用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

本來在EK功能都是找資料﹐為左資料準確些做好升中安排﹐才講下講下又咁多 ;亦因為升中既事宜一向由我負責﹐先生完全唔曉﹐所以慢慢係度圍下爐抒發下不安。告一段落後﹐已經忙於處理其他事﹐蒲一蒲上黎先見到咁多出位言論﹐唔想逐一回應﹐只係想表達下
:

1)
否覺得阿女依家好勁好叻?

係呀﹐都不是依家﹐阿女係我心目中一直好叻好叻﹐那又如何呢?
係你地眼中﹐佢唔係尖子、唔係叻、拎到既唔係神校OFFER﹐但係我心目中﹐佢已經好叻。我亦相信佢未來有機會走得更遠

2) 點解揀咁多學校大包圍 ? 辛苦小朋友 ?

其實一開始已經講得好清楚﹐學校沒有前人數據﹐不知如何進退﹐你地心目中覺得有D學校一定入
﹐但因應學校水平難估計、小朋友之前面試技巧弱、深信呢個世界無必收既道理﹐而在我同囡囡都自認黑氣石既情況下﹐一致地以唔派位為最大前題﹐繼而選擇不同類別既學校﹐再從當中爭取最好。每間學校﹐去或不去﹐報或不報﹐我地當中都經過討論﹐所以先以博2間無咩可能、其他還有機會同1-2間較穩陣既。辛苦嗎 ? 最初我都擔心會累﹐但佢事實好ENJOY﹐有部份面試仲念念不忘同老師傾得好開心

3) 點解轉黎轉去?

其實我自己一直想要原素都無大改變﹐就係成績起碼穩B1+ 多些活動 + 英文好﹐呢個係我一直對DREAM SCHOOL既想法﹐所以一開始選校﹐我都集中於多特別設施/活動﹐或語境好既學校比佢認識。小朋友當初睇﹐好自然被多元化既設施、好FUNCHILLOPEN DAY吸引﹐由一間小校走進大世界﹐我地就好似大鄉里出城咁﹐果度好新奇、呢度咁開心
但女女慢慢認識升中遊戲後﹐自然又再去找資料、再去思考﹐陸續多左一D新想法﹐多左一D同我Dream school唔相近既原素。所以先有大家覺得好不同的學校及自行選擇
係咪不是鍾意活動 ? 不完全是﹐但她心目中有d因素較重要的﹐當兩樣取捨既時候﹐佢只係選擇了另一樣咁解。今天佢是反反覆覆思考﹐做出了一個艱難既決定﹐呢個決定坦白講並非我心目中想要的、亦覺得少少失落﹐但既然一開始講左書係佢讀﹐只要佢明白當中佢接受左既不足﹐唔好他日後悔就得

升中是我地一大挑戰﹐即使可能大家覺得好煩好煩﹐覺得我地庸人自擾﹐但對我地成家人黎講﹐呢個其實都係一個好難忘既體驗黎﹐最少佢感受到好幸福、我都好幸福﹐因為全家總動員上上下下全力支持佢任何一個決定。至於叩不叩門、叩邊間? 在參考大家既意見後﹐我有再同佢做期望調整﹐佢其實好明白MCS機會極少/無﹐至於叩或不叩﹐叩又是否揀呢間 ?睇下點先啦
反正依家先4月﹐佢想叩自然會問返我轉頭﹐到時上黎再VS啦﹐覺得煩既自動略過就好了

RainyRice    發表於 24-4-18 10:53
   37    0    0    0

上集剛完,又開續集

heidya    發表於 24-4-12 12:46

minnieevergreen 發表於 24-4-11 18:57
請問三間學校﹐係以下幾點既分別 :

1) DSE 成績 (暫無打算讀IB)2) 課外活動表現

叩門唔好諗住, 而且得幾個位巧難㗎!

有能力去赤提, 不過巧遠

SSC有個樂團

minnieevergreen 發表於 24-4-11 18:57

1. 睇你住邊
2. 女性格似適合SPSS
3. 揸SPSS叩MCS

catiscat 發表於 24-4-11 19:08
1. 睇你住邊
2. 女性格似適合SPSS
3. 揸SPSS叩MCS

我有咁諗過﹐
但真係好難﹐唔知有冇咁既機會叩入

我住將軍澳﹐返SPSS 搭地鐵去CWB﹐返SSC 就搭幾個站去鰂魚涌上校巴。
SPSS好似7:50AM 打鐘﹐ 預6:45AM前出門口

minnieevergreen 發表於 24-4-11 19:16
我有咁諗過﹐
但真係好難﹐唔知有冇咁既機會叩入

SSC 啲同學感覺比較outgoing同埋有啲會去外國讀書,所以唔係全部都勤力讀書型

SPSS一定係乖乖女,前一兩年開始冇以前咁谷,但DSE成績都唔錯

睇吓你想阿女會變成outgoing d or 就返佢性格讀適合嘅學校

又玩。

heidya    發表於 24-4-12 12:47

回覆樓主:

樓主終於等到ssc offer, 恭喜左先 不過聽樓主口吻似乎最理想係MCS呢隻黑馬

不過好實際問題,地點同學費有冇認真考慮?除了 mcs係1A外,其餘2間都1B。

1. 如果手揸spss,去等結果都可以搏後備入MCS,唔駛叩。

2. 但如果手揸SSC去等,就冇左MCS後備機會,就一定要叩。

睇下你放棄邊一間,如果覺得手揸SSC,都唔介意放棄MCS後備機會就明天去註冊啦!

回覆樓主:

congrats, 好多選擇

回覆樓主:

阿女為SPSS放棄UCCKE, 但又心動SSC?

考到咁多間,你話二線尾官小,其實你阿女都好叻

恭喜!女點諗?

gccky 發表於 24-4-11 19:40
樓主終於等到ssc offer, 恭喜左先  不過聽樓主口吻似乎最理想係MCS呢隻黑馬

SPSS 係樓主自一

不如講下點解想叩MCS?
叩MCS而又無自行揀又無乜特異,機會真係唔係好高

strawberrychic 發表於 24-4-11 20:07
SPSS 係樓主自一

我以為自一MCS, 自二先係SPSS

咁無啦啦做咩爆出個MCS?又變心?

gccky 發表於 24-4-11 20:36
我以為自一MCS, 自二先係SPSS

咁無啦啦做咩爆出個MCS?又變心?

囡囡覺得校舍吸引

回覆樓主:

有錢SSC, 名氣MCS

撇開學校個名,其實樓主...囡囡想去一間咩風格嘅學校讀書,好想知。

strawberrychic 發表於 24-4-11 19:57
阿女為SPSS放棄UCCKE, 但又心動SSC?

考到咁多間,你話二線尾官小,其實你阿女都好叻
返工未問阿女意見,見17號先deadline ,先搜集多些資料,再一齊同佢探討

我都完全冇想像過,
當初志在參與,有得見已經覺得好驚喜。
佢其實都唔係邊方面特別好突出,係各科四平八穩嗰一種

catiscat 發表於 24-4-11 19:22
SSC 啲同學感覺比較outgoing同埋有啲會去外國讀書,所以唔係全部都勤力讀書型

SPSS一定係乖乖女,前一兩 ...
暫時我哋完全冇計劃去外國讀書,所以冇話特別想考IB
阿女係典型老師鍾意嗰種乖乖女,你叫佢做乜就做乜,
喺學校係會成日比老師捉去做嘢嗰種,
但性格老師覺得佢都係好文靜,但亦享受團體生活。
活動上佢又唔會話要參加好多,佢鍾意偏向藝術同音樂多啲,佢係參加一兩樣就夠,但就好鍾意成班人去玩嘅感覺,所以有冇遊學團都係佢好concern嘅嘢😂

我其實好期望學習之餘,有一個精彩嘅中學生活
當年我都係參加好多活動,玩多過讀書嘅人
但未了解女女係咪咁諗😂

gccky 發表於 24-4-11 19:40
樓主終於等到ssc offer, 恭喜左先  不過聽樓主口吻似乎最理想係MCS呢隻黑馬
佢都冇自行MCS
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊