用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

Woodstock801 發表於 24-4-11 23:58
睇吓執唔執到
樓主太好媽媽,阿囡話想再上又再仆心仆命同佢找資料,其實直接叩SPCC咪唔使一級級 ...
正宗遊學團

HK-MAN 發表於 24-4-11 23:59
你識埋啲咁既人架有冇學埋啲衰嘢…還是比他更衰

佢當年話我果件唔中意讀書,不如考庇記。自己走唔到,你唔可以直升,一定要走~

Woodstock801 發表於 24-4-12 00:00
SPSS啱邊類女孩子?真心請教

聽話囉~

Woodstock801 發表於 24-4-12 00:00
SPSS啱邊類女孩子?真心請教

我意思唔啱佢…佢想果類又讀得書又多活動。SPSS有活動的,但氛圍唔夠濃厚…讀書氛圍就好既,至於讀得開心與否好講你自身問題..都係果句,多幾個閨密,你就多樂趣⋯被冷待既話入神校都唔會讀得開心啦!閨密閨密閨密係好重要架重要既野講三次先夠。

mcl233 發表於 24-4-12 00:02
佢當年話我果件唔中意讀書,不如考庇記。自己走唔到,你唔可以直升,一定要走~
...
痴線

PTL_L 發表於 24-4-11 23:57
佢其實想要邊類?
出奇蛋果類囉

minnieevergreen 發表於 24-4-11 21:54
Tko ,三間都唔係近,
好近嘅好學校其實都唔多。
相對較近算係上智同油真唔係太鍾意

我前面有講, mcs 主要睇成績

我記得開學前 orientation 日係著返小學校服返去,眼見非常多種類,除左原校生,同一款校服既唔多,3 私例如一間有 5個已經係超級大户,其他通常1, 2個,記得我同朋友話有一間紅色格仔裙都算多,我地都想知係邊間

同學元朗天水圍學校出黎都有,不過有可能佢地係自行入

最記得有個家長同我講,佢地住元朗 佢自己本身完全唔識 mcs, 喺個女自己上網搵,研究完話好想入呢間,最後成功都好叻女

lazymeowmeow 發表於 24-4-11 23:40
仲有三個月,不如你做定哂另外三間女直 SPCC啲學校資料,七月俾佢每間試一次。

等個女升中後安穩啲發展, ...

SPCC 我感覺太aggressive ﹐真係唔適合佢
SPCS 完全唔考慮 (佢唔鍾意 + 入面學生壓力情況絕對比SPSS 嚴重好多 ﹐BY行內人)。
GH First in後已收檔﹐我地由幼稚園已經有試報﹐無緣份﹐或者女女Vibe 完全唔係佢要既人。
HY 我有考慮過試叩 (當時認為完全無機﹐懶得報)﹐不過都要佢鍾意﹐佢有DD運動天份但無興趣﹐愛好靜態活動多﹐唔知適唔適合。

其實點解我咁苦惱﹐咁想揀間岩既﹐
係因為我好清楚佢真係入左去讀﹐除非有好大問題
即使佢考得前都好﹐
佢一適應左就唔會願意走...就算我點講都唔會願意

HK-MAN 發表於 24-4-12 00:11
我意思唔啱佢…佢想果類又讀得書又多活動。SPSS有活動的,但氛圍唔夠濃厚…讀書氛圍就好既,至於讀得開心 ...

我覺得所有女校都係咁﹐有閏蜜就好開心﹐無你就好痛苦﹐一班BITCH係埋一齊係咁﹐女人多係煩

媽媽想佢精彩人生﹐even女校無拖拍我都覺得少少可惜
阿女就典型女孩子囉﹐唔係活躍﹐有興趣既活動都係靜態為主
SSC 重藝術﹐SPSS 既STEAM 以BIO/CHEM野為主﹐仲有KOL學﹐佢兩樣都岩

如果兩間都唔使錢﹐咁梗係SSC啦﹐
只係要錢既時候﹐我就想比較下我原文各方面既分別﹐
值唔值得課重金買佢姐...

Woodstock801 發表於 24-4-11 23:58
睇吓執唔執到
樓主太好媽媽,阿囡話想再上又再仆心仆命同佢找資料,其實直接叩SPCC咪唔使一級級 ...

你地學校同我地學校差咁遠
而且SPCC 佢認識﹐無特別鍾意﹐我自己係唔太鍾意﹐所以直情不考慮

RainyRice 發表於 24-4-11 23:02

你特別問到老師關心學生,不知和轉校小朋友那YouTube及畢 ...

我都睇同都有留意﹐
轉校果個﹐我覺得就係讀書跟唔上壓力大﹐呢個都明白﹐讀得唔好長期唔合格點都係唔開心。
畢業生果個﹐雙方我大致都明白點解會咁﹐同學仔當然無錯﹐但老師似係明顯鬥氣﹐覺得平日你地呢班串串貢(maybe同平日其他spss girls好唔一樣)﹐專登整鬼你地﹐不過聽人講事發人士已經不在﹐校長都換埋﹐希望係有新氣象。
我都想睇下有冇在學家長分享到

我明白spss不算是關愛學生﹐
那ssc算唔算呢又? (有d學校例如uccke ﹐出名關愛既)

Vana 發表於 24-4-12 00:51
我前面有講, mcs 主要睇成績

我記得開學前 orientation 日係著返小學校服返去,眼見非常多種類,除左原校 ...

明白﹐都好丫﹐起碼大家鬥實力唔睇背景
只要用心備戰盡力一試就完

adriantai 發表於 24-4-11 22:45
如果一齊真係好似你咁講, 其實你係唔係應該教下個女做人踏實啲呢?

或者有其女必有其母
我自問係懶人無太大上進心可以一份工作畢業後做左十幾年唔轉,
中間好多識人可介紹更好offer 都懶得轉工,
所以我升到呢個位置都係咁岩時機

咁女女上進我又覺得無咩好勸~
有夢想先有進步有驚喜

adriantai 發表於 24-4-11 22:45
如果一齊真係好似你咁講, 其實你係唔係應該教下個女做人踏實啲呢?

或者有其女必有其母

我像在看 成語動畫廊
上集我學左乜野叫"三心兩意","舉棋不定"
今集我學到“好高騖遠”
我覺得好有得著

PTL_L 發表於 24-4-11 23:57
佢其實想要邊類?

樣樣都想要,間間都有d好處。口口聲聲話知足,但見爬到一級冇跌死,個心又雄 想再爬多幾級
最好可以 影分身 讀晒咁多間,拿盡所有光環/好處

回覆 tigamama 的帖子

BTW ,我都買中左會揀叩門(上集問到可唔可以試上智時講嘅)。唔及呢度ching神準,但都叫開始捉到路。

minnieevergreen 發表於 24-4-12 02:07
SPCC 我感覺太aggressive ﹐真係唔適合佢
SPCS 完全唔考慮 (佢唔鍾意 + 入面學生壓力情況絕對比SPSS 嚴重 ...

吾好玩啦,明顯你個女係aggressive

其實我覺得佢吾適合讀女校, 你應該會擔心佢人緣吾好,但鍾意名牌有人之常情

tigamama 發表於 24-4-12 06:14
樣樣都想要,間間都有d好處。口口聲聲話知足,但見爬到一級冇跌死,個心又雄 想再爬多幾級
最好可以 影分 ...

‘’日久見人心‘ ’有冇同義嘅成語

回覆樓主:

如果連四間女直的final interview都未入,叩門MCS機會很微小

adriantai 發表於 24-4-12 07:03
‘’日久見人心‘ ’有冇同義嘅成語

其實都唔算,第一個po赤堤果陣已嗅到,只係當時人意識唔到 (定 唔願意承認?anyway啦)
我本來都會心痛 稚子何辜,但如今我改變看法:一切皆是業
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊