都算務實,但回覆較慢,不太積極,同埋只介紹1-2間澳洲中學,感覺佢想集中D客去1-2間,方便佢地)
2. 大地 (資源多D,但又感覺似sales)

另外都有留言揾緊Aston, 唔知呢間有冇人揾過?呢間相對新D。
   0    0    0    0

AU PR身份,你上心儀中學網上跟Admission程序申請就可以了,很簡單。

回覆 Yanamami 的帖子

謝謝回覆!因為我地用專才身份申請PR,本身對澳洲學制、學校收生等情況都不太熟識,想揾升學顧問比D意見,好似边D學校適合我囡、咩時候要準備D咩。
唔知點解D 顧問電話聯絡後,話左whatsapp D資料比我,但等左幾日都冇。

Maemonah 發表於 24-4-8 20:41
阿囡現在中二,打算中四左右去澳洲 (以PR身份) 或英國升學。請問有冇邊間升學顧問公司較可靠 、信譽,做野 ...

我都幫小朋友搵緊澳洲中學

valk 發表於 24-4-11 14:32
我都幫小朋友搵緊澳洲中學

Me too!  我搵緊澳洲私立中學,但係我發現間間都好長龍,基本上唔係排一年就可以入到嘅事,我都好頭痕,我諗緊應該點樣做,因為唔想讀一年公校第二年先轉返私校….其實有咩辦法呢? PR身份,搵agent又得唔得呢?

阿囡現在中二,打算中四左右去澳洲 (以PR身份) 或英國升學。請問有冇邊間升學顧問公司較可靠 、信譽,做野 ...

PR 身份佢哋都肯幫忙? 唔知道收費如何呢? 等我都搵吓啲agent問吓先。

PR 身份佢哋都肯幫忙? 唔知道收費如何呢? 等我都搵吓啲agent問吓先。

Repeat - deleted

fabei 發表於 24-4-15 23:53

應該有agent 不用收費用,你可以問多幾間呀!

fabei 發表於 24-4-15 23:51
Me too!  我搵緊澳洲私立中學,但係我發現間間都好長龍,基本上唔係排一年就可以入到嘅事,我都好頭痕,我 ...

你小朋友Year 幾過去?
如果Year 9 或 10,有啲學校會加班,可以直接email 學校問吓有冇位先。

valk 發表於 24-4-16 11:08
你小朋友Year 幾過去?
如果Year 9 或 10,有啲學校會加班,可以直接email 學校問吓有冇位先。
...

我小朋友諗住下年去入Year 8,已經問咗幾間我心儀嘅私校,基本上係冇一間有位,我都喺度諗緊究竟邊一間可以有位

fabei 發表於 24-4-16 13:20

我小朋友諗住下年去入Year 8,已經問咗幾間我心儀嘅私校,基 ...

去邊個city 呀?
如果幾間都冇,可以試吓搵agent。

valk 發表於 24-4-16 14:14
去邊個city 呀?
如果幾間都冇,可以試吓搵agent。

Melbourne

剛剛有一間agent reply, 話只做國際學生 (即冇pr嘅學生)

頭痛中

回覆 fabei 的帖子

你揾邊類學校?男女校?
我想知如果排local條隊,會唔會睇成績及個人profile作取錄條件重要D?

回覆 valk 的帖子

我問左2間agents, 1間話1個收費幫我申請3間學校,另一間話要視乎申請边間,按不同學校收費。有些學校會俾agent Referral fee 给PR case, 佢地就唔會收太多agent handling fee。

其實pr自己申請好容易喎,唔好理學校網頁話要唔要排隊或有無位,target幾間照填form照send email等學校回覆,如果學要求提交某一d資料你無,咪email話比佢地話點解無,好straight forward, 只係要時間

Yanamami    發表於 24-4-17 07:09

Maemonah 發表於 24-4-16 19:21

你揾邊類學校?男女校?

男女校優先,但係女校我都會OK最緊要學校校風好

如果出名嘅私校係會睇成績同埋要考入學試,仲有要同學校校長interview

Maemonah 發表於 24-4-16 19:24
回覆 valk 的帖子

我問左2間agents, 1間話1個收費幫我申請3間學校,另一間話要視乎申請边間,按不同學校收 ...

因為PR其實可以自己申請,只不過真係墨爾本嗰啲出名私校係爆到七彩,想睇吓佢哋可唔可以幫到手,不過我琴日同個兩三間傾偈似乎墨爾本嘅私校佢哋都無能為力,佢提議我Queensland 啲情況會好好多

咁如果target好出名果d私校梗係無辦法啦,有d私校如果係正常人,local 人要入去讀一出世就入紙排隊,一係成績非常出眾考入去,其次有d會睇埋運動藝術特異功能,agent點會幫到你

stinkyrabbit111 發表於 24-4-17 09:35

咁如果target好出名果d私校梗係無辦法啦,有d私校如果係正常人,local 人要入去讀一出 ...

所以而家我睇緊冇咁出名嗰啲私校
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊