用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 李寶椿
發新帖回覆
go

李寶椿 [複製鏈接]

如果讀理科想讀醫,入李寶椿好嗎?怕佢哋太多活動,冇時間讀書!
   0    0    0    0

回覆 juniorli 的帖子

印象中, 佢地IB 最高分都係44分, 讀醫如果無45分唔使諗啩

回覆樓主:

本地E收45咩~~

juniorli 發表於 24-4-9 18:13
如果讀理科想讀醫,入李寶椿好嗎?怕佢哋太多活動,冇時間讀書!

你如果想小朋友讀醫,就唔好嘥咗LPC個位。

LPC是香港最好的lB學校,我不是指IBDP 成績,係最全面全人教育。IBDP有核心科目CSA,這些活動的精萃係全人發展,不是死讀書或者考試機器。

你如果留意他們學生的university destination ,很多都是世界級著名大學,一流大學不是考慮什麼狀元,係跟香港的大學收生及家長觀念不盡相同。

beastiebistro    發表於 24-4-16 14:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-4-16 13:52
你如果想小朋友讀醫,就唔好嘥咗LPC個位。

LPC是香港最好的lB學校,我不是指IBDP 成績,係最全面全人教育 ...
Absolutely !
LPC 除咗教讀書,仲教埋做 “人”。如果係做醫生,就係做一個好醫生。

請問LPC 會否偏向收本港讀緊國際學校的學生? 入學要求會否一定要語文能力強? 我孩子喜歡中外歷史,喜歡思考和了解不同主義思想,尤其中國近代改革歷史。但覺得自己英文水平不夠。不知是否適合LPC的教學理念。謝謝指教。

回覆樓主:

LPC教育理念全人發展,學生all rounded。 英文不是主要考慮, LPC收嘅海外生有部分英文非母語,語文能力也不一定好。 DSE & IB 係完全兩個唔同考試系統, 唔容易 pick up,IB科程內容亦比較深,想揾人幫去私補,價錢會好貴。會考年代,讀 LPC需要考aptitude test, 宜家唔需要,入讀門檻相對較以前低。

回覆 shirleyfcl 的帖子

我個人覺得以前現場 Challenge Day 係非常之好,兒子當年都玩得好開心,從而睇到申請人的性格特質,反而跟負責面試的舊生有抝撬。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-5-2 20:01
回覆 shirleyfcl 的帖子

我個人覺得以前現場 Challenge Day 係非常之好,兒子當年都玩得好開心,從而睇到 ...

贊同,Challenge day 好值得參加。透過小組分享/討論,考生既能發表意見,亦可表現個人特質,也是IB學生需俱備嘅條件。

shirleyfcl 發表於 24-5-3 00:43
贊同,Challenge day 好值得參加。透過小組分享/討論,考生既能發表意見,亦可表現個人特質,也是IB學生需 ...

現在取消了覺得可惜,希望後疫情的時候恢復。

yiupobo 發表於 24-5-1 07:55
請問LPC 會否偏向收本港讀緊國際學校的學生? 入學要求會否一定要語文能力強? 我孩子喜歡中外歷史,喜歡思 ...

喜歡讀中國近代改革歷史,又不擅長英文,為何想讀IB呢?DSE的中西史不是一樣嗎?
利申:我兒正讀這兩科

liverpool2023 發表於 24-5-3 07:37
喜歡讀中國近代改革歷史,又不擅長英文,為何想讀IB呢?DSE的中西史不是一樣嗎?
利申:我兒正讀這兩科
...

主要不是考慮IB或DSE, 反而是LBC 的教育理念吸引。
謝謝各位的回覆,如可以參加到challenge day, 也會是個很難得的經驗。

yiupobo 發表於 24-5-3 22:27
主要不是考慮IB或DSE, 反而是LBC 的教育理念吸引。
謝謝各位的回覆,如可以參加到challenge day, 也會是個 ...
If that is the case, I encourage you to go for it, at least give it a try for your child. You won't regret it! Good luck.
https://www.lpcuwc.edu.hk/admissions

我有朋友女兒曾經讀 李寶樁,
我一直對國際學校都無研究,唔知這校是什麼級數/教育理念?

但女兒讀到高中後,大約中四,便去了新西蘭繼續讀高中,
之後讀了一年,轉去澳洲讀書,
之後又轉到英國讀高中。
(可能次序有誤,反正去了幾個國家讀高中)

現在,應該在澳洲讀大學。

我想講,只要努力讀書,無論在任何學校,只要努力仍有機會讀醫。
但個人未夠努力,在那裏讀書都難有好成績。

焯媽媽 發表於 24-5-4 15:55
我有朋友女兒曾經讀 李寶樁,
我一直對國際學校都無研究,唔知這校是什麼級數/教育理念?

LPC是直資學校,不是國際學校。

香港李寶椿聯合世界書院(英語:Li Po Chun United World College of Hong Kong)是位於香港新界馬鞍山西沙路落禾沙里10號的一所國際學校,為全球18間聯合世界書院之一(開設時為第8間),現時約有250名來自80多國的學生[1]在這所寄宿學校就讀。

1994年[2]獲准加入成為直接資助計劃[3]的學校。[4]根據「華爾街日報」的報導,學校的常春藤盟校大學錄取率是全球最高之一[5]。

發表於 6 天前 |只看該作者
回覆 kids_queen 的帖子

min IB 43/45
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊